Care este diferența dintre păcatul originar și păcatul imputat?

Am văzut ce reprezintă păcatul originar aici și am văzut și ce înseamnă că Adam ne-a reprezentat pe fiecare dintre noi în calitatea noastră de oameni aici precum și dacă acest lucru este „corect” sau nu aici.

Acum, întrebarea care se pune este Care este diferența dintre păcatul originar și păcatul imputat?

Păcatul originar

Păcatul originar înseamnă că fiecare om intră în lumea aceasta avînd o natură radical coruptă. Omul este incapabil să facă binele spiritual. Noi nu sîntem păcătoși pentru că păcătuim, noi păcătuim fiindcă sîntem păcătoși. Noi ne naștem avînd o natură păcătoasă. Detalii mai multe aici.

Păcatul imputat

Păcatul imputat are legătură cu faptul că vina lui Adam nu i-a fost creditată numai lui Adam, ci întregii umanități (Romani 5:15, 18, 19). Asta nu înseamnă că noi sîntem personal vinovați pentru păcatul lui Adam, ci înseamnă că păcatul lui ne-a fost creditat ca și cum ar fi fost păcatul nostru – datorită faptului că Adam a reprezentat rasa umană în Eden. Astfel, orice om, cu excepția lui Christos, care s-a născut este considerat a fi păcătuit în Adam, fiind vinovat de păcat la fel ca Adam. Poate ne gîndim că am fi luat altă decizie în locul lui Adam, dar, trebuie să ne amintim că Dumnezeu l-a ales pe Adam, și El a ales și a creat totul „foarte bun” (Geneza 1:31). Pentru detalii legate de acest lucru click aici.

Ce s-a întîmplat prin jertfa lui Christos?

Ca efect al ascultării perfecte a lui Christos, perfecțiunea Sa ne-a fost imputată la fel cum ne-a fost imputat păcatul lui Adam. Singurul remediu pentru păcatul originar (natura decăzută) și păcatul imputat, este jertfa lui Christos. Duhul Sfînt lucrează regenerare, îndepărtînd păcatul originar, iar neprihănirea lui Christos – dreptatea Lui – perfecțiunea Lui – înlătură păcatul lui Adam prin aceea că ne este imputată perfecțiunea Fiului în locul păcatului lui Adam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: