Creștinul și marijuana

Marijuana vs Cofeina

Marijuana este de obicei utilizată ca drog ce schimbă starea de spirit și creează o stare de euforie plăcută. În general, nu prin a ne face mai conștienți de realitatea înconjurătoare, ci mai ignoranți cu privire la ea.

În acest sens, nu cred că se poate compara cu cofeina. Îmi pot imagina pe cineva spunînd: „Ei bine, ce e în neregulă cu marijuana? Este ca și cofeina. Amîndouă sînt droguri care schimbă starea de spirit. Îți bei cafeaua de dimineață pentru a-ți schimba starea de spirit, iar eu folosesc marijuana pentru a-mi schimba starea mea de spirit. Facem același lucru”. Ei bine, nu chiar, pentru că unul dintre efectele cafelei este să te facă să fii mai atent la realitate. Dacă nu ar face asta, ar trebui să fugim de ea. Totuși, cred că este posibil să păcătuiești și prin consumul de cafea.

Există o diferență semnificativă între aceea că (1) mintea este făcută mai atentă și aceea că (2) mintea este lipsită de contact cu realitatea. Nu cred că marijuana este considerată ca fiind un drog ce te face să fii un tată mai competent, o mamă mai competentă, un angajat sau un cetățean mai competent.

Este mai degrabă o evadare recreativă, și, din research-ul pe care l-am făcut, în timp, devine distructiv pentru creier. Are efecte negative de durată asupra capacității minții de a face ceea ce Dumnezeu a creat-o să facă.

Templul Duhului Sfînt

Dacă toate acestea sînt adevărate, atunci principiul Biblic care cred că ar face un creștin să se îndepărteze de utilizarea recreativă a marijuanei ar fi că trupul nostru este templul Duhului Sfînt (1 Corinteni 6:19). Această învățătură simplă a avut un efect uriaș asupra mea în copilărie.

Dacă ar fi să cresc din nou copii, aș spune asta și despre fumat. Aș spune-o și despre consumul excesiv de alcool. Aș spune-o și despre marijuana sau multe alte lucruri. Aș spune: „Trupul tău este sfînt. Dumnezeu este pentru trupul tău. Trupul tău este pentru Dumnezeu. (1 Corinteni 6:13). Păstrează-ți mintea limpede și capabilă să gîndească, pentru că Pavel ne spune: „La răutate fiți prunci, iar la minte fiți oameni mari” (1 Corinteni 14:20).

Liber de orice pentru a-L iubi pe Dumnezeu

Rădăcina acestei discuții este că Dumnezeu ne-a dat mintea ca să-L cunoaștem pe El și ne-a dat inima ca să-L iubim. Un creștin va dori să se abată de la tot ceea ce l-ar putea amorți sau distrage de la capacitățile sale de a cunoaște mai bine și a iubi mai bine.

Acesta este modul în care Biblia vorbește despre beție și cred că marijuana se află în aceeași categorie. Ea spune despre beție: „Căci la urmă mușcă la fel ca un șarpe și otrăvește ca o viperă. Ochii tăi vor vedea lucruri străine, și inima ta va vorbi lucruri perverse.” (Proverbe 23:32-33). Cu alte cuvinte, te va îndepărta de utilizarea serioasă, curată și controlată a minții pentru gloria lui Dumnezeu.

Prescripțiile medicale

Acestea fiind spune, cred că un creștin se va abate de la aceste droguri distructive care schimbă starea de spirit și se va îndrepta către o gîndire lucidă și clară pentru gloria lui Dumnezeu. Nu m-aș opune, totuși, unui fel de utilizare medicală a marijuanei care este controlată și supravegheată prin prescripțiile unui medic specialist. Există o mulțime de medicamente care sînt vîndute pe bază de rețetă care, dacă nu s-ar lua cum trebuie, ar fi la fel de distructive, sau chiar mai mult, decît este marijuana.

Am avut un prieten care mi-a spus o dată că avea un fiu cu o veche rană la gleznă. Mi-a zis: „Știu din experiența mea că singura ușurare pe care o poate obține este cu o utilizare corectă a marijuanei”. Deci cred că ar există o modalitate de a folosi marijuana așa cum folosim aspirina sau modul în care folosim un antibiotic, avînd o supraveghere medicală atentă. Pentru acest gen de utilizare, în principiu, nu m-aș opune.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Christians and Marijuana https://www.desiringgod.org/interviews/christians-and-marijuana

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: