Ar trebui creștinii să viziteze cimitirele?

Întrebarea

Cimitirele sînt locuri unice. Sînt sobre și în general liniștite, izolate de haosul cotidian. Pentru mulți, aceste locuri sînt foarte incomode. Alții sînt atrași în a face pelerinaje periodice. Pentru cei care vizitează cimitirele, se ridică întrebarea: Ce urmărim de fapt cînd vizităm un cimitir? Întrebarea de astăzi vine de la un ascultător al podcast-ului nostru.

„Frate păstor John, vă mulțumesc pentru acest podcast. Apreciez răspunsurile dumneavoastră atente la întrebările cele mai dificile. Mă întrebam ce ar trebui să facă creștinii, sau ce ar trebui să simtă ei atunci cînd merg într-un cimitir? Văd creștini care decorează mormintele celor dragi cu flori. Unii le vizitează des, chiar săptămînal. Unii își amintesc cu drag, unii plîng de fiecare dată cînd vizitează mormîntul după mulți ani. Există vreo eroare teologică în spatele unora dintre aceste practici? În ce moment săvîrșim eroarea? Cînd vizita devine închinare la strămoși? Cînd devine o pierdere de timp? În Biblie observ perioade îndelungate de doliu. Văd morminte clar marcate și amintite timp de generații întregi. Chiar și Solomon a spus că: „Mai bine să te duci într-o casă de jale decît să te duci într-o casă de petrecere” (Eclesiastul 7:2a). Ce abordare ar trebui să aibă creștinii cu privire la vizitele la cimitir?”

Răspunsul

Există momente în viață care scot în evidență diviziunea între trecut și viitor: absolvirea liceului, absolvirea facultății, căsătoria, un nou loc de muncă. Se termină o etapă, începe o altă etapă.

Dar, am impresia că în afară de convertirea noastră, evenimentul care împarte cel mai dur trecutul și viitorul este moartea cuiva iubit. Acea etapă s-a încheiat în mod decisiv, în comparație cu celelalte etape amintite. Și s-ar putea spune că un cimitir sau piatra funerară este ca un indicator inevitabil îndreptat în două direcții: viața ta trecută cu persoana iubită și viața ta viitoare fără persoana iubită.

Astfel, ce spune Biblia despre tine atunci cînd stai acolo lîngă acel indicator care îți împarte viața? Sau, cum a pus ascultătorul nostru problema: există lucruri nesănătoase pe care le-ai putea face stînd lîngă acel indicator, lîngă acea piatră funerară? Sau, există lucruri Biblice și sănătoase pe care le-ai putea face într-un cimitir? Permiteți-mi să încep cu menționarea cîtorva lucruri nebiblice, nesănătoase, pe care le-ai putea simți sau face într-un cimitir, și apoi voi încheia cu cîteva sugestii Biblice și sănătoase.

Vizitele nesănătoase

Ceea ce ar face ca vizita noastră la mormîntul unei persoane dragi să devină nebiblică și nesănătoasă ar fi un fel de tînjire constantă pentru persoana decedată, tînjire nesatisfăcută de credința în Isus Christos și care este exprimată în moduri nesănătoase și dezonorante pentru Christos.

Acum, Biblia spune în mod clar că există un sens în care membrii trupului lui Christos, care include membrii unei familii creștine, au nevoie unul de celălalt. Nu-L dezonorăm pe Christos atunci cînd ne dăm seama că alți oameni sînt daruri de la El și sînt meniți să-L reprezinte pe Christos pentru noi. În 1 Corinteni 12:21, Pavel spune:

Ochiul nu poate zice mîinii: N-am trebuință de tine; nici capul nu poate zice picioarelor: N-am trebuință de voi”.

Nu este înțelept să spui că nu ai nevoie de persoanele pe care Dumnezeu le-a pus în viața ta.

Dar, cînd Dumnezeu, în providența Sa – care este întotdeauna înțeleaptă, dreaptă și bună, și, față de poporul Său: mereu iubitoare – ia un membru al trupului lui Christos, un membru al familiei, Dumnezeu de fapt ne spune: „Nu mai ai nevoie de această persoană, așa cum aveai nevoie înainte. Eu voi fi sprijinul tău. Voi satisface orice nevoie a ta în Christos Isus”. Deci, dacă vizita noastră la cimitir este o expresie continuă a „Am nevoie de tine; Nu pot trăi fără tine”, aceasta este o expresie a neîncrederii în promisiunile lui Christos.

Cîteva exemple despre cum ar putea arăta această neîncredere ar fi, de exemplu, vizitarea unui cimitir pentru a-ți exprima furia față de Dumnezeu: a te simți furios față de atotînțeleptul Dumnezeu este un răspuns păcătos la pierderea suferită. Sau, s-ar putea să vii la cimitir și să spui: „Am nevoie de tine atît de urgent, încît voi încerca să comunic cu morții”. Dumnezeu i-a spus lui Israel în Duteronom 18:10-12:

Să nu fie la tine nimeni care să-și treacă pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care să aibă meșteșugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descîntător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morți. Căci oricine face aceste lucruri este o urîciune înaintea Domnului, și din pricina acestor lucruri va izgoni Domnul, Dumnezeul tău, pe aceste neamuri dinaintea ta.”

Este un păcat să încerci să comunici cu morții.

Sau, o altă formă pe care ar putea să o ia această vizită nesănătoasă, este venirea la cimitir pentru a-ți cere iertare pentru toate momentele cînd ai greșit față de persoana decedată. Te simți vinovat și crezi că dacă îți arăți suficientă tristețe la mormînt, vei compensa astfel greșelile pe care le-ai făcut. Problema cu aceste gen de vizită este că Isus nu ne învață să ne ocupă de eșecurile și păcatele noaste în acest fel. El ne înțelege eșecurile și sentimentele de vinovăție, și, credeți-mă, fiecare dintre noi vom simți la mormîntul unei persoane dragi sentimentul eșecului. Ne vom aminti de toate modurile în care am fi putut să iubim mai bine. Da, o vom face. Dar, soluția la această problemă dureroasă nu este să ne pocăim față de cel decedat ore în șir în cimitir, ci să ne punem încrederea în suficiența sîngelui lui Christos.

Acestea ar fi cîteva dintre modalitățile prin care vizita la cimitir ar putea fi nebiblică și nesănătoasă.

Șapte motive pentru a veni la cimitir

(1) Vino să plîngi

Fără îndoială că pierderea unei persoane iubite este mai dureroasă decît o amputare, și știm că amputările sînt foarte dureroase. Ascunse sau nevăzute, lacrimile tot curg. Este normal să facem acest lucru, iar mormîntul este locul cel mai potrivit pentru acele lacrimi.

(2) Vino să fi cercetat de faptul că și tu vei muri

Gîndește-te la propria ta moarte. Este inevitabilă. După cum spune și psalmistul:

Învață-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înțeleaptă! Psalmul 90:12

Puține lucruri alungă ceața lumii cum este pierderea cuiva drag, așa că vino la cimitir și lasă acea pierdere să te învețe să fi înțelept cu privire la scurtimea vieții tale care ți-a mai rămas.

(3) Vino să reaprinzi focul speranței învierii

Lasă mormîntul să-ți stîrnească speranța de a fi alături de Christos. În timp ce stai lîngă mormînt, ridică-ți ochii spre cer și crede promisiunea că ceea ce este semănat în neputință, învie în putere (1 Corinteni 15:43).

(4) Vino să meditezi

Spune-ți: Ce pot învăța din această pierdere? Ce aș fi putut face altfel? Care sînt implicațiile acestui gol în viața mea și pentru viitorul meu? Ce pot învăța despre Dumnezeu și despre mîntuire, despre sensul și scopul vieții? Este un moment prețios și există multe lucruri de învățat.

(5) Vino să îți exprimi respectul și onoarea

Nu a fost un mare privilegiu să fi fost prietenul, soțul, sau soția acestei persoane decedate? Adu un omagiu valorii lor/lui în viața ta. Le datorezi atît de mult. Prin prezența ta acolo spui de fapt: „Îi onorez. Îi respect. Îmi amintesc de ei și de Dumnezeu care mi-a dat privilegiul de a-i cunoaște”.

(6) Vino să mulțumești

Este practic inevitabil să nu simți recunoștință în inima ta față de cei pe care i-ai iubit și pe care i-ai pierdut. Ai dori ca ei să știe acest lucru, dar știm că încercarea de a comunica direct cu morții este un păcat. Așadar, toate mulțumirile noastre trebuie să se adreseze lui Dumnezeu care nu s-ar supăra să știe ce simțim față de persoana iubită. Ar trebui ca în principal să fim plini de recunoștință față de Dumnezeu și pentru că a făcut ca persoana aceea să însemne ceva pentru noi. Acesta este locul în care putem spune aceste lucruri.

(7) Vino la cimitir pentru inspirație

Fii plin de speranță că promisiunile lui Dumnezeu cum că va fi cu tine întotdeauna sînt adevărate. El te va ajuta, El te va întări și El te va susține cu mîna Sa cea dreaptă (Isaia 41:10). El simte toată întristarea ta. El ne va folosi și pe noi pentru binele altora, pentru gloria Lui și pentru bucuria noastră.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Should christians visit cemeteries? https://www.desiringgod.org/interviews/should-christians-visit-cemeteries

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: