13 Ianuarie – Porunca creatoare

Autor: John Piper

ZIUA 13

„De aceea zice: Deșteaptă-te tu, care dormi, scoală-te din morți și Christos te va lumina.” – Efeseni 5:14

Când Isus i-a poruncit lui Lazăr să învie din morți, cum a ascultat porunca aceea? Ioan 11:43 spune: „După ce a zis aceste vorbe, a strigat cu glas tare: „Lazăre, vino afară!””.

Aceasta era o poruncă pentru un mort. Versetul următor spune: „Și mortul a ieșit cu mâinile și picioarele legate cu fâșii de pânză și cu faţa înfășurată cu un ștergar.”

Cum a făcut Lazăr asta? Cum se supune un mort poruncii de a trăi din nou? Răspunsul pare să fie următorul: porunca poartă puterea de a crea o viață nouă. Ascultarea de poruncă înseamnă a face ceea ce fac oamenii vii.

Acest lucru este extrem de important. Porunca lui Dumnezeu: „Înviază din morți!” poartă în ea puterea de care avem nevoie pentru a-L asculta. A ne supune poruncii nu înseamnă să creăm noi acea viață. Îl ascultăm făcând ceea ce fac oamenii vii – Lazăr a apărut: s-a ridicat din mormânt și a mers la Isus. Chemarea lui Dumnezeu creează viața. Răspundem prin puterea a ceea ce creează apelul

În Efeseni 5:14, Pavel spune: „Deșteaptă-te tu, care dormi, scoală-te din morţi, și Hristos te va lumina.”

Cum te supui unei porunci de a te trezi din somn? Dacă îți e plină casa de monoxid de carbon și cineva strigă: „Trezește-te! Salvează-te! Ieși afară!” nu te supui trezindu-te. Comanda tare și puternică în sine te trezește. Te supui făcând ceea ce fac oamenii treji în fața pericolului. Te ridici și ieși din casă. Strigarea creează trezirea, iar tu răspunzi apelului, pentru prin puterea a ceea ce a creat apelul – te-a trezit.

Cred că acesta este motivul pentru care Biblia spune lucruri paradoxale despre nașterea din nou; și anume că trebuie să ne obținem inimi noi, dar că Dumnezeu este cel care creează inima nouă. De exemplu:

            Deuteronom 10:16: „Să vă tăiaţi dar inima împrejur”

            Deuteronomul 30:6: „Domnul Dumnezeul tău îţi va tăia împrejur inima ta”

            Ezechiel 18:31: „faceţi-vă rost de o inimă nouă și un duh nou”

            Ezechiel 36:26: „Vă voi da o inimă nouă și voi pune în voi un duh nou”

            Ioan 3:7: „Trebuie să vă nașteţi din nou.”

            1 Petru 1:3: „Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care, după îndurarea Sa cea mare, ne-a născut din nou”

Calea de a asculta porunca de a te naște este să experimentezi mai întâi darul divin al vieții și al suflului, iar apoi să faci ceea ce fac oamenii vii, care respira: strigă către Dumnezeu cu credință, recunoștință și iubire. Când porunca lui Dumnezeu vine odată cu puterea creatoare și de convertire a Duhului Sfânt, ea dă viață. Apoi credem, ne bucurăm și ascultăm.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: The Command That Creates https://www.desiringgod.org/articles/the-command-that-creates

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: