16 Ianuarie – Vorbe în vânt

Autor: John Piper

ZIUA 16

Vreți să mă mustrați pentru tot ce am zis și să nu vedeți decât vânt în cuvintele unui deznădăjduit? – Iov 6:26

În durere și în disperare oamenii spun adesea lucruri pe care altfel nu le-ar spune. În astfel de situații, oamenii pictează realitatea cu linii mai întunecate decât o vor picta atunci când soarele va răsări peste problemele lor. Ei cântă în tonuri minore și vorbesc ca și cum aceasta ar fi singura muzică. Ei văd doar noi și vorbesc ca și cum cerul nu ar exista.

Oamenii spun: Unde este Dumnezeu? sau Nu are rost să continui sau Nimic nu are sens sau Nu există speranță pentru mine sau Dacă Dumnezeu ar fi cu adevărat bun, lucrurile acestea nu s-ar fi întâmplat.

Ce să facem cu aceste cuvinte?

Iov ne spune că nu trebuie să-i mustrăm pe astfel de oameni. Aceste cuvinte sunt vânt, sau literalmente „pentru vânt”. Vor dispărea repede. Va veni o întorsătură a circumstanțelor iar persoana disperată se va trezi din noaptea întunecată și va regreta cuvintele pripite.

Prin urmare, ideea este să nu ne pierdem timpul și energia mustrând pe cei care rostesc astfel de cuvinte. Cuvintele acelea vor fi alungate de vânt. Nu trebuie să tai frunzele copacilor toamna. Este un efort irosit. În curând, frunzele vor cădea singure.

Oh, cât de repede ne vine să-L apărăm pe Dumnezeu, sau uneori adevărul, de cuvintele care nu sunt decât vorbe în vânt. Dacă am avea discernământ, am putea face diferența între cuvintele cu adevărat importante și cuvintele care sunt vorbe în vânt.

Există cuvinte înrădăcinate în eroare profundă și în rău profund. Dar nu toate cuvintele „gri” vin dintr-o inimă neagră. Unele sunt colorate în principal de durere și de disperare. Ceea ce spune un astfel de om s-ar putea să nu fie ceea ce are cu adevărat în inimă. Există ceva real și întunecat în locul din care provin ele, dar este temporar – ca o infecție trecătoare – este reală, dureroasă, dar nu caracterizează persoana în ansamblul ei.

Deci, să învățăm să discernem dacă cuvintele rostite împotriva noastră sau împotriva lui Dumnezeu sau împotriva adevărului sunt vorbe în vânt, rostite nu din suflet ci dintr-o inimă rănită. Dacă sunt vorbe în vânt, să așteptăm în tăcere și să nu mustrăm. Reabilitarea sufletului, nu mustrarea rănii, este scopul iubirii noastre.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Words for the Wind https://www.desiringgod.org/articles/words-for-the-wind

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: