20 Ianuarie – Lupta de a-ți aminti

Autor: John Piper

ZIUA 20

Iată ce mai gândesc în inima mea și iată ce mă face să mai trag nădejde: Bunătățile Domnului nu s-au sfârșit, îndurările Lui nu sunt la capăt. – Plângerile lui Ieremia 3:21-22

Unul dintre marii dușmani ai speranței este uitarea promisiunilor lui Dumnezeu. A-ți aminti este de mult folos. Petru și Pavel au spus amândoi că au scris scrisori din acest motiv (2 Petru 1:13; Romani 15:15).

Principalul Ajutor care ne reamintește ceea ce trebuie să știm este Duhul Sfânt (Ioan 14:26). Dar asta nu înseamnă că ar trebui să fii pasiv. Ești responsabil pentru lucrurile pe care ți le amintești sau nu. Iar primul care are nevoie de a-și aminti lucruri ești chiar tu.

Mintea noastră are această abilitate: poate vorbi singură și poate să-și amintească lucruri. Mintea poate „să-și amintească”, după cum spune și textul: „Iată ce mai gândesc în inima mea și iată ce mă face să mai trag nădejde: Bunătățile Domnului nu s-au sfârșit, îndurările Lui nu sunt la capăt.” (Plângerile lui Ieremia 3:21-22).

Dacă nu ne amintim ceea ce Dumnezeu a spus despre Sine și despre noi, ne vom lamenta. Oh, și cât de bine știu chiar eu cât de dureros este! Nu te mai bălăci în noroiul propriilor gânduri care nu îl au pe Dumnezeu în centrul lor. Gânduri precum: Nu pot (…), Nu se va întâmpla asta niciodată (…), Niciodată nu a funcționat (…), etc.

Ideea nu este dacă aceste gânduri sunt adevărate sau sunt false. Mintea ta va găsi întotdeauna o modalitate de a le face adevărate, cu excepția cazului în care îți imprimi în minte ceva mai mare. Dumnezeu este Dumnezeul imposibilului. Să-ți planifici ieșirea dintr-o situație imposibilă nu este la fel de eficientă cu a-ți aminti că Dumnezeu este cel care poate face lucruri imposibile.

Fără să ne amintim de măreția, harul, puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu, ne vom scufunda într-un pesimism agresiv. „Eram prost și fără judecată, eram ca un dobitoc înaintea Ta. (Psalmul 73:22).

Marea întoarcere la 180 de grade de la disperare la speranță vine cu aceste cuvinte: „Dar tot voi lăuda lucrările Domnului, căci îmi aduc aminte de minunile Tale de odinioară; da, mă voi gândi la toate lucrările Tale și voi lua aminte la toate isprăvile Tale.” (Psalmul 77:11-12).

Aceasta este marea luptă a vieții mele. Presupun că este și a vieții tale. Lupta de a-ți aminti. Eu însumi. Apoi alții.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: The Battle to Remind – https://www.desiringgod.org/articles/the-battle-to-remind

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: