28 Ianuarie – Cum să te pocăiești?

Autor: John Piper

ZIUA 28

„Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curăţească de orice nelegiuire.” (1 Ioan 1:9)

Un sentiment vag și rău că ești o persoană care greșește nu este același lucru cu convingerea pentru păcat. A te simți nedemn nu este același lucru cu a te pocăi.

În această dimineață am început să mă rog și m-am simțit nedemn să vorbesc cu Creatorul Universului. Era un vag sentiment de nedemnitate. I-am spus acest lucru în rugăciune. Acum ce?

Nimic nu s-a schimbat până când am început să devin specific cu privire la păcatele mele. Sentimentele neplăcute pot fi utile dacă duc la convingerea că ai anumite păcate (specific). Dar sentimentele vagi de a fi o persoană rea nu sunt de obicei foarte utile.

Ceața nevredniciei trebuie să prindă contur în stâlpi clari și întunecați ai neascultării. Apoi poți să-i arăți cu degetul, să te pocăiești, să-ți ceri iertare și să-i țintești pentru a-i arunca în aer.

Așa că am început să-mi amintesc poruncile pe care le încalc frecvent. Acestea sunt cele care mi-au venit în minte:

 • Iubește-L pe Dumnezeu din toată inima, sufletul, mintea și puterea ta. Nu 95%, ci 100%. (Matei 22:37)
 • Iubește-ți aproapele așa cum te iubești pe tine însuți. Fii la fel de dornic ca lucrurile să meargă bine pentru el, precum ești ca lucrurile să meargă bine pentru tine. (Matei 22:39)
 • Fă toate lucrurile fără să cârtești. Fără cârtire – înăuntru sau în exterior. (Filipeni 2:14)
 • Aruncă-ți toată anxietatea asupra Lui – ca să nu mai fii împovărat de ea. (1 Petru 5:7)
 • Spune doar lucruri care dau har altora – în special celor mai apropiați de tine. (Efeseni 4:29)
 • Răscumpără timpul. Nu strica minutele și nu zăbovi. (Efeseni 5:16)

Nu sunt vrednic de nicio pretenție de mare sfințenie.

Acest lucru este mult mai rău decât sentimentele vagi și neplăcute, dar acum inamicul este vizibil. Păcatele sunt specifice: au ieșit din ascunzătoare. Le privesc in ochi. Nu mă plâng că mă simt rău. Îi cer iertare Domnului pentru că nu am făcut anumite lucruri pe care le-a poruncit.

Sunt sfărâmat și întristat de păcatul meu. Vreau să-l ucid, însă nu pe mine, nu sunt sinucigaș. Sunt un urător de păcat și un ucigaș de păcat. („Omorâți ceea ce este pământesc în voi”, Coloseni 3:5; „Omorâți faptele trupului”, Romani 8:13) Vreau să trăiesc. De aceea sunt un ucigaș – al păcatului meu!

În acest conflict, aud promisiunea: „Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curețe de orice nelegiuire” (1 Ioan 1:9). Pacea se așterne.

Acum, îmi simt rugăciunea din nou posibilă, corectă și puternică.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: How to Repent – https://www.desiringgod.org/articles/how-to-repent

Tradus cu permisiune – Translated with permission

One thought on “28 Ianuarie – Cum să te pocăiești?

 1. Ce frumos, ce specific, ce liberi putem fi, ce frumos tablou zugravit cu intelepciune pe baza Cuvantului!
  Doamne ajută – ne sa fim specifici, sa tintim pacatul, sa Ti-l marturisim si apoi sa fim liberi sa ne putem bucura de prezenta si compania Ta! 🙏

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: