30 Ianuarie – Har din belșug

Autor: John Piper

ZIUA 30

I-am văzut căile, și totuși îl voi tămădui; îl voi călăuzi și-l voi mângâia, pe el și pe cei ce plâng împreună cu el. – Isaia 57:18

Învață doctrină din textele Biblice. O vei ține minte mai bine și îți vei hrăni și sufletul.

De exemplu, învață din textul Scripturii doctrina harului irezistibil. În acest fel, vei vedea că asta nu înseamnă că harului nu i se poate rezista, ci înseamnă că atunci când Dumnezeu alege, El poate și va și învinge această rezistență a ta.

În Isaia 57:17-19, de exemplu, Dumnezeu îl pedepsește pe poporul Său răzvrătit, lovindu-l și ascunzându-și fața de el: „Din pricina păcatului lăcomiei lui M-am mâniat și l-am lovit, M-am ascuns, în supărarea Mea (…)” (Isaia 57:17).

Dar, poporul nu a răspuns prin pocăință. Mai degrabă, a continuat în păcatul lui. S-au împotrivit: „și cel răzvrătit a urmat și mai mult pe căile inimii lui.” (versetul 17).

Deci, ne putem împotrivi harului lui Dumnezeu. Chiar și Ștefan a spus conducătorilor evrei: „Voi totdeauna vă împotriviți Duhului Sfânt (…)” (Faptele apostolilor 7:51).

Atunci ce face Dumnezeu? Este Dumnezeu neputincios în a-i aduce la pocăință pe cei care se împotrivesc harului Său? Nu! El nu este neputincios. Versetul următor spune: „I-am văzut căile, și totuși îl voi tămădui; îl voi călăuzi și-l voi mângâia, pe el și pe cei ce plâng împreună cu el.” (versetul 18).

Așa că, în fața rezistenței împotriva harului, Dumnezeu spune: „Eu îl voi vindeca”, îl voi tămădui. Cuvântul pentru tămădui este „a face întreg sau complet”. Este legat de cuvântul shalom (pace). Acea plinătate și acea pace este menționată în versetul următor, care explică modul în care Dumnezeu se întoarce la rătăcitul care se împotrivește harului Său.

Dumnezeu creează ceea ce nu există, adică pacea și întregul acela. Așa suntem noi mântuiți. Așa suntem scoși din păcatele noastre, iar și iar.

Harul lui Dumnezeu triumfă asupra împotrivirii noastre, dând naștere la ascultarea acolo unde ea era absentă. El aduce pacea, de aproape și de departe. El aduce întregire, de aproape și de departe. El face toate acestea restaurându-ne, adică înlocuind boala rezistenței noastre cu leacul supunerii.

Ideea doctrinei harului irezistibil nu este că nu putem să ne împotrivim harului. Putem, și o facem. Ideea este că atunci când Dumnezeu alege un om la mântuire, El învinge împotrivirea noastră și ne restaurează sufletul făcându-ne supuși. El creează. El spune: „Să fie lumină!”. El vindecă. El conduce. El restaurează. El mângâie.

Prin urmare, să nu ne lăudăm niciodată cu faptul că ne-am pocăit de păcatele noastre. Să cădem, mai degrabă, la pământ înaintea Domnului și cu bucurie să îi mulțumim pentru harul Său irezistibil care a biruit împotrivirea noastră!

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Prevailing Grace – https://www.desiringgod.org/articles/prevailing-grace

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: