2 Februarie – Cercul iertării

Autor: John Piper

ZIUA 33

„și ne iartă nouă păcatele noastre, fiindcă și noi iertăm oricui ne este dator, și nu ne duce în ispită, ci izbăvește-ne de cel rău.” (Luca 11:4)

Cine iartă pe cine mai întâi?

  • Pe de o parte, Isus spune: „Iartă-ne nouă păcatele noastre, căci noi înșine iertăm pe oricine ne este dator”.
  • Pe de altă parte, Pavel spune: „Cum v-a iertat Hristos, așa iertaţi-vă și voi.” (Coloseni 3:13)

Când Isus ne învață să ne rugăm ca Dumnezeu să ne ierte, „căci noi înșine iertăm”, El nu spune că prima mișcare în iertare a fost mișcarea noastră. Mai degrabă, este așa: Dumnezeu ne-a iertat când am crezut în Hristos (Fapte 10:43). Apoi, din această experiență fericită, recunoscătoare și plină de speranță de a fi iertat, oferim iertare altora.

Acest spirit iertător înseamnă că am fost iertați în mod mântuitor. Adică, iertarea noastră arată că avem credință; suntem uniți cu Hristos; suntem locuiți de Duhul Sfânt plini de har și smerenie.

Dar încă păcătuim (1 Ioan 1:8, 10). Așa că încă ne întoarcem la Dumnezeu pentru iertare. Nu putem face asta cu încredere dacă noi la rândul nostru nu iertăm. (Amintiți-vă de pilda slujitorului neiertător din Matei 18:23–35. El a refuzat să-l ierte pe slujitorul său care îi datora zece lei, deși lui i-au fost iertate zece milioane de lei. El a arătat prin spiritul său neiertător că mila regelui nu l-a schimbat în niciun fel.)

Isus ne protejează de această nebunie învățându-ne să ne rugăm: „Iartă-ne păcatele noastre, căci noi înșine iertăm pe oricine ne este dator” (Luca 11:4). Este ca și cum ai spune: „Părinte, continuă să-mi extinzi îndurările cumpărate de Hristos, pentru că prin aceste îndurări am fost iertat, și renunț la răzbunare și extind și eu în dreptul altora ceea ce tu mi-ai dat.”

Fie ca tu să cunoști din nou iertarea lui Dumnezeu și astăzi și fie ca acel har să se reverse în inima ta prin iertare față de alții. Fie ca această dulce experiență a harului din viața ta să-ți dea o siguranță suplimentară că, atunci când mergi la Dumnezeu pentru a experimenta iertare proaspătă, cumpărată de sânge, vei ști că El te vede ca pe copilul Său iertat și iertător.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: The Forgiveness Cycle – https://www.desiringgod.org/articles/the-forgiveness-cycle

Tradus cu permisiune – Translated with permission

One thought on “2 Februarie – Cercul iertării

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: