11 Februarie – Cea mai bună formă de robie

Autor: John Piper

ZIUA 42

Căci robul chemat în Domnul este omul liber al Domnului. Tot astfel, cel care era liber când a fost chemat este robul lui Christos. – 1 Corinteni 7:22

M-aș fi așteptat ca Pavel să schimbe locul cuvântului Domn care înseamnă Stăpân și Christos care înseamnă Mesia.

El găsește o legătură de cauzalitate între eliberarea noastre și Domnul Isus ca fiind Stăpânul nostru (omul liber al Domnului). Și, el corelează noua noastră formă de robie cu Isus care este Mesia (robul lui Christos). Pare ciudat, pentru că noi știm că Mesia a venit să-și elibereze poporul de răpitorii lui, adică de stăpânii care îi țineau robi.

De ce oare vorbește Pavel în felul acesta? De ce să corelezi robia (mai degrabă decât eliberarea) cu Mesia și eliberarea (mai degrabă decât sclavia) cu Stăpânul?

Sugestie: Comutarea aceasta are două efecte asupra noii noastre libertăți și două efecte asupra noii noastre forme de robie.

Pe de o parte, numindu-ne omul liber al Domnului el asigură și limitează noua noastră libertate:

  1. Domnia lui este peste toți ceilalți domni; deci eliberarea noastră este incontestabilă – absolut sigură;
  2. Dar, eliberați de toți ceilalți domni, noi nu suntem liberi de El. Libertatea noastră este limitată de milă. Isus este Stăpânul nostru.

Pe de altă parte, numindu-ne robul lui Christos, el ne îndulcește robia:

  1. Mesia îi revendică pe cei aleși pentru a le da pacea: “El va face ca domnia Lui să crească și o pace fără sfârșit va da (…)” (Isaia 9:7).
  2. El îi face ai Săi pentru a le oferi cea mai dulce bucurie: “L-aș hrăni cu cel mai bun grâu și l-aș sătura cu miere din stâncă.” (Psalmul 81:16). Și, acea stâncă este Christos, Mesia.

Așa că, bucură-te în aceasta: Căci robul chemat în Domnul este omul liber al Domnului – Stăpânul. Tot astfel, cel care era liber când a fost chemat este robul lui Christos. – Mesia

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: The Best Form of Slavery – https://www.desiringgod.org/articles/the-best-form-of-slavery

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: