17 Februarie – Minunatele și neînțelesele planuri ale lui Dumnezeu

Autor: John Piper

ZIUA 48

Dumnezeu m-a pus deoparte din pântecele maicii mele și m-a chemat prin harul Său. – Galateni 1:15

Gândește-te la convertirea lui Pavel, la suveranitatea lui Christos și la ce legătură este între păcatele lui Pavel și propria ta mântuire.

Pavel a spus că: “Dumnezeu m-a pus deoparte din pântecele maicii mele”, iar apoi, ani mai târziu, pe drumul Damascului, “m-a chemat prin harul Său” (Galateni 1:15). Aceasta înseamnă că, între nașterea lui Pavel și chemarea sa de pe drumul Damascului, el era un om ales al lui Dumnezeu, doar că încă nu fusese chemat (Faptele apostolilor 9:15; 22:14).

Acest lucru înseamnă că Pavel bătea, întemnița și ucidea creștini, deși era un misionar creștin ales de Dumnezeu, doar că nu era încă chemat.

Când eram pe drum și mă apropiam de Damasc, deodată, pe la amiază, a strălucit împrejurul meu o mare lumină din cer. Am căzut la pământ și am auzit un glas care-mi zicea: Saule, Saule, pentru ce Mă prigonești? Faptele apostolilor 22:6-7

Nu putea să scape. Dumnezeu îl alesese încă înainte de a se naște. Și acum urma ca acea alegere să fie făcută vizibilă. Cuvântul lui Christos a fost suveran. Nu s-a negociat nimic.

Scoală-te, mi-a răspuns Domnul, du-te în Damasc și acolo ți se va spune ce trebuie să faci. Faptele apostolilor 22:10

Drumul Damascului nu a fost ultimul efort divin al salvării lui Pavel de către Dumnezeu, de la propriul liber-arbitru al apostolului. Nu. Dumnezeu a hotărât un timp când l-a ales pe Pavel (înainte ca el să se nască) și un timp în care l-a chemat pe Pavel (pe drumul Damascului). Atunci când Dumnezeu a chemat, acea chemare l-a biruit pe Pavel și el nu a putut să i se împotrivească.

Prin urmare, păcatele pe care Dumnezeu le-a permis în viața lui Pavel , între momentul nașterii și chemării lui, au făcut parte din planul lui Dumnezeu, fiindcă El ar fi putut să-l cheme oricând mai devreme.

Avem vreo idee care a fost planul lui Dumnezeu cu acele păcate? Da, avem. Ele au fost îngăduite pentru tine și pentru mine – pentru toți cei care se tem că păcatele lor au fost chiar rezultatul harului. Iată modul în care Pavel conectează păcatele sale cu propria ta mântuire:

Măcar că mai înainte eram un hulitor, un prigonitor și batjocoritor. Dar am căpătat îndurare, pentru că lucram din neștiință, în necredință! (…) Dar am căpătat îndurare, pentru ca Isus Christos să-Și arate în mine, cel dintâi, toată îndelunga Lui răbdare, ca o pildă celor ce ar crede în El, în urmă, ca să capete viața veșnică. 1 Timotei 1:13, 16

Oh.. cât de minunate sunt planurile lui Dumnezeu în ceea ce privește mântuirea suverană a păcătoșilor împietriți și lipsiți de orice fel de speranță.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: The Sweet Designs of God – https://www.desiringgod.org/articles/the-sweet-designs-of-god

Tradus cu permisiune – Translated with permission

One thought on “17 Februarie – Minunatele și neînțelesele planuri ale lui Dumnezeu

  1. Fii binecuvântat Domnul nostru!
    Iti mulțumesc pentru chemare și pentru iertare!
    Esti atât de intelept in deciziile Tale iar noi atat de neștiutori.
    Te iubesc Domnul meu!!! 😪🙏

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: