1 Martie – De unde vine confortul nostru?

Autor: John Piper

ZIUA 60

9 A intrat iarăși în odaia de judecată și a zis lui Isus: „De unde ești Tu?” Dar Isus nu i-a dat niciun răspuns. 10 Pilat I-a zis: „Mie nu-mi vorbești? Nu știi că am putere să Te răstignesc și am putere să-Ţi dau drumul!” 11 „N-ai avea nicio putere asupra Mea”, i-a răspuns Isus, „dacă nu ţi-ar fi fost dată de sus. De aceea cine Mă dă în mâinile tale are un mai mare păcat.” (Ioan 19:9-11)

Autoritatea lui Pilat de a-L răstigni pe Isus nu l-a intimidat pe Isus. De ce?

Nu pentru că Pilat a mințit. Nu pentru că nu ar fi avut autoritatea să-L răstignească pe Isus. De fapt a și făcut acest lucru.

Mai degrabă, această autoritate nu L-a intimidat pe Isus pentru că autoritatea lui Pilat era derivată, așa cum a spus Isus: „Ți-a fost dată de sus”.

Deci, cum ar putea această situație să nu fie intimidantă? Pilat nu avea doar autoritatea de a-l ucide pe Isus, ci și  autoritatea dată de Dumnezeu să-l omoare.

Acest lucru nu îl intimidează pe Isus, deoarece autoritatea lui Pilat asupra lui Isus este subordonată autorității lui Dumnezeu asupra lui Pilat. Isus se mângâie în aceste moment nu pentru că voința lui Pilat este neputincioasă, ci pentru că voința lui Pilat este călăuzită. Nu pentru că Isus nu este în mâinile lui Pilat, ci pentru că Pilat este în mâinile Tatălui lui Isus.

Ceea ce înseamnă că mângâierea noastră nu vine din neputința dușmanilor noștri, ci din stăpânirea suverană a Tatălui nostru asupra puterii lor.

Acesta este ideea din Romani 8:35–37. Necazul, persecuția, foametea, pericolul și sabia nu ne pot despărți de Hristos pentru că „în toate aceste lucruri suntem mai mult decât biruitori prin Acela care ne-a iubit”.

Pilat (și toți adversarii lui Isus – și ai noștri) au vrut să facă rău. Dar Dumnezeu a vrut să întoarcă răul spre bine (Geneza 50:20). Toți vrăjmașii lui Isus s-au adunat împreună cu autoritatea dată de Dumnezeu „ca să facă tot ce hotărâse mai dinainte mâna Ta și sfatul Tău.” (Faptele apostolilor 4:28). Au păcătuit. Dar prin păcătuirea lor, Dumnezeu a mântuit.

Prin urmare, nu vă lăsați intimidați de adversarii voștri care pot ucide doar trupul (Matei 10:28). Nu numai pentru că aceasta este tot ce pot face ei (Luca 12:4), ci și pentru că totul are loc sub mâna veghetoare a Tatălui vostru.

Nu se vând oare cinci vrăbii cu doi bani? Totuși niciuna din ele nu este uitată înaintea lui Dumnezeu. Și chiar perii din cap, toţi vă sunt număraţi. Deci să nu vă temeţi: voi sunteţi mai de preţ decât multe vrăbii. (Luca 12:6–7)

Pilat are autoritate. Irod are autoritate. Soldații au autoritate. Satana are autoritate. Dar niciunul nu este independent. Toată autoritatea lor este derivată. Toate acestea sunt subordonate voinței lui Dumnezeu. Nu te teme. Ești prețios pentru Tatăl tău suveran. Mult mai prețioase decât păsările neuitate.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Where Our Comfort Comes From – https://www.desiringgod.org/articles/where-our-comfort-comes-from

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: