9 Martie – Dumnezeu are grijă de tine

Autor: John Piper

ZIUA 68

„Smeriţi-vă dar sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalţe. Și aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El Însuși îngrijește de voi.”1 Petru 5:6-7

De ce este anxietatea legată de o formă viitoare de mândrie?

Răspunsul lui Dumnezeu ar suna cam așa (parafrazând Isaia 51:12):

Eu — Domnul, Făcătorul tău — eu sunt cel care te mângâie, care promit că voi avea grijă de tine; iar cei care te amenință sunt simpli oameni care mor. Așadar, frica ta trebuie să însemne că nu ai încredere în Mine – și chiar dacă nu ești sigur că propriile tale resurse vor avea grijă de tine, totuși optezi pentru o încredere fragilă în sine, mai degrabă decât pentru credința în harul Meu. Așadar, tot tremurul tău – oricât de slab este – dezvăluie mândria.

Remediul? Întoarce-te de la încrederea în sine la încrederea în Dumnezeu și pune-ți credința în puterea atotsuficientă a promisiunii harului Său.

Puteți vedea că anxietatea este o formă de mândrie în 1 Petru 5:6–7. Observați legătura gramaticală dintre versuri. „Smeriţi-vă dar sub mâna tare a lui Dumnezeu (…)” [acum, versetul 7] și aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre.” Versetul 7 nu este o propoziție nouă. Este o propoziție subordonată. Începe așa: „Smeriți-vă (…) aruncând asupra Lui toate îngrijorările voastre.”

Aceasta înseamnă că a-ți arunca îngrijorările asupra lui Dumnezeu este o modalitate de a te smeri sub mâna puternică a lui Dumnezeu. Este ca și cum ai spune: „Mănâncă politicos (…) mestecând cu gura închisă.” Sau „Conduceți cu atenție (…) concentrându-vă la drum.” Sau „Fii generos (…) invită pe cineva la tine la masă.” Sau: „Smeriţi-vă (…) și aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre.”

O modalitate de a ne smeri este să ne aruncăm toate neliniștile asupra lui Dumnezeu. Ceea ce înseamnă că o piedică în a face acest lucru este mândria. Ceea ce înseamnă că îngrijorarea nejustificată este o formă de mândrie. Indiferent cât de slabă.

Acum, de ce aruncarea îngrijorărilor noastre asupra Domnului este opusul mândriei? Pentru că mândriei nu-i place să recunoască că are vreo neliniște. Sau că nu putem avea grijă de noi înșine. Și dacă mândria trebuie să recunoască că temerile sale sunt de necontrolat, tot nu îi place să admită că remediul ar putea fi să ai încredere în altcineva care este mai înțelept și mai puternic.

Cu alte cuvinte, mândria este o formă de necredință și nu-i place să se încreadă în Dumnezeu, în harul Său viitor. Credința, pe de altă parte, admite nevoia de ajutor. Mândria nu. Credința se bazează pe Dumnezeu. Mândria nu. Credința aruncă îngrijorările asupra lui Dumnezeu. Mândria nu.

Prin urmare, modalitatea de a lupta împotriva necredinței mândriei este să recunoști în mod liber că ești îngrijorat și să prețuiești promisiunea harului viitor în cuvintele: „El are grijă de tine”. Și apoi descarcă-ți temerile pe umerii Lui puternici.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: God Cares For You – https://www.desiringgod.org/articles/god-cares-for-you

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: