13 Martie – Isus este „Aminul” lui Dumnezeu

Autor: John Piper

ZIUA 71

În adevăr, făgăduințele lui Dumnezeu, oricâte ar fi ele, toate în El sunt „Da” și de aceea și „Amin” pe care-l spunem noi, prin El, este spre slava lui Dumnezeu. – 2 Corinteni 1:20

Rugăciunea este locul în care trecutul și viitorul sunt legate în mod inseparabil de viața noastră. Spun acest lucru aici pentru că Pavel leagă rugăciunea cu Da-ul lui Dumnezeu în versetul pe care l-am citit.

În 2 Corinteni 1:20 el spune (în original): „De aceea, prin El rostim Aminul nostru lui Dumnezeu pentru slava Lui.” Să încercăm să finisăm această frază.

Iată ce vrea să spună: „De aceea, datorită lui Christos, îi spunem Amin lui Dumnezeu în rugăciunile noastre pentru a arăta că Dumnezeu primește slavă pentru harul viitor pe care îl cerem și pe care ne bazăm atunci când ne rugăm.”

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce creștinii spun Amin la sfârșitul rugăciunilor lor și de unde vine acest obicei, iată răspunsul. Amin este un cuvânt preluat direct în limba greacă din limba ebraică fără nicio traducere, la fel cum a ajuns în engleză și în majoritatea limbilor lumii, tot fără nicio traducere directă.

În ebraică, cuvântul amin a fost o afirmație foarte puternică:

Și apele acestea aducătoare de blestem să intre în măruntaiele tale, ca să facă să ți se umfle pântecele și să ți se usuce coapsa. Și femeia să zică: Amin! Amin! -Numeri 5:22

Și mi-am scuturat mantaua zicând: Așa să scuture Dumnezeu afară din Casa Lui și de averile lui pe orice om care nu-și va ține cuvântul și așa să fie scuturat omul acela și lăsat cu mâinile goale. Toată adunarea a zis: „Amin!” și au lăudat pe Domnul. Și poporul s-a ținut de cuvânt. – Neemia 5:13

Ezra a binecuvântat pe Domnul Dumnezeul cel mare, și tot poporul a răspuns ridicând mâinile: „Amin! Amin!” și s-au plecat și s-au închinat înaintea Domnului, cu fața la pământ. – Neemia 8:6

Foarte simplu spus: Amin înseamnă un Da foarte serios în contextul adresării lui Dumnezeu.

Acum observați legătura dintre cele două jumătăți din 2 Corinteni 1:20. Prima jumătate spune: „făgăduințele lui Dumnezeu, oricâte ar fi ele, toate în El sunt „Da” ”. A doua jumătate spune: „de aceea și „Amin” pe care-l spunem noi, prin El, este spre slava lui Dumnezeu.”

Când realizăm că Amin și Da înseamnă același lucru, iată ce spune versetul de fapt: În Isus Christos, Dumnezeu ne spune Da promisiunilor Sale iar în Christos îi spunem Da lui Dumnezeu prin rugăciune.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Jesus is God’s Amen – https://www.desiringgod.org/articles/jesus-is-gods-amen

Tradus cu permisiune – Translated with permission

One thought on “13 Martie – Isus este „Aminul” lui Dumnezeu

  1. Ești minunat Damne, Ești, Sfânt drept, glorios, bun, îndurător, plin de mila, îmbrăcat în slava, Ești Mântuitorul dar și Judecatorul cel drept!
    Amin, amin….!!!
    Te iubesc Domnul meu Amin!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: