Autor: John Piper
ZIUA 111

Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni și vor spune tot felul de lucruri rele și neadevărate împotriva voastră! Bucuraţi-vă și veseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot așa au prigonit pe prorocii care au fost înainte de voi. – Matei 5:11-12
Una dintre întrebările pe care le-am pus în timp ce predicam despre iubirea dușmanilor noștri din Matei 5:44 a fost: Cum ai putea iubi de exemplu oamenii care te răpesc și apoi te ucid?
Cum putem face asta? De unde vine puterea de a iubi astfel? Gândiți-vă doar cât de uimitor este acest lucru când se întâmplă în lumea reală! Ar putea fi ceva care să demonstreze puterea și realitatea lui Hristos mai mult decât iubirea?
Cred că Isus ne dă cheia acestei iubiri radicale, de sacrificiu de sine, descrisă în Matei 5:44.
În Matei 5:11–12, se vorbește din nou despre a fi persecutat, la fel ca în Matei 5:44: „Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmașii voștri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc și rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc și vă prigonesc”. Ceea ce este remarcabil la aceste versete este că Isus spune că ești capabil nu numai să înduri maltratarea vrăjmașului, ci și să te bucuri de ea. „Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni… Bucurați-vă și veseliți-vă.”
Acest lucru pare mai străin de noi decât rugăciunea pentru dușmanii noștri sau facerea de bine față de ei. Dacă aș putea face acest lucru uman imposibil – și anume, să mă bucur că sunt persecutat – atunci ar fi posibil să-mi iubesc persecutorii. Dacă s-ar putea întâmpla miracolul bucuriei în mijlocul ororii nedreptății și durerii și pierderii, atunci s-ar putea întâmpla și miracolul iubirii pentru făptuitori.
Isus dă cheia bucuriei în aceste versete. El spune: „! Bucuraţi-vă și veseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri”. Cheia bucuriei este credința în harul viitor al lui Dumnezeu, adică să fii mulțumit de tot ceea ce Dumnezeu promite că va fi pentru tine. El spune: „Bucură-te, căci răsplata ta este mare în ceruri”. Bucuria noastră în persecuție este bucuria raiului care se revarsă în acel moment de groază și ne eliberează să iubim. Deci, această bucurie este puterea eliberatoare de a ne iubi dușmanii atunci când ei ne persecută.
Dacă acest lucru este adevărat, atunci porunca de a iubi este implicit și o poruncă de a ne gândi la lucrurile de sus – tot ceea ce Dumnezeu promite să fie pentru noi – nu la cele ce sunt pe pământ (Coloseni 3:2).
Porunca de a ne iubi dușmanul este o poruncă de a ne găsi speranța și cea mai profundă satisfacție sufletească în Dumnezeu și marea Sa răsplată – harul Său viitor. Cheia iubirii radicale este credința în harul Lui. Trebuie să fim convinși în mijlocul agoniei noastre că dragostea lui Dumnezeu este „mai bună decât viața” (Psalmul 63:3). Să-ți iubești dușmanul nu îți câștigă răsplata raiului. Prețuirea recompensei cerului îți dă putere să-ți iubești dușmanul.
John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.
Sursa originală: The key to radical love – https://www.desiringgod.org/articles/the-key-to-radical-love
Tradus cu permisiune – Translated with permission