26 Iulie – Ce înseamnă să iubești banii?

Autor: John Piper

ZIUA 207

Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; și unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credință și s-au străpuns singuri cu o mulțime de chinuri. – 1 Timotei 6:10

La ce s-a referit Pavel când a scris aceste cuvinte? Nu se poate să fi spus că banii sunt mereu cauza păcatelor. Multe păcate se întâmplă și atunci când nu ne gândim la bani, nu-i așa?

Sugestia mea este următoarea: el a vrut să spună că toate relele din lume provin dintr-un anumit tip de inimă, și anume genul de inimă care iubește banii.

Deci, ce înseamnă să iubești banii? Nu înseamnă să admiri hârtiile colorate sau monedele de cupru sau de argint. Pentru a ști ce înseamnă să iubești banii trebuie să te întrebi: Ce sunt banii? Aș răspunde la această întrebare astfel: banii sunt pur și simplu un simbol care reprezintă resursele umane. Banii reprezintă ceea ce poți obține de la om în loc să obții de la Dumnezeu.

Dumnezeu folosește moneda harului, nu banii: “Voi, toți cei însetați, veniți la ape, chiar și cel care n-are bani! Veniți și cumpărați bucate, veniți și cumpărați vin și lapte, fără bani și fără plată.” (Isaia 55:1). Banii sunt moneda resurselor umane. Astfel, inima care iubește banii este o inimă care își pune speranța și încrederea în ceea ce poate oferi omul.

Iubirea de bani este practic aceeași cu credința în bani (încrederea, asigurarea în ei) și că banii ne vor satisface nevoile și ne vor face în final fericiți.

Iubirea de bani este alternativa la credința în harul viitor al lui Dumnezeu. Genul de lucruri pe care îl poți cumpăra cu bani sunt resursele umane, adică încrederea în om. Iubirea de bani, încrederea în bani, apare ca fiind o formă a necredinței în promisiunile lui Dumnezeu. Isus spune: “Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni (…) Nu puteți sluji lui Dumnezeu și banilor.” (Matei 6:24).

Nu poți avea încredere în Dumnezeu și în bani în același timp. Credința într-unul este necredința în celălalt. O inimă care iubește banii – care se bazează pe bani pentru fericire – este o inimă care nu se încrede în ceea ce Dumnezeu este pentru noi prin Isus Christos, și că El este singurul capabil să aducă fericire și satisfacție sufletelor noastre.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hedonist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: What It Means to Love Money – https://www.desiringgod.org/articles/what-it-means-to-love-money

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: