29 Iulie – Planul lui Dumnezeu cu martirii

Autor: John Piper

ZIUA 210

Fiecăruia din ei i s-a dat o haină albă și i s-a spus că se mai odihnească puțină vreme, până se va împlini numărul tovarășilor lor de slujbă și al fraților lor, care aveau să fie omorâți ca și ei. – Apocalipsa 6:11

Timp de aproape 300 de ani, creștinismul a crescut într-un pământ udat de sângele martirilor.

Până la împăratul Traian (aproximativ anul 98 d. Chr.), persecuția era permisă, dar nu legală. De la Traian la Decius (aproximativ anul 250 d. Chr), persecuția a fost făcută legală. De la Decius, care îi ura pe creștini și se temea de impactul lor asupra reformelor statale, până la primul edict de toleranță din anul 311 d. Chr., persecuția nu a fost doar legală, ci și încurajată.

Un scriitor a descris situația din această a treia perioadă astfel:

Groaza s-a răspândit peste tot prin adunări; și numărul celor care s-au lepădat de la credință a fost enorm. Nu au lipsit, însă, cei care au rămas fermi și au suferit moartea mai degrabă decât să cedeze, și, pe măsură ce persecuția creștea și era mai intensă, entuziasmul creștinilor și puterea lor de rezistență a devenit din ce în ce mai puternică.

Deci, timp de 300 de ani, să fii creștin a fost un act foarte riscant pentru viață, bunuri sau familie. A fost un test al lucrurilor pe care le iubesc oamenii mai mult. Iar la extremitatea acelui test era martirajul.

Totuși, deasupra martiriului era un Dumnezeu suveran care a spus că există un număr stabilit de martiri. Ei au un rol special în plantarea și împuternicirea bisericilor. Ei au un rol special în închiderea gurii Diavolului, care spune în mod constant că poporul lui Dumnezeu Îi slujește numai pentru că nu are nicio problemă. Aceasta este ideea pe care o găsim în Iov 1:9-11.

Martirajul nu este ceva întâmplător. Nu-L ia pe Dumnezeu prin surprindere. Nu Îl ia pe neașteptate. Și, în mod evident, nu este o înfrângere pentru cauza lui Christos.

Poate arăta ca o înfrângere, dar face parte dintr-un plan pe care niciun strateg nu l-ar putea concepe vreodată. Și acest plan va triumfa pentru toți cei care rezistă până la sfârșit prin credința în harul atotsuficient al lui Dumnezeu.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hedonist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: God’s Plan for Martyrs – https://www.desiringgod.org/articles/gods-plan-for-martyrs

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: