21 Octombrie – Misterul căsătoriei

Autor: John Piper

ZIUA 294

De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevastă-sa, și cei doi vor fi un singur trup. Taina aceasta este mare (vorbesc despre Christos și despre Biserică).Efeseni 5:31-32

Aici, în Efeseni 5:31, Pavel citează din Geneza 2:24, unde a vorbit Moise, iar Isus că prin Moise a vorbit chiar Dumnezeu (Matei 19:5): „De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevastă-sa, și cei doi vor fi un singur trup.” Pavel spune că aceste cuvinte ale lui Dumnezeu, rostite înainte de căderea în păcat, sunt o referire la Christos și la Biserică, și, prin urmare, conțin un mare mister.

Aceasta implică faptul că atunci când Dumnezeu i-a creat pe bărbat și pe femeie și a rânduit uniunea căsătoriei, El nu a aruncat niște zaruri, nu a aruncat cu moneda, cu privire la modul în care aceștia doi vor relaționa unul cu celălalt. El a modelat căsătoria după relația dintre Fiul Său și Biserică, pe care o plănuise încă din veșnicie.

Prin urmare, căsătoria este un mister – conține și ascunde un sens mult mai adânc decât ceea ce se vede în exterior. Dumnezeu i-a creat pe bărbat și pe femeie rânduind căsătoria astfel încât relația legământului etern dintre Christos și Biserică să fie puternic reprezentată în uniunea căsătoriei.

Deducția lui Pavel din acest mister este că rolurile soțului și ale soției în cadrul căsătoriei nu este atribuite în mod arbitrar/aleatoriu, ci sunt înrădăcinate în rolurile distinctive ale lui Christos și ale bisericii Sale.

Aceia dintre noi care suntem căsătoriți, trebuie să medităm din nou și din nou la cât de misterios și de minunat este faptul că Dumnezeu ne acordă în cadrul căsătoriei privilegiul de a ne imagina realități divine, uimitor de mari.

Acest mister al lui Christos și al Bisericii este fundamentul modelului de iubire pe care Pavel îl descrie și în cadrul uniunii căsătoriei. Nu este suficient să spunem că fiecare soț ar trebui să urmărească bucuria celuilalt. Este adevărat și acest lucru. Dar insuficient. De asemenea, este important să spunem că soții și soțiile ar trebui să copieze în mod deliberat și conștient relația pe care Dumnezeu a gândit-o și pus-o în practică între Christos și Biserică. Adică, fiecare ar trebui să caute să trăiască după modelul aparte al planului curat și minunat pe care Dumnezeu l-a gândit pentru Christos și Biserică.

Sper că vei lua aceste gânduri în serios, indiferent dacă ești singur sau căsătorit, vârstnic sau tânăr. De acestea atârnă revelația lui Christos care ține biserica Lui în legământ.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hedonist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: The Mystery of Marriage – https://www.desiringgod.org/articles/the-mystery-of-marriage

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: