3 Noiembrie – Semnificația suferinței

Autor: John Piper

ZIUA 307

El socotea ocara lui Hristos ca o mai mare bogăţie decât comorile Egiptului, pentru că avea ochii pironiţi spre răsplătire – Evrei 11:26

Noi nu alegem suferința doar pentru că pur și simplu ni se spune, ci pentru că Cel care ne cheamă să o alegem, ne-o descrie drept calea către bucuria veșnică.

El ne îndeamnă să fim ascultători în mijlocul suferinței nu dintr-un sentiment de obligativitate în care să ne demonstrăm puterea devotamentului, și nici ca să ne afișăm mai târziu moralitatea din hotărârea tare ce-am luat-o în acele momente. Nici măcar pentru a dovedi culmile toleranței noastre față de durere, ci mai degrabă să manifestăm, printr-o credință asemănătoare cu cea a copiilor, importanța infinită a promisiunilor Sale atotsatisfăcătoare — măreția și frumusețea slavei Sale atotsatisfăcătoare care le împlinește pe toate acestea.

Moise „a socotit [a ales] să fie abuzat împreună cu poporul lui Dumnezeu decât să se bucure de plăcerile trecătoare ale păcatului … pentru că avea ochii pironiți spre răsplătire” (Evrei 11:25-26). Prin urmare, ascultarea lui a proslăvit răsplătirea – adică tot ceea ce însemna pentru el Dumnezeu prin Hristos – și nu simpla lui decizie de a suferi.

Aceasta este esența hedonismului creștin. Atunci când căutăm să avem bucurie în mijlocul suferinței, noi glorificăm meritele atotîmplinitoare ale Sursei bucuriei noastre. Dumnezeu însuși strălucește ca strălucirea de la capătul tunelului, doar că acum e capătul tunelului durerii nostre.

Dacă noi nu mărturisim că El este scopul și temeiul bucuriei noastre în mijlocul suferinței, atunci însăși rostul suferinței noastre va fi pierdut, degeaba.

Semnificația suferinței este aceasta: [la final] Dumnezeu e un câștig. Dumnezeu este un câștig. Însuși Dumnezeu e un câștig. Acesta este sensul suferinței noastre.

Scopul principal al omului este să-L slăvească pe Dumnezeu. Și este și mai adevărat că în mijlocul suferinței mai mult ca oriunde altundeva, Dumnezeu este cel mai preamărit în noi atunci când noi suntem cel mai satisfăcuți de El.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hedonist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: The Meaning of Suffering – https://www.desiringgod.org/articles/the-meaning-of-suffering

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: