La început era Dumnezeu

Autor: John Piper

La început era Dumnezeu. – Locul în care ateii greșesc

În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor. – Ioan 1:4

La început, înainte de a exista altceva în afară de Dumnezeu, a existat viața. Acest lucru are două implicații uriașe.

În primul rând, realitatea supremă este aceea că exista viață. Apoi, realitatea supremă este vie. Mai mult decât atât, realitatea originală, realitatea absolută este o Persoană vie. Cum aș putea să vă ajut ca să vă fac să începeți să simțiți uimirea pe care ar trebui să o aveți față de faptul că înainte a de a fi fost orice altă realitate vizibilă, a existat o Persoană vie?

Dacă copilul tău – ceea ce va face în cele din urmă, dacă vei avea copii – te va întreba la vârsta de 4 sau 5 ani: „De unde a venit Dumnezeu?” îi vei răspunde, poate, „Dumnezeu nu a venit de nicăieri. El a fost mereu acolo. Nu a avut niciodată un început. El a fost acolo înainte de orice altceva. El a făcut absolut toate. Nu a fost nimic înaintea lui Dumnezeu care să-L aducă în existență. Ai înțeles tu acestea dragul meu copil de 4 ani?

Ca apoi copilul tău de 4 ani să te întrebe: „Bine, dar cum a ajuns să fie așa, și să fie dintotdeauna?” Atunci tu îi vei spune: „Pur și simplu, El este, și așa a fost dintotdeauna. El nu a ajuns să fie așa. El a fost întotdeauna ceea ce este. Nimeni nu L-a făcut așa cum este. Nicio forță, nicio putere nu L-au făcut să fie ceea ce este. Pur și simplu El fost acolo așa cum El este din totdeauna și pentru totdeauna, mereu și mereu și mereu – și putem merge atât de departe în istorie  până când ajungem la momentul dintotdeauna. Asta înseamnă să fii Dumnezeu.

Și unul din motivele pentru care El a fost dintotdeauna și va fi pentru totdeauna este însăși viața. El există, e viu, trăiește. El este o persoană vie. El dintotdeauna a existat ca o persoană vie neavând început. Această realitate îți taie răsuflarea. Oricât de departe ai putea merge în eternitatea trecută, dintotdeauna și pentru totdeauna, vei găsi că există o Realitate neschimbătoare: viața – viața divină, personală. De aceea, Realitatea supremă, Realitatea absolută, Realitatea originală trăiește și este vie. „În El era viața” (Ioan 1:4).

În al doilea rând, nu materia fizică a dat naștere vieții; este exact invers. Viața a dat naștere materiei fizice. La un moment dat în istorie a existat doar viața și nicio materie fizică. Tot ceea ce exista atunci era doar viața și nu a fost nimic fizic. Și apoi Viața Personală (Dumnezeu) a creat materia și au existat atât viața, cât și materia.

Iată aici este marea diviziune între atei și creștini, între perspectiva atee despre lume și viață și perspectivă creștină despre lume și viață. Pentru atei, totul începe cu materia și energia care sunt neînsuflețite. Pentru ei acolo începe totul. Ei consideră că materia a fost acolo la început ca și Dumnezeu. Ei susțin că pur și simplu materia a fost acolo. Și, din moment ce înainte nu mai era nimic acolo care să facă ceea ce există, atunci acolo ar fi putut fi orice. Acum, sincer, nu sunt sigur că ateii se gândesc foarte mult la asta.

Ei spun că ar fi putut fi orice. Nu există o statistică a probabilităților nici de-un fel și nici de altul, pentru că nu a existat nimic acolo care să creeze această statistică a probabilităților. Așa că, zic ei, ar fi putut fi orice.

Prin urmare, ateii aleg să creadă în lucruri (materie) și energie. Dar știți ce e acesta? Este un act al credinței. Există zero dovezi pentru teoria aceasta. Este doar o exprimare a credinței lor. Ei cred că materia a fost primul lucru care a fost acolo. Ei nu știu asta; ei doar își dau cu presupusul. Ei spun că materia impersonală, energia impersonală sunt originale, sunt absolute, sunt supreme.

Și apoi, zic ei, timp de miliarde de ani, fără Creator, fără inteligență, fără design, fără scop, fără plan, din această materie și energie fără minte, fără viață, în mod aleator au apărut nu numai complexități ireductibile ale structurilor biologice interdependente, dar și această arătare glorioasă numită persoană vie – adică tu și cu mine. Acesta este teoria lor.

Pentru creștini, este invers. Mai întâi a fost viața, apoi a fost materia și energia. Mai întâi, a existat o Persoană vie, apoi au fost făcute materia și energia. La început era Cuvântul și în El era viața. Înainte de a exista altceva, a existat Viața (Dumnezeu).

Oriunde îți întorci capul pe această planetă și vezi o persoană vie, vezi o imagine a Realității Absolute – realitatea absolută, eternă, ultimă, originală – Cuvântul: Dumnezeu. Tu nu ai întâlnit niciodată în viață o persoană umană obișnuită. Nu există niciuna. Toate sunt extraordinare. Nu discutăm acum cât de degenerați au devenit oamenii. Totuși, când privești o ființă umană, vezi ceva uimitor de extraordinar în imaginea vieții ei: un ecou, o reflecție a realității infinite, supreme – Dumnezeu.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: What Is Saving Faith?

Sursa originală: In the beginning was God https://www.desiringgod.org/messages/in-him-was-life/excerpts/in-the-beginning-was-god

Tradus cu permisiune – Translated with permission

One thought on “La început era Dumnezeu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: