top
Fumat și droguri “Nimic nu trebuie respins” – inclusiv marijuana?

“Nimic nu trebuie respins” – inclusiv marijuana?

Întrebarea

Chiar dacă Dumnezeu este premiul Evangheliei, El revarsă zilnic asupra noastră tot felul de daruri create care sunt bune și legitime și care ar trebui îmbrățișate cu mulțumire. Dar gestionarea unor astfel de daruri nu este lipsită de provocări pentru noi toți, și în special pentru Jameson, un ascultător al podcastului care adresează întrebarea analizată astăzi.

“Pastor John, bună ziua! Iată întrebarea mea de astăzi pentru tine. Am prieteni creștini care cred că alcoolul și drogurile, în special iarba, sunt lucruri bune din punct de vedere moral, care trebuie primite în spiritul a ceea ce spune Pavel în 1 Timotei 4:4 – “Tot ce a creat Dumnezeu este bun și nimic nu trebuie respins, dacă este primit cu mulțumire”. Dar știu că Pavel mai spune și: ”Toate lucrurile sunt permise, dar nu toate sunt folositoare”. “Toate lucrurile sunt permise”, dar nu toate zidesc’ (1 Corinteni 10:23). Încerc să-mi dau seama pentru ce putem să-i mulțumim lui Dumnezeu și pentru ce nu-i putem mulțumi. (1) Îi putem mulțumi lui Dumnezeu pentru o substanță care este ilegală pentru noi – să zicem consumul de alcool de către minori sau de marijuana în scop recreativ, unde se încalcă legea? Și (2) implică Pavel faptul că nu-i putem mulțumi lui Dumnezeu pentru ceva care este legal pentru noi, dar care nu ne ajută? Cred că vă întreb, în ce fel ați califica afirmația lui Pavel “nimic nu este de respins”? Atunci când prietenul meu încearcă să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru marijuana care nu cred că îi aduce beneficii în viață și care este ilegală pentru el să o folosească, sunt tulburat.”

Așa este. Ar trebui să fii tulburat. Mă bucur că Jameson a ajuns la punctul în care a spus: “Cred că ceea ce întreb este: “În ce fel ai califica afirmația lui Pavel “nimic nu trebuie respins”?”, pentru că aceasta este cu adevărat problema. Problema nu este: “Pentru ce pot mulțumi?” Pavel ne învață că ar trebui să mulțumim pentru orice. Acest lucru nu îl ajută deloc.

Efeseni 5:20: “[Mulțumiți] totdeauna și pentru orice lucru lui Dumnezeu Tatăl, în Numele Domnului nostru Isus.”

Dar asta nu înseamnă “Dați aprobare morală pentru orice”. Înseamnă, mai degrabă, să recunoaștem că, în providența lui Dumnezeu, El face ca totul să servească scopurilor Sale înțelepte și pline de iubire, chiar și unele lucruri foarte dureroase și chiar păcătoase.

Răspunsul

Întrebare cheie

Nu cred că întrebarea cheie este: Pentru ce ar trebui să-i mulțumim lui Dumnezeu? Când Pavel a spus în 1 Timotei 4:4: “Tot ce a creat Dumnezeu este bun și nimic nu este de lepădat, dacă este primit cu mulțumire”, el spune: “De aceea există totul – și anume, pentru a descoperi bunătatea lui Dumnezeu și pentru a trezi în sufletul omului mulțumirea”. Cu alte cuvinte, ar trebui să folosim creația, toată creația, doar așa cum a fost concepută pentru a fi folosită – și anume, cu mulțumire.

Așadar, Jameson spune că adevărata întrebare este – și cred că are dreptate; – Ce vrea să spună Pavel când afirmă că nimic din creație nu trebuie respins? Cred că vrea să spună că nimic nu trebuie respins pentru că este necurat din punctul de vedere al legii lui Israel. Potrivit Marcu 7:19, Isus a declarat că toate alimentele sunt curate. Deci toate sunt curate conform legii lui Israel și nu trebuie respinse. Niciuna dintre legile dietetice din Vechiul Testament nu se mai aplică. Ele au fost o modalitate temporară prin care Israelul se deosebea de celelalte popoare.

Biserica nu mai urmărește să se deosebească de națiuni în acest fel prin legile alimentare. Nimic nu este necurat din punctul de vedere al Legii lui Israel pentru creștin în acest sens. Nimic nu trebuie respins ca fiind interzis din punct de vedere ritualic, ceea ce înseamnă, de asemenea, că falșii învățători din 1 Timotei 4, care interziceau căsătoria și cereau abstinență alimentară (1 Timotei 4:3), cădeau din nou în vechea cale legală, în loc să umble în libertatea lui Christos.

Trei principii

Dar, a spune că nimic nu trebuie respins ca fiind necurat din punct de vedere ritualic nu înseamnă că totul trebuie mâncat sau băut, chiar și cu mulțumire, pentru că există și alți factori de luat în considerare, pe care Pavel nu îi menționează aici pentru că nu ei sunt problema cu învățătorii falși din 1 Timotei. Dar Jameson are dreptate că ar trebui să se raporteze la principiile lui Pavel din 1 Corinteni, pentru că ele sunt relevante în ceea ce privește ceea ce trebuie să respingem sau nu. Cred că există cel puțin trei principii pe care Pavel le menționează cu privire la ceea ce facem cu natura, cu bunătatea naturii.

Un principiu este iubirea.

1 Corinteni 10:23-24: “‘Toate lucrurile sunt permise’, dar nu toate sunt folositoare. ‘Toate lucrurile sunt permise’, dar nu toate zidesc. Nimeni să nu caute binele său, ci binele aproapelui său.”

Așadar, nu spunem pur și simplu: “Sunt liber. Toate alimentele sunt curate, și gata. Mănânc ce vreau”. Nu, nu așa vorbește un creștin. Noi trebuie să ne întrebăm: “Va fi de folos? Va fi profitabil? Vor beneficia și alți oameni de pe urma plăcerii mele de a folosi acest lucru, de a face acest lucru?”. Acesta este principiul iubirii.

Apoi, în 1 Corinteni 6:12, el scoate în evidență alte două principii, cred eu. El spune: “Toate lucrurile îmi sunt permise” – același început, dar continuă diferit – “dar nu toate lucrurile sunt folositoare. ‘Toate lucrurile îmi sunt îngăduite’, dar nu voi fi dominat [controlat, preluat, înrobit] de nimic”, chiar și de lucruri bune.

Aici principiul pare același ca în 1 Corinteni 10, dar nu este chiar așa. În loc să spună: “Caută binele aproapelui tău în ceea ce mănânci”, el spune: “Nu voi fi dominat sau înrobit de nimic”.

Ați putea spune că acesta este principiul iubirii de sine, o iubire de sine adecvată. Fiți atenți să nu fiți dependenți. Fiți atenți să nu fiți afectați. Cred că acestea ar fi cele două principii. (1) Tinde spre sclavia mea, mă face sclav? Am scăpat de sub control aici. Sunt complet dependent de acest lucru. (2) Îmi face rău? Îmi face rău ca stăpân?

Așadar, trei principii, cel puțin, pun limite afirmației “nimic nu trebuie respins”:

  1. Iubirea: Îi va ajuta sau le va face rău celorlalți?
  2. Dependența: Voi fi înrobit? Mă înrobește?
  3. Daunele aduse corpului sau sufletului meu: Mă va domina în mod dureros?

Poate că cel mai clar mod de a le arăta prietenilor lui Jameson că nu vorbesc serios atunci când spun: “Din moment ce tot ceea ce a făcut Dumnezeu este bun, absolut nimic nu trebuie respins”, pentru că știu foarte bine că există ciuperci care te vor ucide dacă le mănânci. Există persoane cu alergii atât de severe la alune încât ar muri dacă ar mânca o alună. Nici măcar nu te lasă să mănânci alune în avion când aceste persoane se află la bord. Nu se servesc alune. Ei știu asta. Acești prieteni știu asta. Ei înșiși fac distincții.

Așadar, întrebările sunt următoarele: Este canabisul util pentru ceilalți atunci când îl folosim? Creează dependență pentru mintea mea? Este dăunător pentru minte sau pentru suflet? Acestea sunt întrebările cheie.

Chemarea noastră radicală

Ar putea fi de ajutor să încheiem prin a face un mic exercițiu de memorie aici. Când am venit la Biserica Baptistă Bethlehem, acum 43 de ani, ca pastor, legământul bisericii spunea următoarele: “Ne angajăm să ne abținem de la consumul și vânzarea de băuturi alcoolice”, ceea ce însemna că abstinența era obligatorie pentru a fi membru al bisericii. Acum, le-am spus liderilor când am venit: “Acest lucru este total nebiblic. Chiar dacă eu însumi văd motive întemeiate în cultura noastră, în zilele noastre, cu personalitatea mea, pentru a fi abstinent, aceasta nu este o cerință biblică pentru a fi membru al bisericii”.

Deci, cum am schimbat-o? Am făcut-o. Adică, aproape că m-a costat slujba în al doilea an în care am fost acolo, dar votul a trecut și am supraviețuit. Cum am schimbat legământul? L-am făcut mai radical. Iată formularea actuală: “Ne angajăm să căutăm ajutorul lui Dumnezeu pentru a ne abține de la toate drogurile, mâncarea, băutura și practicile care aduc un rău nejustificat trupului sau care pun în pericol credința noastră sau a altora.” Deci nu doar alcool sau canabis sau orice altceva, ci toate drogurile, toate alimentele, toate băuturile, toate practicile. Modul în care testăm ceea ce mâncăm, bem sau facem este următorul: Aduce un rău nejustificat trupului sau pune în pericol credința noastră sau a altuia? Cred că aceasta este o bună aplicare a principiilor lui Pavel din Noul Testament.

Sursa originală: Nothing Is to Be Rejected – Including Pot? https://www.desiringgod.org/interviews/nothing-is-to-be-rejected-including-pot

Tradus cu permisiune – Translated with permission