10 principii pentru productivitate personală
Am vorbit recent despre cartea pe care tocmai ați scris-o, pastore John, în cursul zilei de joi a săptămânii trecute. Având în vedere acest lucru, Brandon din Charlotte, Carolina de Nord, ne scrie: “Pastor John, vă mulțumim pentru precizia centrată pe Christos și pentru volumul extraordinar al lucrărilor dumneavoastră de slujire. Sunt curios cum reușiți să produceți atât de mult conținut. La ce oră vă treziți? Când găsiți timp să citiți și să scrieți, sau luați micul dejun? În „Nu-ți irosi viața” ați menționat aversiunea dumneavoastră față de televizor; ce sfaturi ne dați pentru a ne crea un program zilnic astfel încât să profităm la maximum de viață pentru Christos?”
1. Renunță la comparații
În primul rând, ferește-te să vrei să fii ca mine. Tu nu cunoști păcatele din viața mea. Nu știi cât de mult am neglijat alte domenii. Nu știi care au fost costurile. Adevărata întrebare este cum să fii cel mai plin, cel mai centrat pe Dumnezeu, cum să îl înalți cel mai mult pe Christos prin viața ta, cum să fii saturat de Biblie, cum să fii cel mai iubitor, umil, implicat în misiune, căutător de dreptate, slujitor – tu -, pentru că poți fi. Nu te raporta la alții. Măsoară-te după potențialul tău în Christos. Acesta este primul lucru pe care am simțit că trebuie să îl spun, din cauza modului în care părea să fie pusă întrebarea.
2. Concentrează-te pe marile oportunități
Investește-ți 10 % din atenție în a evita obstacole și 90% pentru a-ți fixa obiective înalte și a le urmări cu toată puterea ta. Foarte puțini oameni devin productivi și obțin rezultate numai prin simplul fapt că au evitat obstacolele din calea lor. Nu pe asta trebuie să te concentrezi. Nu de acolo provine energia. Nu de acolo vine viziunea.
Oamenii scriu cărți despre asta și fac o mulțime de bani, dar crede-mă că nu merită. Lucrurile care contează își au sursa în niște scopuri și posibilități viitoare mari, glorioase, minunate, care te captivează și te atrag să le urmărești cu toată puterea ta. Apoi înlăturarea obstacolelor din calea te sunt cele zece procente de „măturat” despre care vorbeam.
3. Fii atent la anotimpul în care te afli
Viața noastră se întâmplă „pe capitole”, iar aceste capitole sunt foarte diferite unele de celelalte. În cazul în care ești căsătorit și ai copii mici, acest capitol din viața ta trebuie să se concentreze asupra lor. Dacă Dumnezeu dorește astfel, ar fi posibil să existe un capitol al vieții tale dedicat ție, cu posibilități diferite, cu potențial și priorități diferite. Dumnezeu va fi mulțumit de tine dacă te concentrezi cu toată puterea ta asupra capitolului pe care îl trăiești și îl abordezi în conformitate cu cerințele și responsabilitățile pe care perioada respectivă le aduce în viața ta.
4. Găsește-ți scopul
Gândește-te serios și roagă-te ca Dumnezeu să îți facă înțeles marele tău scop în viață, care să te consume pe deplin. Expresia mea biblică preferată se găsește în Filipeni 1:20-21. Și acum spun și eu împreună cu Pavel: „Dorinţa mea puternică şi speranţa mea sunt să nu fiu făcut de ruşine cu nimic, ci să am, acum şi întotdeauna, destul curaj, astfel încât să-L slăvesc pe Cristos în trupul meu, fie prin viaţa mea, fie prin moartea mea. Căci pentru mine a trăi este Cristos, iar a muri este un câştig”. Așadar, a-L glorifica pe Christos prin viața mea și prin moartea mea și a răspândi pasiunea pentru Christos în viețile altora – acesta este scopul meu. Acesta este marele scop al vieții mele. Găsește-l pe al tău și fă-l să funcționeze în tot ceea ce faci.
5. Nu uita că vei da socoteală
Dobândește sentimentul responsabilității înrădăcinate în Evanghelie în fața Dumnezeului cel viu. Adică, înțelege Evanghelia și dinamica spirituală, modul în care funcționează. Nu te strădui să intri într-o relație corectă cu Dumnezeu. Dinamica Evangheliei nu funcționează așa. Mai degrabă faci tot ce îți stă în putere pentru relația ta cu Dumnezeu când ești și pentru că ești deja într-o relație corectă cu Dumnezeu. Filipeni 2:12-13: „duceţi la bun sfârşit mântuirea voastră, cu frică şi cutremur, pentru că Dumnezeu este Cel Care lucrează în voi; şi astfel voi aveţi voinţă şi puteţi lucra după buna Lui plăcere. ” Aceasta este dinamica Evangheliei.
„însă prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt, iar harul Lui faţă de mine n-a fost fără rezultat, ci am trudit mai mult decât oricare dintre ei, dar nu eu, ci harul lui Dumnezeu care este cu mine” (1 Corinteni 15:10). Harul lui Dumnezeu își stabilise deja reședința în mine și lucra în mine, spune Pavel. Iar dacă această ordine se dă peste cap, s-ar putea să realizezi multe în viață și să te duci direct în iad cu toate realizările tale.
Domnul Isus a evidențiat acest simț al responsabilității prin parabola talanților (Matei 25:14-30). El a împărțit talanți: i-a dat unui om cinci, altuia doi, iar altuia unul. Când a venit să ceară socoteală, persoanei care avea unul singur, i-au fost adresate niște cuvinte îngrozitoare: „Sclav rău şi leneş!” (Matei 25:26). Eu nu îmi doresc să aud aceste cuvinte.
Vreau să experimentez opusul acelor cuvinte, din Luca 12:42: „Cine este deci administratorul credincios şi înţelept pe care stăpânul îl va pune responsabil peste ceilalţi slujitori ai săi, ca să le dea partea de hrană la timp?”. M-am gândit adesea la aceste cuvinte când eram păstor. Eram „responsabil peste ceilalţi slujitori ai săi” (Luca 12:42). „Ferice de sclavul acela pe care stăpânul, la venirea lui, îl va găsi făcând aşa!” (Luca 12:43).
Stăteam și îmi pregăteam mesajele sau scriam ceva sau conduceam familia în timpul devoțional și mă rugam în gândul meu „Vino acum, Doamne Isuse, și mă vei găsi făcând așa”. Acesta este opusul slujitorului rău și leneș care a îngropat talantul lui Dumnezeu și nu a făcut nimic cu el.
6. Lucrează urgent
Adăugă la simțul responsabilității în fața lui Dumnezeu un simț al urgenței: „Cât este zi, trebuie să lucrăm lucrările Celui Ce M-a trimis. Vine noaptea, când nimeni nu mai poate să lucreze.” (Ioan 9:4). Sau Efeseni 5:15-16: „Fiţi atenţi deci cum trăiţi – nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi. Folosiţi orice ocazie pe care o aveţi, pentru că zilele sunt rele”. Sau Coloseni 4:5: „Purtaţi-vă cu înţelepciune faţă de cei din afară, folosind fiecare ocazie”. Există o urgență în acest sens. Zilele sunt rele, iar noaptea se apropie.
7. Ucide „cu jumătatea de inimă”
Fă ceea ce faci din toată inima ta. Termină cu jumătățile de inimă. Atât de mulți oameni șchiopătează prin viață făcând tot ceea ce fac cu jumătate de inimă, cu jumătate din energia lor. Dacă merită să faci ceva, fă cu tot sufletul tău. Eclesiastul 9:10: „Tot ceea ce mâna ta găseşte să facă, fă cu toată puterea ta”.
Una dintre hotărârile lui Jonathan Edwards a avut probabil mai mult impact asupra mea în ultimii treizeci de ani decât orice altceva a spus. El a spus: „M-am hotărât ca atâta timp cât trăiesc, să trăiesc cu toată puterea mea”. Aceste cuvinte le port în gând de mult timp în urmă.
Gândiți-vă la opusul variantei de care v-am spus: de paisprezece ori în cartea Proverbe este folosit cuvântul leneș. Nu este acesta un cuvânt urât? Leneș. De paisprezece ori. Și ce este un leneș? Proverbe 20:4: „Leneşul nu ară toamna, aşa că nu va găsi nimic la seceriş”. Nu vrei să fii leneș!
8. Persistă
Buturuga mică răstoarnă carul mare. Acest aspect e important pentru că ne descurajăm mult prea repede. Lovim cu toporul de o mie de ori și apoi, dacă nu am reușit să doborâm, ne descurajăm. Tocmai am terminat de ascultat Robinson Crusoe. Ați putea spune: “De ar asculta John Piper un roman pentru adolescenți?”. Nu cunoscut acest clasic, așa că îi ascult acum.
Robinson Crusoe, izolat pe o insulă de unul singur, vrea să scape și are nevoie de o barcă. Continentul se află la 45 de mile distanță. S-ar putea să fie canibali acolo. Nu este sigur că vrea să plece, dar are nevoie de o barcă. Nu are nimic altceva de făcut, așa că se hotărăște să facă o barcă. Găsește un copac cu un diametru de 1,5 metri și 10 centimetri la bază. Are la el un topor și îi ia 22 de zile pentru a tăia acest copac, încă 14 zile pentru a tăia crengile și un an și jumătate pentru a termina barca – cu un singur topor.
Dacă ar fi să tai un copac, aș încerca o zi, două zile poate, dar apoi aș spune: „Copacul ăsta nu mai cade. Mă duc să caut un copac mai mic.”
Așadar, iată cheia. Multe lovituri pot doborî chiar și un copac mare. Vrei să faci ceva măreț? Nu renunța. Continuă să tai.
9. Îndeplinește sarcinile dificile cu bucurie
Fii dispus să faci cu bucurie lucrurile pe care nu vrei să le faci, care nu îți vin natural. Nu există niciun rol valoros în viață care să nu necesite să faceți lucruri pe care la început nu ai chef să le faci sau care să te lase să faci doar ceea ce îți vine natural. Așadar, fii vesel atunci când faci ceea ce nu îți place.
10. Leagă-ți chemarea de Christos
În cele din urmă, găsește-ți nișa – adică, găsește lucrul pe care îți place să-l faci cu adevărat. Cu toate slăbiciunile și toate punctele forte, pune cea mai mare parte a energiei și a iubirii tale acolo, pentru Christos și pentru Împărăția Sa.
Sursa originală: Ten Principles For Personal Productivity – https://www.desiringgod.org/interviews/ten-principles-for-personal-productivity
Tradus cu permisiune – Translated with permission