Dă sens vieții tale: 12 principii pentru tineri
Întrebarea de astăzi vine de la un adolescent pe nume Payton. Către părinții și bunicii care au în grijă adolescenți: acesta este unul dintre acele episoade pe care ați putea să le transmiteți adolescenților din viața voastră.
Iată care este întrebarea: „Pastor John, bună ziua. Numele meu este Payton și am cincisprezece ani. Ți-am ascultat predicile și acest podcast în ultimul an și a fost cu adevărat foarte util în umblarea mea creștină. Ca tânăr de cincisprezece ani, cum pot face o diferență în lume ca și creștin? Cum pot face ca viața mea să conteze?”
Bine, iată cele douăsprezece reguli ale mele pentru cei de cincisprezece ani. De fapt, douăsprezece reguli pentru adolescenți. Cele mai multe dintre ele se pot aplica și fetelor. Dar Payton este un băiat, așa că le voi formula azi în mod special pentru el.
1. Onorează-ți părinții.
„Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta” (Efeseni 6:1-2). Aceasta e o modalitate de a face ca viața ta să conteze. „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta”. Nu-i trata niciodată cu dispreț și nu-i denigra în fața prietenilor tăi. Acesta este un semn de maturitate și este plăcut Domnului.
2. Savurează Biblia.
Răsfoiește-ți Biblia în fiecare zi și roagă-te pentru ca ea să aibă cel mai mare impact în viața ta. Nu o citi doar – devoreaz-o. Sapă în ea așa cum un avar sapă după aur și argint. Cere-i lui Dumnezeu de fiecare dată: „Arată-mi lucruri minunate aici, lucruri mari, lucruri care să-mi schimbe viața” (vezi Psalmul 119:18). Savureaz-o așa cum savurezi mâncarea ta preferată. Când te oprești din citit, meditează asupra ei zi și noapte (Psalmul 1:2). Ia-o cu tine. Vei fi „ca un copac plantat lângă izvoare de apă” (Psalmul 1:3). Nu vei fi ca o frunză spulberată de vânt.
3. Concentrează-te pe caracter.
Nu te concentra pe obținerea unor note bune la școală. Concentrează-te pe a învăța cu adevărat tot ce poți și pe a folosi toată această învățătură pentru a te transforma într-un om de caracter. Biblia ne cheamă în mod clar să creștem în har, în cunoaștere (2 Petru 3:18). Nu ne cheamă niciodată să luăm note bune. Notele vor avea grijă de ele însele dacă într-adevăr storci cât mai multă învățătură din fiecare curs.
4. Alege școlile cu înțelepciune.
Dacă vine momentul să-ți alegi școala, să zicem liceul sau facultatea, nu alege o școală din cauza popularității ei, a bibliotecii, a echipelor sportive, a mărimii sau a petrecerilor. Alege-o datorită înțelepciunii. Alege profesorii, nu cursurile. Proverbe 13:20 spune: „Cine umblă cu cei înțelepți devine înțelept”.
5. Ieși la întâlniri cu scopul căsătoriei.
Păstrează întâlnirile cu fetele pentru momentul în care căsătoria este o opțiune reală pentru tine. Amână până atunci. Conceptul de întâlnire ca un fel de simplă recreație în cultura noastră occidentală nu este înțelept. Atracția noastră față de sexul opus, construită de Dumnezeu – este un lucru bun. Este concepută de Dumnezeu pentru a duce la marea și minunata satisfacție a căsătoriei. Acesta este scopul pentru care există.
Ieși și petrece timp cu băieți și fete, dar păstrează întâlnirile unu-la-unu până când ești gata să te gândești serios la căsătorie. Eu am ieșit la prima întâlnire când aveam 20 de ani și m-am căsătorit cu fata cu care m-am întâlnit. Suntem încă căsătoriți și fericiți 55 de ani mai târziu. A fost o alegere bună.
6. Fii ocupat făcând binele.
Al șaselea sfat vine de la tatăl meu. El îmi spunea: „Fii atât de ocupat făcând binele încât să nu ai timp de lucrurile pe care nu ar trebui să le faci”. Acesta a fost răspunsul lui la faptul că Biblia include într-adevăr o mulțime de interdicții și lucruri pe care nu ar trebui să le facem. Există o mulțime de lucruri pe care nu ar trebui să le facem ca adolescenți sau adulți, unele pentru că sunt de-a dreptul greșite, dar multe doar pentru că nu sunt utile. Unele sunt doar greutăți, nu păcate. Este ca și cum ai purta un palton când alergi la un maraton. Nu este împotriva regulilor; este doar prostesc.
Astfel de lucruri nu ne zidesc credința. Nu ne mențin mintea curată. Așa că soluția tatălui meu a fost să nu insiste asupra tuturor lucrurilor pe care creștinii înțelepți nu le fac, ci, în schimb, să-și umple viața cu atât de multe lucruri bune și utile încât să nu mai aibă timp pentru lucrurile îndoielnice: „Fii atât de ocupat făcând binele încât să nu ai timp de lucrurile pe care nu ar trebui să le faci.” (Vezi Galateni 6:9; 2 Tesaloniceni 3:13; 1 Corinteni 15:58.)
7. Fii pasionat, nu leneș.
Ceea ce mâna ta găsește să facă, fă-o cu toată puterea ta (vezi Eclesiastul 9:10). Dacă vrei ca viața ta să conteze, nu poți fi lipsit de entuziasm. Dacă merită să faci ceva, merită să o faci cu pasiune. Coloseni 3:23 spune: „Orice faceți, lucrați din toată inima, ca pentru Domnul și nu pentru oameni”.
Sau gândiți-vă la Romani 12:11: „Nu fiți leneși în zel [cuvântul nostru contemporan pentru zel este pasiune], fiți fervenți în duh [traducerea literală este fierbere – «fiți fierbinți în duh»], slujiți Domnului.” Așadar, nu fiți leneși, ci fiți zeloși sau pasionați; nu călduți, ci fervenți sau în clocot. Nu cu jumătăți de inimă.
8. Oferă darurile pe care le ai.
Nu te agita cu privire la darurile pe care nu le ai, ci ia-le pe cele câteva pe care le ai și pune-le în mâinile lui Christos, precum băiatul cu cele cinci pâini și doi pești. El le-a pus în mâinile lui Isus. Mâna ta nu ar trebui să spună ochiului tău: „Pentru că nu sunt un ochi, nu sunt de folos trupului”. Asta este o adaptare a 1 Corinteni 12:21, (vezi și 1 Corinteni 12:15-16). Consider că aceasta este una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat vreodată.
Pe măsură ce treceam prin școală, vedeam din ce în ce mai clar la ce nu eram bun. Dacă m-aș fi concentrat asupra acestor aspecte – o, Doamne! Există o listă lungă de lucruri la care nu sunt bun. Nu am făcut niciodată parte din nicio echipă sportivă, de exemplu, și citesc atât de încet, iar memoria mea este atât de slabă. Și lista cu slăbiciunile mele continuă.
Dacă m-aș fi concentrat pe ele, cred că nu aș fi realizat nimic. În schimb, am văzut două sau trei lucruri pe care le puteam face și le puteam face la fel de bine ca alții, poate chiar mai bine. Și am spus: „Doamne, ajută-mă să nu-mi irosesc energia plângându-mă de ceea ce nu pot face și ajută-mă să fac ceea ce pot face cu toată puterea mea. Ia-o. Folosește-o. Fă-o să conteze”.
9. Nu fii un mulțumitor de oameni.
Nu fii un mulțumitor de oameni. Pavel spune în Galateni 1:10: „Caut eu acum aprobarea oamenilor, sau pe cea a lui Dumnezeu? Sau încerc eu să fiu pe placul omului? Dacă aș încerca încă să fiu pe placul omului, nu aș fi un slujitor al lui Christos.”
Acum, acest lucru nu este atât de simplu pe cât ați putea crede, pentru că există și alte texte care spun că ar trebui să încercăm să plăcem altora, cum ar fi Romani 15:2: „Fiecare dintre noi să placă aproapelui său, spre binele lui, pentru a-l edifica”. Să le facem pe plac altora, să-i ajutăm să fie mai puternici în credință, nu este vorba despre tine. Este vorba de a avea încredere în Christos, de a-L vedea pe Christos, de a-L cunoaște pe Christos.
Cu toate acestea, a-i mulțumi pe alții pentru a ne umfla ego-ul sau pentru a evita criticile la adresa noastră sau pentru a scăpa de suferință sau de greutăți, nu este bine. Fii suficient de matur pentru a știi cum să nu-i jignești pe ceilalți, iar apoi fii complet indiferent la laudele altora atunci când este în joc propriul ego sau propria siguranță. Fă ceea ce este corect și lasă lucrurile să se întâmple de la sine.
10. Eșuează bine.
Nu te lăsa învins de eșecuri. Dacă nu eșuezi niciodată la nimic, înseamnă că nu încerci suficiente lucruri. Nu ți-ai asumat suficiente riscuri dacă nu eșuezi niciodată. Cu toții începem ca eșecuri – cu toții. Asta este păcatul – este un eșec. Pentru a-L onora pe Dumnezeu așa cum ar trebui, toți începem cu eșec, iar pedeapsa este iadul. Pavel spune în Romani 7:15-19 că, chiar și după ce s-a convertit, se poticnește în multe feluri, făcând ceea ce nu vrea să facă.
Dar iată care este gloria Evangheliei lui Christos (iar viețile noastre sunt clădite pe Evanghelie): El ne-a acoperit păcatele. El ne-a imputat neprihănirea pe care nu o aveam. Acceptarea noastră în fața lui Dumnezeu nu este câștigată. Așa că spunem și noi împreună cu Pavel Filipeni 3:13: „Un singur lucru fac: uit ceea ce este în urmă…” Avea o mulțime de lucruri pe care trebuia să le uite.
Cu toții avem eșecuri. Adică, în nicio zi nu ne ridicăm la înălțimea felului în care am vrea să vorbim cu oamenii sau să ne comportăm cu ei. Dacă suntem zdrobiți de aceste lucruri, nu vom conta niciodată. Așa că nu privi lucrurile așa. „Uitând ceea ce este în urmă”, spune Pavel, „și tinzând spre ceea ce este înainte, mă îndrept spre țintă, pentru premiul chemării în sus a lui Dumnezeu în Christos Isus” (Filipeni 3:13-14). Nu te lăsa înfrânt de eșecurile din trecut.
11. Luptă împotriva păcatului și a ispitei.
„nu purtați grijă de firea pământească”. Acesta este Romani 13:14. Cunoaște lucrurile, momentele și locurile care te atrag spre păcat și evită-le. Nu vei fi folosit de Dumnezeu pentru nimic măreț dacă trăiești în compromis cu păcatul, iar o modalitate crucială de a lupta cu păcatul este să îl respingi din fașă. Nu te pune în nicio ipostază în care păcatul are avantaj. Poate fi vorba de păcatul sexual sau de lăcomie, mândrie, mânie sau orice altă tentație.
12. Trăiește pentru a-L mări pe Christos.
În cele din urmă, nu supraviețui. Trăiește cu adevărat pentru a-L preamări pe Christos. Iubesc Faptele Apostolilor 20:24, unde Pavel spune: „Dar eu nu țin numaidecât la viața mea, ca și cum mi-ar fi scumpă, ci vreau numai să-mi sfârșesc cu bucurie calea şi slujba pe care am primit-o de la Domnul Isus”. Scopul vieții nu este să rămâi în viață. Este de a-L mări pe Isus. Așa cum spune Pavel în Filipeni 1:20: „Aștept cu nerăbdare și nădejdea mea este ca… Christos va fi onorat în trupul meu, fie prin viață, fie prin moarte”.
Căutați să faceți aceste douăsprezece lucruri și vă promit: viața voastră va conta.
Sursa originală: Make Your Life Count. Twelve Rules For Teens – https://www.desiringgod.org/interviews/make-your-life-count-twelve-rules-for-teens
Tradus cu permisiune – Translated with permission