top
Motociclete Motocicletele sunt pentru cei fără minte?

Motocicletele sunt pentru cei fără minte?

Sunt motocicletele pentru nebuni? Aceasta este întrebarea de astăzi. Aceasta este de fapt o întrebare despre providență mai mult decât orice altceva. Iată e-mailul: “Bună ziua, pastore John. Numele meu este Ian și locuiesc în frumosul oraș San Diego. Prietena mea și cu mine am avut recent o discuție despre mersul pe motocicletă pentru distracție. Am afirmat că, dacă ne-am căsători, nu aș conduce motociclete, deoarece mi se pare nechibzuit să mă expun unui risc mai mare de a muri și, astfel, să o las singură sau, dacă am avea copii, să îi las fără tatăl lor și să o las pe mama lor să îi întrețină pe toți, pentru că pentru noi mersul pe motocicletă este o distracție. Ea crede că, dacă voi muri cu motorul înseamnă că aceea a fost voința lui Dumnezeu ca eu să mor oricum, iar a lua măsuri de precauție, cum ar fi să renunț la motocicletă, înseamnă a trăi în frică, în timp ce pentru mine pare o decizie înțeleaptă să nu-mi asum acest risc inutil atunci când sunt în joc mijloacele de trai ale altora.

“Am probleme în a împăca suveranitatea lui Dumnezeu în viețile noastre și luarea deciziilor înțelepte. Este adevărat că Dumnezeu supraveghează fiecare eveniment care se întâmplă în viața noastră, indiferent de precauțiile noastre, dar în mintea mea simt că deciziile pe care le luăm vor avea, de asemenea, un impact asupra viitorului nostru. Dar oare nu sunt și accidentele și nenorocirile în mâna lui Dumnezeu, făcând ca astfel de precauții din partea noastră să fie lipsite de valoare? Trăiesc în frică? Sau sunt prudent și înțelept că nu vreau să merg pe motocicletă? Vă mulțumesc, pastore John!”

Există două propoziții în întrebarea lui Ian care cred că trebuie corectate. Și, poate în discursul meu voi reuși să clarific  câteva chestiuni privitoare la suveranitatea lui Dumnezeu, la riscurile asumate și frica noastră, care vor modela felul în care el și prietena lui și noi toți luăm decizii. Una dintre aceste propoziții exprimă opinia lui Ian, iar cealaltă exprimă opinia prietenei sale (cel puțin din modul în care el a formulat întrebarea).

Suveranitatea care guvernează totul

Să luăm mai întâi propoziția lui Ian. El spune: „Dar oare nu sunt și accidentele și nenorocirile în mâna lui Dumnezeu, făcând ca astfel de precauții din partea noastră să fie lipsite de valoare?”. Eu nu sunt sigur că Ian crede cu adevărat acest lucru – că suveranitatea lui Dumnezeu asupra accidentelor de motocicletă face ca măsurile de precauție cum ar fi să nu conduci o motocicletă să fie inutile – deoarece tocmai spusese în fraza anterioară: „Este adevărat că Dumnezeu supraveghează fiecare eveniment care se întâmplă în viața noastră, indiferent de măsurile noastre de precauție. Dar, în mintea mea, simt că deciziile pe care le luăm au un impact și asupra viitorului nostru.” Așadar, Ian, mi se pare că ești ezitant. Spui că precauțiile fac o diferență în ceea ce privește viitorul nostru, iar apoi spui că ele par lipsite de valoare datorită suveranității lui Dumnezeu

Cred că trebuie să ne oprim și să vedem care este adevărul până la urmă. Și cred că ne putem da seama rapid că, potrivit Bibliei, Dumnezeu guvernează chiar și cele mai mici detalii ale naturii și ale activității umane – inclusiv mersul pe motocicletă, inclusiv toate accidentele – precum și cele mai mari evenimente, guvernul, istoria și universul, sistemul solar, galaxiile.

Isus a spus: „Nici o pasăre nu va cădea din cer fără voia Tatălui vostru” (Matei 10:29).

Proverbe 16:33: „Se aruncă sorţul în poală,  dar orice decizie este de la Domnul.”.

Isaia 40:26 spune despre stele: „Atât de mare este tăria Lui, atât de tare este puterea Lui, că nici una nu lipseşte.

Efeseni 1:11: „[Dumnezeu] lucrează toate lucrurile după sfatul voii Sale.”

Iacov 4:15: “În schimb, ar trebui să spuneţi: „Dacă Domnul vrea, vom trăi şi vom face cutare sau cutare lucru.“”

Așadar, suveranitatea lui Dumnezeu asupra tuturor lucrurilor este neîndoielnică .

Cred că Ian este de acord cu acest lucru. Dar nu pare să fie la fel de sigur că măsurile de precauție ar face vreo diferență în ceea ce privește viața noastră dacă Dumnezeu este suveran peste toate. Aici pare să ezite. El spune: „Dar oare nu sunt și accidentele și nenorocirile în mâna lui Dumnezeu, făcând ca astfel de precauții din partea noastră să fie lipsite de valoare?” Răspunsul la această întrebare este: clar și categoric NU; ele nu sunt lipsite de valoare. Suveranitatea lui Dumnezeu nu face ca alegerile umane cu privire la acele evenimente să fie lipsite de valoare.

Despre scopuri și mijloacelor

Motivul este foarte simplu. Dumnezeu nu numai că a predestinat evenimentele pe care le dorește să se întâmple, dar predestinează și mijloacele prin care acele evenimente se întâmplă.

Dacă Dumnezeu predestinează să existe o clădire, El predestinează, de asemenea, să existe constructori care să o construiască. Dacă Dumnezeu predestinează ca o persoană să nu moară de foame, atunci predestinează și ca aceasta să aibă hrană și să o mănânce. Dacă Dumnezeu predestinează ca tu să nu zbori de pe o stâncă de munte cu motocicleta ta, El predestinează, de asemenea, ca tu să nu intri în curbă cu 130 km/h. Dacă Dumnezeu predestinează ca un cui să fie înfipt într-un perete, El predestinează, de asemenea, ca cineva să-l lovească cu un ciocan. Dacă Dumnezeu predestinează ca cineva să fie mântuit, El predestinează, de asemenea, ca cineva să propovăduiască Evanghelia acelei persoane.

Nu are niciun sens să vorbim despre suveranitatea atotguvernatoare a lui Dumnezeu ca și cum ar fi proiectat doar scopurile și nu și mijloacele pentru atingerea acestor scopuri. Nu ar fi atotguvernantă dacă ar fi așa. Dacă guvernează toate lucrurile atunci guvernează și toate cauzele secundare, toate mijloacele pentru atingerea scopurilor.

Pentru că a căzut un cui din potcoavă, a fost pierdută potcoava. Pentru că a fost pierdută potcoava, s-a pierdut și calul. Pierderea calului a dus la pierderea bătăliei. Pierderea bătăliei a dus la pierderea războiului, iar pierderea războiului a dus la pierderea regatului. Fiecare dintre aceste cauze – de la pierderea cuiului, până la pierderea regatului – este în mâna Domnului și la fel este și rezultatul final al căderii națiunii. El ridică națiuni, El dărâmă națiuni și tot El guvernează miliardele de mijloace de-a lungul deceniilor prin care ridică sau a dărâmă o națiune. Oricare dintre aceste mijloace poate modifica rezultatul în ceea ce ne privește, în funcție de voința lui Dumnezeu.

Așadar, este pur și simplu greșit să spunem că, deoarece Dumnezeu guvernează rezultatele finale, eforturile noastre de a promova sau de a împiedica aceste rezultate sunt lipsite de valoare. Este pur și simplu greșit. Ar fi o mare greșeală, nebiblică. Dumnezeu rânduiește mijloacele, precum și scopurile, iar acțiunile noastre fac parte din aceste mijloace. Așadar, a nu conduce o motocicletă este o modalitate foarte bună de a evita să mori într-un accident de motocicletă. Există o legătură cauzală reală între a nu conduce motociclete și a nu fi ucis pe motociclete.

Precauții neînfricate

Acum, cealaltă propoziție la care am făcut referire care aparține prietenei lui e: „Ea crede că, dacă voi muri cu motorul înseamnă că aceea a fost voința lui Dumnezeu ca eu să mor oricum, iar a lua măsuri de precauție, cum ar fi să renunț la motocicletă, înseamnă a trăi în frică.” Există mai multe probleme cu această afirmație, dar vom analiza doar una – și anume, cea legată de frică. Ea spune: „A lua măsuri de precauție înseamnă a trăi în frică”. Mă îndoiesc că ea chiar a spus asta. Ar fi posibil ca doar Ian să se fi exprimat așa în momentul în care a formulat întrebarea.

Nu cred că ea chiar crede asta, pentru că nu este adevărat. Și dacă s-ar fi gândit la această afirmație doar timp de cinci secunde, ar fi știut că nu este adevărat că a lua măsuri de precauție înseamnă a trăi în frică. Eu îmi iau măsuri de precauție încuindu-mi ușile în fiecare seară. Îmi iau măsuri de precauție parcând mașina în garaj. Îmi iau măsuri de precauție făcând o copie de siguranță a hard disk-ului computerului meu. Îmi iau măsuri de precauție purtând centura de siguranță. Îmi iau măsuri de precauție rugându-mă pentru protecție înainte de a merge la culcare seara. Îmi iau măsuri de precauție având o asigurare de sănătate. Și așa mai departe.

Experiența reală a fricii în viața mea este aproape complet absentă. Nici măcar nu mă gândesc la ea. Ea nu-mi domină viața. Aproape că nici nu mă gândesc la aceste lucruri. Frica este rareori o experiență conștientă în viața mea. Așadar, a lua măsuri de precauție nu înseamnă că trăiești sub domnia fricii. Nu intenționez să îmi cumpăr o motocicletă sau să fac parașutism, de exemplu. Nu mă gândesc la aceste lucruri. Ele nu-mi afectează deloc nivelul de frică, în niciun fel.

Ce riscuri ar trebui să ne asumăm?

Așadar, întrebarea cu care se confruntă Ian și prietena lui în legătură cu motocicleta este următoarea: Ce riscuri în viață sunt înțelepte? Așadar, în loc să răspund la această întrebare, am să vă trimit la un alt articol din Podcastul Întreabă-l pe pastorul John (APJ 1446), unde am răspuns la această întrebare. Titlul acelui episod este „Cum îmi asum riscuri fără să fiu nechibzuit?” Și în acel podcast evidențiez șase criterii pentru a răspunde la această întrebare – cum să fii înțelept și totuși să-ți asumi riscuri adecvate. Pentru că noi toți facem asta în fiecare zi. Viața este un risc, nu-i așa? Nu poți să nu riști.

Dar cele două puncte principale în podcastul de azi sunt (1) suveranitatea lui Dumnezeu nu face ca precauțiile să fie lipsite de valoare și (2) luarea de precauții nu înseamnă că trăim în frică

Sursa originală: Are Motorcycles For Fools? https://www.desiringgod.org/interviews/are-motorcycles-for-fools

Tradus cu permisiune – Translated with permission