Despre noi
Cine suntem?
Corpus Reformatorum este o asociație și o editură care își propune apărarea doctrinei creștine, valorile istorice ale baptiștilor particulari (particular baptists) și doctrinele harului.
Corpus Reformatorum a început ca un proiect în anul 2020 în județul Mureș și a devenit o organizație social-religioasă al cărei scop este de a susține din punct de vedere spiritual și social copii, tineri, adulți și vârstnici. Activitatea noastră se concentrează în sfera publicistică și umanitară iar până în prezent peste 30.000 de persoane au beneficiat de resursele noastre.
Asociația Corpus Reformatorum este o lucrare care mărturisește crezurile creștine antice (crezul Apostolic, crezul de la Calcedon, crezul Niceo-constantinopolitan, crezul Atanasian) și îmbrățișează convingerile și valorile baptiștilor particulari așa cum sunt ele definite de Mărturisirea de credință baptistă de la Londra din anul 1689.
Începând cu data de 04.10.2023 Asociația Corpus Reformatorum este partener de misiune cu Desiring God Ministries.
Asociația „Corpus Reformatorum” este înscrisă în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor cu nr. 12/2021 al Judecătoriei Reghin și are codul de identificare fiscală 44835585.
Pentru cărțile publicate în cadrul Editurii Corpus Reformatorum accesează: www.mostenirea-baptista.ro
Cui dăm socoteală?
În primul rînd dăm socoteală lui Dumnezeu pentru lucrarea noastră și vom da socoteală la sfîrșitul vremurilor pentru fiecare lucru pe care-l vom fi făcut sau pe care am fi putut să-l facem spre slava Lui și nu l-am făcut.
În al doilea rînd, credem că orice lucrare, așa cum este și Asociația Corpus Reformatorum, care nu este în ea însăși o biserică, trebuie să fie supusă unei biserici locale și bătrînilor (prezbiterilor) acestora.
Asociația Corpus Reformatorum dă socoteală de misiunea asumată înaintea prezbiterilor Bisericii Creștine Baptiste „Betania” din mun. Reghin, județul Mureș, România.
Cu ce ne ocupăm?
Scopul Asociației „Corpus Reformatorum” este reprezentat de:
- Promovarea educației religioase corecte în rândul copiilor, tinerilor, adulților și vârstnicilor din România;
- Menținerea legăturii permanente cu bisericile creștine și toate programele culturale, educative sociale, artistice, pe care acestea le organizează;
- Susținerea atitudinii pozitive și a faptelor empatice în dezvoltarea intelectuală a oamenilor.
- Oferirea de resurse gratuite (Cărți, CD-uri, jocuri, etc.) pentru formarea și educarea religioasă;
- Constituirea unor grupuri de studiu a doctrinelor religiei creștine.
- Promovarea educației morale în rândul familiilor creștine;
- Organizarea de reuniuni cu scop educativ și de socializare în rândul credincioșilor creștini;
- Dotarea sălilor de clasă cu materiale educative și didactice, jucării, cărți, în conformitate cu programa specifică vârstei;
- Încurajarea participării oamenilor la evenimentele organizate de biserică/asociație, în vederea menținerii în mediul creștin și moral;
- Oferirea de sprijin material, financiar și moral persoanelor aflate în dificultate cu precădere tineri și copii, în vederea integrării sociale și/sau profesionale.
- Ocrotirea, promovarea, susținerea drepturilor persoanelor aflate în dificultate, cu precădere tineri și copii în vederea integrării socio-profesionale.
- Sprijinirea integrării sociale, promovarea educației și misiunii creștine, sprijinirea persoanelor aflate în nevoie, a persoanelor fără adăpost, victime ale abandonului și izolării, prin acordarea de ajutor material și spiritual, precum și orice alte servicii cu caracter de necesitate.
- Desfășurarea de activități cu scop caritabil, filantropic, de binefacere și solidaritate socială.
- Organizarea de evenimente artistice, religioase, muzicale;
- Organizarea unor spectacole, concerte, conferințe, workshop-uri prin care să fie promovate valorile religioase și morale.
- Editarea, publicarea și tipărirea de carte.
Pentru aducerea la îndeplinire a scopurilor prevăzute, asociația își stabilește următoarele obiective:
- Inițierea, promovarea, dezvoltarea și susținerea de programe și proiecte socio-educaționale, culturale și sportive.
- Organizarea de cursuri, seminarii, dezbateri publice, conferințe, tabere și alte acțiuni și manifestări cu caracter social, cultural, educativ sau sportiv.
- Organizarea de activități și evenimente specifice în vederea strângerii de fonduri pentru îndeplinirea scopurilor Asociației
- Promovarea scopurilor și obiectivelor Asociației prin intermediul strângerii de fonduri pentru îndeplinirea scopurilor Asociației.
- Promovarea scopurilor și obiectivelor Asociației prin intermediul mijloacelor de informare, inclusiv publicații și alte materiale educative, mijloace media (ziare, reviste, radio, TV, internet, etc.)
- Acordare de sponsorizări și donații, efectuarea de activități umanitare, cultural artistice și sportive;
- Acordarea de burse de studii și alte facilități pentru instruirea, formarea și reintegrarea socială a copiilor, tinerilor și adulților.
- Stabilirea de parteneriate și colaborări cu alte persoane fizice și juridice române sau străine, în acord cu scopul Asociației;
- Organizarea unor acțiuni în vederea colectării de materiale, alimente, îmbrăcăminte, logistică, etc., necesare oferirii de ajutor umanitar pentru persoanele aflate în dificultate cu precădere copii și tineri din punct de vedere socio-medical;
- Dezvoltare de centre de resurse, care vor organiza cursuri, traininguri, seminarii destinate organismelor de stat sau private precum și persoanelor fizice, lucrători sau beneficiari ai Asociației;
- Dezvoltarea de centre de consiliere familială în scopul cultivării unei vieți de familie armonioase, prin oferirea de consiliere psiho-socială, juridică, terapie de cuplu, precum și educație în domeniu, cum ar fi creșterea, îngrijirea și educarea copilului, etc.
- Ajutorarea persoanelor nevoiașe prin donații în bani, prin pachete cu alimente, haine, jucării, etc.
Cine ne finanțează?
Nu am avut, nu avem și nu vom avea vreodată vreun sponsor financiar. Lucrarea noastră se desfășoară prin finanțele personale ale fiecărui asociat și ale donatorilor noștri. Nu am cerut, nu cerem și nu vom cere niciodată finanțe, resurse sau bunuri materiale nimănui în scopul continuării slujirii noastre. Excepție fac cazurile prevăzute de termeni și condiții, care nu constituie finanțe în sensul continuării misiunii, ci în sensul onorării comenzilor de produse.
Cărțile, tractatele, broșurile și celelalte resurse tipărite sunt oferite gratuit (în condițiile decise de Consiliul Director al Asociației Corpus Reformatorum) și contra-cost. Vă rugăm ca înainte de completarea oricărui formular să citiți termenii și condițiile și politica de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Respingem cu desăvîrșire conceptul de „Evanghelie a prosperității” și stăm cu putere împotriva acestei erezii nimicitoare pentru creștinism. Nu credem și nu predicăm oamenilor îmbogățirea, bunăstarea, binecuvîntarea, vindecarea, înțelepciunea sau rezolvarea problemelor ca urmare a susținerii lucrării lui Dumnezeu. Credem că fiecare credincios creștin este responsabil înaintea lui Dumnezeu de modul în care își folosește finanțele, avînd datoria creștină de a susține propovăduirea autentică a Cuvîntului lui Dumnezeu în scopul îndeplinirii mandatului din Matei 28:19, iar nu cu scopul obținerii beneficiilor mai sus amintite sau al oricăror alte beneficii pe acest pămînt.
Pentru mai multe detalii despre cum folosim donațiile, click aici.
De ce ne numim ”Corpus Reformatorum”?
Nu pentru că aparținem cultului creștin reformat sau vreunei biserici reformate clasice. Credem că reforma trebuie să-și facă simțită prezența în fiecare biserică creștină, fără deosebire. Prin intermediul Asociației ”Corpus Reformatorum” urmărim reformarea bisericii locale, bisericilor naționale dar și reformarea vieților tuturor celor cu care intrăm în contact.
Ce credem?
Asociația Corpus Reformatorum este o lucrare care mărturisește crezurile creștine antice (crezul Apostolic, crezul de la Calcedon, crezul Niceo-constantinopolitan, crezul Atanasian) și îmbrățișează convingerile și valorile baptiștilor particulari așa cum sînt ele definite de Mărturisirea de credință baptistă de la Londra din anul 1644 și din anul 1689.
În principal, Asociația Corpus Reformatorum este definită de cele 5 SOLA:
- Sola Fide (sîntem mîntuiți numai prin credință în Isus Christos)
- Sola Scriptura (Scriptura este singura noastră autoritate în materie de viață și credință)
- Solus Christus (măntuirea este numai prin Isus Christos, singurul Domn, Stăpîn și Mîntuitor)
- Sola Gratia (sîntem mîntuiți numai prin harul lui Dumnezeu)
- Soli Deo Gloria (gloria i se cuvine numai lui Dumnezeu nu și altor oameni, indiferent de sfințenia vieții lor)
Orientările noastre teologice sînt după cum urmează:
- CREAȚIA
- creaționism Biblic (lumea a fost creată de Dumnezeu în 6 zile de cîte 24 de ore)
- FAMILIA
- complementarianism (Dumnezeu a creat bărbatul și femeia egali ca ființe dar diferiți în rolurile pe care le au)
- PERSOANA LUI DUMNEZEU
- trinitarianism + filioque (Dumnezeu este unul în esență și 3 în Persoane; Duhul Sfînt purcede atît de la Tatăl cît și de la Fiul)
- OMUL
- dihotomism (omul este format din trup și suflet)
- depravare totală (prin căderea în păcat, toți oamenii au devenit incapabili să facă vreun bine spiritual și sînt în totalitate corupți și decăzuți)
- SOTERIOLOGIE
- calvinism infralapsarianist (totală depravare, alegere necondiționată, ispășire limitată, har irezistibil, perseverența sfinților)
- 3 legăminte
- legămîntul răscumpărării – În eternitate în Trinitate
- legămîntul faptelor – Dumnezeu cu Adam înainte de cădere
- legămîntul harului – Dumnezeu cu omul după cădere
- RÎNDUIELI BISERICEȘTI
- credobaptism (botezul este mărturia publică în fața bisericii locale a credinciosului mîntuit)
- prezența spirituală (simbolurile exterioare ale acestei rânduieli, care au fost puse deoparte pentru întrebuințarea hotărâtă de Christos, au o asemenea relație cu Domnul răstignit întrucât uneori sunt numite – cu adevărat și totuși figurativ – prin numele lucrurilor pe care le reprezintă, adică trupul și sângele lui Christos. Cu toate acestea, în substanță și natură, ele rămân cu adevărat pâine și vin, așa cum erau și înainte de punerea deoparte);
- prezbiterianism (conducerea bisericii este asigurată de bătrîni – prezbiteri – aleși de comunitatea locală)
- LUCRAREA DUHULUI
- convinge
- regenerează
- aduce pocăința și credința
- sfințește
- locuiește în credincios
- sigilează pentru totdeauna mîntuirea
- glorifică
- cesaționism (darurile miraculoase și revelatoare au încetat odată cu perioada apostolică. Singurele daruri care funcționează astăzi în biserica lui Christos sînt cele de slujire)
- VREMURILE DIN URMĂ
- înviere în trup de slavă
- Iadul este veșnic
- pămînt transformat și univers transformat
Pentru o prezentare mai detaliată a coordonatelor teologice ale Asociației Corpus Reformatorum vă rugăm să consultați mărturisirea noastră de credință (click).
Unde ne găsești?
Facebook
Instagram
YouTube
Apple Podcasts
Spotify
Rapoarte financiare anuale
Click aici pentru a consulta rapoartele noastre financiare.