Care luxuri din viața mea sunt păcătoase?

Autor: John Piper

Întrebare

Cum să ne raportăm la lux? De exemplu, oameni foloseau cândva gheață pentru a-și conserva mâncarea. Apoi s-a inventat frigiderul electric, dar prețul său inițial și-l puteau permitea numai bogații, pentru că frigiderul era un obiect de lux, neesențial pe atunci. Dar, pe măsură ce oamenii bogați au cumpărat frigidere, cererea mai mare a făcut posibilă și o ofertă mai mare, care a redus costurile de fabricație și a pus la dispoziție frigidere cu prețuri accesibile. Astăzi, frigiderul este considerat unul dintre bunurile esențiale ale vieții, chiar și pentru cei mai modești oameni. Așadar, achizițiile de lux făcute de cei care care își permit sunt păcătoase, chiar și atunci când îndeplinesc o nevoie pe care cei care nu își permit nu și-o pot satisface? Ce crezi, pastore John?

Răspuns

Înțelepciune

Da. Termenul „lux” este relativ. Este relativ în funcție de vreme și de cultură. Așadar, încerc să găsesc o definiție care să funcționeze și să mă ajute să discern care lux ar fi păcătos, astfel încât să-l pot evita. Iată cel mai bun sfat de care ai nevoie ca să eviți un lux păcătos: un lucru neesențial pe care nu ar trebui să-l cumperi.

Dar, aceste cuvinte ridică întrebarea: Cum decizi care produse sunt neesențiale și care sunt esențiale? Eu personal îmi pun niște întrebări, pe care le voi lăsa mai jos. Am vreo patru sau cinci. Sunt sigur că sunt mai multe, dar acestea sunt cele pe care le folosesc cel mai des atunci când încerc să mă gândesc la aceste lucruri.

Hrană pentru suflet?

În primul rând: Este acest lucru folositor sufletului meu și sufletelor oamenilor din jurul meu?

Ca exemplu, mă gândesc aici la frumusețe și la diferite tipuri de lucrări de artă pe care poate ai vrea să le pui pe pereții tăi. Ai putea trăi fără ele, dar alegi să agăți aceste picturi. Sau poate plantezi flori în grădina ta.

Adevărul e că suntem mai mult decât oameni biologici, fizici. Suntem creați după chipul lui Dumnezeu. Suntem făcuți să vedem, să cunoaștem și să iubim frumusețea. Și este posibil să te înconjori de frumusețe și fără a fi bogat. Dar este, într-un anumit sens, neesențial. În acest sens, ai putea trăi și fără aceste lucruri. Gândește-te: Este bine pentru sufletul tău sau pentru sufletul familiei tale?

Este eficient?

În al doilea rând, este eficient în slujirea ta?

Mă gândesc aici la congelator, mașină, computer. Ai putea să-ți petreci cea mai mare parte a timpului mergând pe jos sau pe bicicletă sau tastând la o mașină de scris sau făcând cumpărături în fiecare zi.

Puteți și voi concluziona că eficiența și utilizarea productivă a timpului este mai înțeleaptă, prin urmare aceste bunuri de mai sus sunt esențiale din acest motiv.

Ce comunică?

În al treilea rând: Este acel bun accesibil fără să transmiți indirect lumii că iubești lucrurile și că te simți important și bine că deții acel bun?

Vezi 1 Ioan 2:15-17. Care va fi impactul asupra lumii atunci când te va vedea cu acel bun? Am ascultat zilele trecute o știre în care se spunea cum un manuscris al cântecului lui Bob Dylan s-a vândut cu 1,2 milioane de dolari. Doar o bucată mică de hârtie. Nu cred că aș cumpăra asta chiar dacă mi-aș permite, pentru că ar spune un lucru greșit despre prioritățile mele.

Ceea ce spui lumii prin ceea ce faci cu banii tăi, cred, este un factor semnificativ atunci când analizezi dacă să achiziționezi ceva sau nu.

Te împiedică să iubești?

În al patrulea rând: Te va împiedica acel bun să faci fapte bune?

Acest punct este unul greu, dar relevant. Cu alte cuvinte, banii pe care tocmai ce i-ai cheltuit pe acest lucru neesențial, te împiedică de la un stil de viață marcat de iubire față de ceilalți?

Știu că ai putea spune: Aș fi putut da acești bani unui misionar. Da. Este adevărat. Chiar și banii cheltuiți pe un cornet de înghețată ai fi putut să-i redirecționezi altundeva. Dar ai fi făcut-o?

Acțiunea de a cumpăra lucruri a acoperit cumva îndatorirea de a-i iubi pe ceilalți? Te face cumva să spui: Nu voi face acest lucru bun acum, mai bine să-mi fac mie un bine.

Asta nu este în regulă.

Ocazie specială?

În cele din urmă, este această achiziție ocazională, costisitoare, neesențială, un mod prin care ai spune un extraordinar te iubesc? Vorbesc despre ceva foarte scump.

Sau este această achiziție o modalitate prin care să faci o sărbătoare să fie mai specială? Aici nu mă gândesc la ceva la fel de scump.

Ca exemplu pentru prima teză, ar fi un inel de logodnă. Știu că am mai vorbit despre asta odată. Nu trebuie să cumperi cel mai scumpă sau cel mai mare inel, nici măcar nu trebuie să aibă diamant, și tot va fi mai scump decât o achiziție obișnuită. Acest lucru se datorează faptului că există în el este cuprins și acest frumos te iubesc care îl însoțește. Tu spui: Mă dedic ție și vreau să rămân alături de tine. Cultura noastră recunoaște asta ca fiind un lucru frumos.

Ca exemplu pentru teza a doua, mă refer la o mâncare foarte scumpă. Nu o mănânci decât o dată pe an, dar alegi să plătești mai mult pentru că vrei să te bucuri și să-i mulțumești lui Dumnezeu pentru ocazia de a sărbători acel lucru, încă un an.

Dă cu bucurie

Iată un alt exemplu.

Am ajuns acasă în Minneapolis acum câteva săptămâni. Casa era complet goală și peste tot erau doar cutii. A trebuit să ies și să iau lapte pentru că nu aveam nimic la micul dejun a doua zi dimineața. Am fost la un magazin numit Cub. În timp ce mă îndreptam spre tejghea, am văzut niște buchete de flori. Erau niște margarete portocalii. Soția mea iubește margaretele iar portocaliul este culoarea ei preferată. M-am gândit, Perfect. Un buchet de bun venit acasă. Cred că a costat 6 dolari. Nu era ceva de care aveam nevoie. Ea nici nu ar fi știut de existența lui. Dar l-am cumpărat. L-am dăruit soției mele și i-am spus: Ce bine este să fii acasă!

Cred că acest act a fost justificat de întrebarea: Este un lucru minunat? Nu te îmbogățești și nici nu trăiești în lux printr-un asemenea act, pentru că știi că este neesențial.

Acestea ar fi doar câteva gânduri și întrebări la care m-aș opri atunci când aș încerca să decid dacă un lux este păcătos sau nu.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: What Luxuries in My Life Are Sinful? https://www.desiringgod.org/interviews/what-luxuries-in-my-life-are-sinful

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: