31 Decembrie – Am mai murit un an

Autor: John Piper

ZIUA 365 – ULTIMA ZI DIN AN

Îi mături ca un vis: dimineața, sunt ca iarba, care încolțește iarăși: înflorește dimineața, și crește, iar seara este tăiată și se usucă (…) Învață-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înțeleaptă. (Psalmul 90:5-6, 12)

Pentru mine, sfârșitul anului pare ca și sfârșitul vieții mele. Ora 23:59 din 31 decembrie este ca și momentul morții mele.

Cele 365 de zile ale anului sunt ca o viață în miniatură. Și, aceste ultime ore din zi, sunt ca ultimele zile de spitalizare, atunci când doctorul îți spune că sfârșitul este foarte aproape. Și, în aceste ultime ore, tot ceea ce ai trăit în acest an, ți se arată înainte ochilor, și-ți pui întrebarea: Le-am trăit cum trebuie? Va spune Domnul Isus Christos, Judecătorul drept: „Bine, rob bun și credincios” (Matei 25:21)?

Mă simt foarte recunoscător că anul meu se termină așa. Și mă rog ca acest sfârșit de an să aibă aceeași semnificație și pentru voi.

Motivul pentru care mă simt recunoscător este că avem un mare avantaj pe care îl avem de a ne preface că murim. Este un mare beneficiu să repeți încă odată un an, pentru a te pregăti încă odată să treci prin toate ca și cum ai putea să joci încă o dată o piesă de teatru. Este un mare beneficiu că în dimineața zilei de 1 ianuarie ne vom găsi pe cei mai mulți dintre noi încă în viață, în pragul unei vieți parcă cu totul noi, capabili să o luăm de la capăt.

Lucrul grozav al acestei repetiții este că îți arată unde sunt slăbiciunile tale, unde felul în care ai trăit a fost greșit, și își lasă timp să te schimbi înainte să joci pe scena vieții.

Presupun că pentru unii dintre voi gândul de a muri este atât de sumbru, atât de plin de durere, încât faceți tot posibilul să nu vă gândiți la el, mai ales în timpul sărbătorilor. Cred că nu este înțelept să faci așa. Am descoperit că există puține lucruri atât bune precum ar fi să te gândești periodic la propria ta moarte.

Cum poți obține o inimă plină de înțelepciune pentru a ști cum să trăiești mai bine? Psalmistul ne răspunde:

Îi mături ca un vis: dimineața, sunt ca iarba, care încolțește iarăși: înflorește dimineața, și crește, iar seara este tăiată și se usucă (…) Învață-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înțeleaptă. (Psalmul 90:5-6, 12)

Să-ți numeri zilele înseamnă pur și simplu să-ți amintești că viața ta este scurtă și că moartea ta va fi inevitabilă. Marea înțelepciune – o mare înțelepciune care revoluționează viața – vine din meditația periodică la aceste lucruri.

Criteriul pentru succes pe care Pavel l-a folosit pentru a-și măsura viața a fost dacă și-a păstrat sau nu credința.

M-am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credința. De acum, mă așteaptă cununa neprihănirii, pe care mi-o va da, în „ziua aceea”, Domnul Judecătorul cel drept. Și nu numai mie, ci și tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui.” (2 Timotei 4:7, 8)

Fie ca acesta să fie testul nostru la sfârșit de an.

Și dacă descoperim că nu am păstrat pe deplin credința în ultimul an, atunci vă puteți bucura, la fel ca și mine, că această moarte la sfârșit de an, aduce o potențială întreagă nouă viață în noul an, ca să putem să o păstrăm pe deplin.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Death Rehearsal https://www.desiringgod.org/articles/death-rehearsal

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: