17 Noiembrie – Schimbarea este posibilă

Autor: John Piper

ZIUA 321

Să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care le dă adevărul. – Efeseni 4:24

Prin creștinism înțelegem că schimbarea este posibilă. Schimbare profundă, fundamentală. Este posibil să devii blând când ai fost cândva un dur și un insensibil. Este posibil să nu mai fii dominat de amărăciune, ură și furie. Este posibil să devii o persoană iubitoare, indiferent de contextul vieții tale din trecut.

Biblia afirmă că Dumnezeu este factorul decisiv în a ne face ceea ce ar trebui să fim. Cu o sinceritate minunată, Biblia spune: „Să piară din mijlocul vostru…orice fel de răutate” și „fiți buni unii cu alții” (Efeseni 4:31–32). Nu scrie: „Dacă poți. . . ” Sau, „Dacă părinții tăi ar fi fost blânzi . . . ” Sau, „Dacă nu ai fost abuzat îngrozitor . . . ”. Ci ni se spune: „fiţi buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul.”

Acest lucru este minunat de eliberator. Ne eliberează de fatalismul teribil care spune că schimbarea este imposibilă pentru mine. Mă eliberează de perspectivele mecanice care fac din contextul greu al vieții mele, destinul meu.

Și poruncile lui Dumnezeu vin întotdeauna cu un adevăr eliberator, care schimbă viața. De exemplu,

  • Dumnezeu ne-a înfiat ca și copii ai Săi. Avem un nou Tată și o nouă familie. Acest lucru rupe toate forțele fataliste ale „familiei noastre de origine”. „Şi ‘Tată’ să nu numiţi pe nimeni pe pământ, pentru că Unul singur este Tatăl vostru: Acela care este în ceruri.” (Matei 23:9).
  • Dumnezeu ne iubește ca pe copiii Săi. Suntem „fii iubiți” (Efeseni 5:1). Porunca de a imita dragostea lui Dumnezeu nu rămâne undeva în aer, ci ea vine cu putere: „Fiți imitatori – urmați dar pilda – ai lui Dumnezeu, ca niște copii preaiubiți”. “Dragostea!” este porunca și preaiubiți de Dumnezeu este puterea.
  • Dumnezeu ne-a iertat în Hristos. Fiți buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos (Efeseni 4:32). Ceea ce a făcut Dumnezeu în Hristos este extraordinar de puternic. Lucrul acesta face posibilă schimbarea. Porunca de a fi blând are mai mult de-a face cu ceea ce a făcut Dumnezeu pentru tine decât cu ceea ce ți-a făcut mama sau tatăl tău. Acest tip de poruncă înseamnă că tu te poți schimba.
  • Hristos te-a iubit și s-a dat pe Sine însuși pentru tine. „Umblați în dragoste, după cum v-a iubit și Hristos” (Efeseni 5:2). Porunca vine însoțită de un adevăr care schimbă viața. „Hristos te-a iubit.” În momentul în care există șansa de a iubi și o altă voce îți spune: „Tu oricum nu ești o persoană care iubești”, răspunde-i: „Dragostea lui Hristos pentru mine m-a făcut o persoană nouă. Porunca Lui de a iubi este la fel de posibilă pentru mine pe cât este de adevărată promisiunea iubirii Lui pentru mine.”

Nu fi un fatalist. Fii creștin. Schimbarea este posibilă. Dumnezeu este viu. Hristos a înviat. Promisiunile sunt adevărate.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hedonist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Change Is Possible – https://www.desiringgod.org/articles/change-is-possible

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: