Autor: John Piper
ZIUA 134

Ținta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inimă curată, dintr-un cuget bun și dintr-o credință neprefăcută. – 1 Timotei 1:5
Victor Frankl a fost închis în lagărele naziste de la Auschwitz și Dachau în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ca profesor evreu de neurologie și de psihiatrie, a devenit renumit în întreaga lume pentru cartea sa, Man’s Search for Meaning, care s-a vândut în peste 8 milioane de exemplare.
În carte, el dezvăluie esența filosofiei sale care a ajuns mai apoi să fie denumită Logoterapie – și anume, că ceea ce contează cel mai mult pentru umanitate este găsirea unui sens al vieții. El a observat în ororile lagărelor de concentrare faptul că omul poate îndura aproape orice i se întâmplă, dacă are un motiv întemeiat. Citatul care mi s-a părut bun este următorul:
Sunt absolut convins de faptul că locațiile de gazare de la Auschwitz, Treblinka și Maidanek au fost pregătite nu într-un minister sau altul din Berlin, ci mai degrabă în birourile și în sălile de curs ale oamenilor de știință și ale filosofilor nihiliști. (Victor Frankl la 90: un interviu, în First Things, aprilie 1995, p. 41)
Cu alte cuvinte, ideile au consecințe – consecințe care binecuvintează sau distrug. Comportamentul oamenilor – bun sau rău – nu vine de nicăieri. El vine din viziuni predominante asupra realității, orientări care prind rădăcini în minte și aduc bine sau aduc rău.
Una dintre modalitățile prin care Biblia este clară în ceea ce privește faptul că ideile au consecințe, este prin a spune lucruri de genul: „și tot ce a fost scris mai înainte, a fost scris pentru învățătura noastră (…)” (Romani 15:4). Ideile prezentate în Scriptură produc consecințe practice, și anume: speranță.
Tot astfel, Pavel spune: Ținta poruncii este dragostea. (1 Timotei 1:5). În cazul Scripturii, împărtășirea ideilor prin porunci aduce dragoste.
Speranța și dragostea nu vin de nicăieri. Ele cresc din idei, din convingeri – din viziuni asupra lumii – idei revelate în Scripturi.
O altă modalitate în care Scripturile ne arată faptul că ideile au consecințe, este folosirea cuvântului „deci” (de 1039 de ori în Biblie). „deci” înseamnă că ceea ce urmează vine de undeva, sau în legătură cu ceva. De exemplu: „Deci, fiindcă suntem socotiți neprihăniți prin credință, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Christos.” (Romani 5:1) sau “Acum dar nu este nicio osândire pentru cei ce sunt în Christos Isus, care nu trăiesc după îndemnurile firii pământești, ci după îndemnurile Duhului.” (Romani 8:1) sau “Deci, nu vă îngrijorați de ziua de mâine.” (Matei 6:34).
Dacă vrem să trăim în puterea acestor mari deci, trebuie să fim adepții ideilor – viziunilor asupra lumii – care merg înaintea lor și care urmează după ele. Ideile au consecințe. Deci, să aducem toate ideile noastre sub autoritatea Cuvântului lui Dumnezeu.
John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.
Sursa originală: Ideas Have Consequences – https://www.desiringgod.org/articles/ideas-have-consequences
Tradus cu permisiune – Translated with permission