Pot să mă vaccinez cu un vaccin făcut din/testat pe celulele unor copii avortați?

Autor: John Piper

Pandemia ne-a schimbat viața în ultimul an. Știu că această tulburare este resimțită de mulți din întreaga lume. Ni se spune că vaccinurile sînt cheia. Că ele vor pune capăt pandemiei și ne vor readuce pe toți la normalitate. Dar, oferta actuală de vaccinuri a ridicat întrebări etice cheie și ne-a determinat să scriem acest articol.

Cititorii împărtășesc o singură dilemă. Vaccinurile împotriva coronavirusului care s-au dezvoltat în Statele Unite și la nivel global au fost create din liniile celulare ale unor fetuși avortați – copii sănătoși care au fost uciși. În special, aceasta include o linie de celule fetale numită HEK-293, de la rinichiul unei fete sănătoase care a fost avortată în 1972, și PER.C6, de la retina unui băiat sănătos avortat în 1985. Aparent, aceste linii celulare, și alte linii, au fost utilizate încă din anii 1960 pentru fabricarea vaccinurilor împotriva rujeolei, varicelei, hepatitei A, zona zoster, hemofilie, artrită reumatoidă și fibroză chistică.

În iunie 2020, revista Science a raportat că cel puțin 5 vaccinuri împotriva coronavirusului care sînt în curs de dezvoltare în Statele Unite au fost create folosind una dintre cele două linii de celule fetale umane. Dar, pînă în toamnă (n. trad.: toamna anului 2020), a devenit clar că cele 2 vaccinuri de top, cele de la Moderna și Pfizer – vaccinurile expediate în prezent – nu conțin aceste linii de celule fetale.

În cazul vaccinului de la Moderna, această afirmație a fost pusă în discuție atunci. Dar, în ambele cazuri, s-a raportat ulterior că atît Moderna, cît și Pfizer au folosit linia celulară HEK-293 în faza de testare a eficacității vaccinurilor lor.

Așadar, deși pare să existe o dilemă etică mai mică în ceea ce privește vaccinul Pfizer și, eventual, vaccinul Moderna, ambele ridică încă o altă dilemă etică pentru unii oameni care prețuiesc viața în legătură cu utilizarea liniilor celulare fetale în faza de testare.

Pe zi ce trece, vaccinurile împotriva coronavirus care sînt dezvoltate în mod etic și sînt testate în mod etic, sînt mult mai lente în dezvoltare și vor fi probabil mult mai scumpe, mai rare și mai dificil de obținut. Aceasta este cel puțin previziunea. Deci, ar trebui ca cei care prețuiesc viața să primească vaccinurile existente, disponibile și gratuite sau ar trebui să mai aștepte?

Permiteți-mi să fac 4 observații, și sper și mă rog ca acestea să ofere cîteva îndrumări pentru felul în care gîndim, simțim și luăm decizii. Cred că toate cele 4 contează cu adevărat, în special în ceea ce privește utilizarea organelor umane sau a țesutului uman recoltat prin uciderea acelor copii nenăscuți. Și, trebuie să o spunem cu astfel de cuvinte, altfel, ne vom preface că nu știm ce s-a întîmplat

  1. Nu ar trebui niciodată să facem un lucru rău pentru ca să iasă bine din el

Prima observație: în Romani 3:8, unii din adversarii lui Pavel l-au acuzat că „face răul pentru ca să iasă binele”. Pavel a răspuns spunînd că această acuzație este falsă. Cu alte cuvinte, s-a distanțat de o astfel de atitudine etică, și, cred că și noi ar trebui să facem lucrul acesta. Nu ar trebui să facem rău pentru ca să iasă un bine din el.

Numai Dumnezeu are înțelepciunea infinită de a gestiona o întreaga lume plină de păcat pentru a transforma lucrurile oribile în lucruri înțelepte și bune. El nu ne spune niciodată că noi avem o astfel de putere. Nu o avem. Noi trebuie să ne trăim viețile ghidîndu-ne după principiile pe care El le dezvăluie în Cuvîntul Său, nu după calculele noastre despre cît de mult rău putem face pentru ca totuși, în final, să iasă un bine.

Deci, dacă credem cu adevărat că uciderea copiilor nenăscuți este groaznică în ochii lui Dumnezeu și se încadrează în categoria vărsării de sînge nevinovat, fapte pentru care Dumnezeu va judeca lumea cu dreptate, nu ar trebui să ne gîndim să transformăm această răutate într-un leac minunat pentru a ne salva viețile noastre. Nu ar trebui să facem rău pentru ca să iasă binele. Aceasta este prima mea observație.

2. Noi îl prețuim pe Christos și Împărăția Lui mai mult decît siguranța și sănătatea noastră

În al doilea rînd, Dumnezeu ne cheamă frecvent prin Cuvîntul Său să evităm lucrurile care sînt foarte importante pentru noi personal, pentru a demonstra căile lui Christos ca fiind mai prețioase decît siguranța sau mîngîierea pentru care sîntem dispuși să sacrificăm ceea ce este bine. Cînd ni se spune să nu întoarcem rău pentru rău (Matei 5:38-39) sau că ar trebui să ne iubim dușmanii (Matei 5:43-44), sau că ar trebui să întoarcem celălalt obraz (Matei 5:39) sau să mergem mile suplimentare (Matei 5:41) sau să facem bine celor care ne urăsc (Luca 6:27), toate aceste porunci sînt concepute pentru a arăta că sîntem robiți de această lume și că cea mai profundă satisfacție a vieții noastre nu apare atunci cînd evităm riscurile sau atunci cînd ne răzbunăm.

Negîndu-ne confortul, satisfacția sau siguranța pentru a mărturisi valoarea lui Christos pentru noi și valoarea pe care o are viața aproapelui nostru ori bunăstarea lui materială, ori răsplata lui Dumnezeu dincolo de acest mormînt – ne propunem să-L prețuim pe Christos și căile Lui în locul propriilor noastre persoane sau siguranței noastre.

Deci, dacă un om de știință evită să folosească țesuturi și organe recoltate de la copii uciși prin avort sau, dacă un cetățean obișnuit evită să utilizeze un medicament despre care se știe că a fost dezvoltat în mod specific printr-o astfel de recoltare și cercetare, scopul este ca în conștiințele fiecărui credincios să fie păstrat Christos mult mai valoros decît sănătatea pe care am putea-o obține prin săvîrșirea unui păcat.

3. Noi mărturisim despre sfințenia vieții

În al treilea rînd, evitarea unei astfel de cercetări și evitarea utilizării unor astfel de resurse este doar una dintre modalitățile prin care mărturisim adevărul și valoarea pe care o are Christos în sfințirea acelor copii nenăscuți. Dar, un alt lucru care ar trebui adăugat este angajamentul proactiv pe care putem să ni-l luăm ca să vorbim împotriva luării vieții umane nevinovate în uter și împotriva utilizării acestor copii pentru cercetare și experimentare.

Deci, vorbesc despre renunțare (n. trad.: la o astfel de practică)? – Să evităm medicamentul? Da, asta spun. Și, în plus față de această valoare ar trebui să fie și angajamentul proactiv de a rezista și descuraja avortul și utilizarea copiilor avortați în cercetare.

4. Dumnezeu binecuvîntează deciziile principiale în Numele Său

Și, observația finală, a patra pe care aș face-o, este cea mai dificil de evidențiat, dar este cea mai importantă. Observația unora este că, acționînd pe bază de principii – în acest caz, principiul este că nu vrem să fim complici la profanarea ființelor umane distruse prin avort – nu este întotdeauna cel mai evident mod de a fi o binecuvîntare pentru un mare număr de oameni.

De exemplu, dacă încerci să acționezi pe baza principiului de a nu participa la profanarea acestor copii evitînd medicamentele dezvoltate din cadavrele lor, cineva va spune: „Dar uite, uită-te la tot binele care vine prin medicamente”. Și vor spune că nu pot vedea binele care reiese din faptul că tu acționezi în baza unui principiu pe care îl ai. Deci, vreau să răspund aici spunînd următorul lucru: Dumnezeu are modalități de a onora și binecuvînta și înmulți rezultatul acțiunilor bazate pe principii, în Numele Său, care, după părerile oamenilor ar părea inutile.

Acesta este, cu siguranță, cazul multor martiri din istorie sau al altor tipuri de acțiuni de sacrificiu bazate pe principii, care nu păreau că au vreun rost pentru persoana care suferă, familia ei sau pentru Numele lui Christos. Martirii au acționat pur și simplu datorită conștiinței lor care nu i-a lăsat să facă altfel, în timp ce lumea vedea acest lucru ca fiind zadarnic și prost. „Doar salvează-te pe tine și pe familia ta și pe ceilalți și încetează să-ți mai refuzi privilegiul vieții, sănătății și prosperității.

Și, ideea este următoarea: Dumnezeu este Dumnezeu. El onorează integritatea și acțiunea bazată pe principii care are rădăcini în adevărul său, frumusețea și valoarea lui, chiar și acolo unde lumea nu poate să vadă niciun rost. Nu avem nicio idee despre cum, în profunzimea providenței și scopurilor lui Dumnezeu, această acțiune a noastră, bazată pe aceste principii, s-ar putea transforma prin harul lui Dumnezeu (n. trad.: în ceva mult mai benefic).

Deci, spun să nu acționăm ca cercetători sau ca niște consumatori obișnuiți și astfel să profanăm corpurile victimelor nenăscute și să tratăm acei copii ca și cum ar putea fi uciși iar țesutul lor să fie recoltat în beneficiul nostru.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Can I Take a Vaccine Made from Aborted Babies? https://www.desiringgod.org/interviews/can-i-take-a-vaccine-made-from-aborted-babies

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: