Sunt metodele de control permanent al nașterii un păcat?

De la creație la căderea în păcat

În Geneza 2:18 Dumnezeu spune: „Nu este bine ca omul să fie singur”. Din acest motiv căsnicia este normală și bună. Și dacă mai adăugăm și: „(…) înmulțiți-vă, umpleți pămîntul și supuneți-l (…) (Geneza 1:28), realitatea normală și bună a căsătoriei este întărită de obligația colectivă a umanității de a avea copii și de a umple pămîntul cu credincioși purtători ai chipului lui Dumnezeu.

Apoi, vine căderea. Totuși, căsătoria și creșterea copiilor sînt porunci de dinainte de cădere. Dar, ce s-a întîmplat cu aceste lucruri bune după cădere?

Singurătatea și căsătoria

În mod uimitor, Pavel spune în 1 Corinteni 7:7 că își iubește singurătatea și își dorește ca toată lumea să fie ca el. El spune: „Eu aș vrea ca toți oamenii să fie ca mine”. Dar el știe că asta nu se va întîmpla și că nu este voia lui Dumnezeu pentru toți oamenii.

„(…) fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul într-un fel, altul într-altul.” (1 Corinteni 7:7) spune el, ca și cum singurătatea ar fi un dar de la Dumnezeu. Dar ce s-a întîmplat cu afirmația „Nu este bine ca omul să fie singur” (Geneza 2:18)? Pavel explică ce vrea să spună. În 1 Corinteni 7:32-34:

„Dar eu aș vrea că voi să fiți fără griji. Cine nu este însurat, se îngrijește de lucrurile Domnului, cum ar putea să placă Domnului. Dar cine este însurat, se îngrijește de lucrurile lumii, cum să placă nevestei. Tot așa, între femeia măritată și fecioară este o deosebire: cea nemăritată se îngrijește de lucrurile Domnului, ca să fie sfîntă și cu trupul și cu duhul; iar cea măritată se îngrijește de lucrurile lumii, cum să placă bărbatului ei.”

Nu e interesant? Și iată ce deduc eu: există realități care au venit pe lume după cădere și care fac viața mai complicată decît era înainte de cădere în ceea ce privește căsătoria și copiii. Dacă nu ar exista păcat, cu alte cuvinte, dacă am trăi înainte de cădere – atunci cei care se căsătoresc sau cei care au copii ar fi regula absolută. Dar nu trăim în acea lume și atunci alți factori determină modul în care trăim.

Chemarea lui Pavel

Deci, Pavel nu este ghidat de Geneza 2:18: „Nu este bine ca omul să fie singur”. El nici măcar nu este ghidat de Geneza 1:28: „înmulțiți-vă, umpleți pămîntul (…)”. Misiunea lui, scopul vieții sale este să ajungă cu Evanghelia la toate națiunile pămîntului. „(…) învățăm pe orice om în toată înțelepciunea ca să înfățișăm pe orice om desăvîrșit în Christos. Iată la ce lucrez eu și mă lupt după lucrarea puterii Lui, care lucrează cu tărie în mine.” (Coloseni 1:28-29).

Asta e energia și scopul lui Pavel – să fie un instrument al lui Dumnezeu prin care să fie răspîndită Evanghelia. Asta înseamnă singurătatea pentru el.

5 principii ale contracepției

Din tiparul lui Pavel deduc că misiunea vieții de după cădere poate conține elemente noi care nu existau înainte de cădere, și observ la Pavel că acest lucru se aplică și în ceea ce privește căsătoria și copiii. Iată 5 principii pe care le trag ca urmare a meditației mele:

  1. Sexul nu este doar pentru procreare

Sexul nu este doar pentru procreare, ci și pentru plăcere, așa cum spune în Cîntarea lui Solomon. El mai este și pentru protecția împotriva „curviei” așa cum spune în 1 Corinteni 7:2. Nu cred că un cuplu creștin este obligat să urmărească să procreeze de fiecare dată cînd are relații sexuale. Acesta este principiul numărul unu.

2. Nu utiliza nicio formă de control al nașterilor care să acționeze ca agent de avort

A nu ucide un copil conceput este un principiu creștin! Asta înseamnă să nu faci avort sau să nu folosești un contraceptiv care funcționează ca agent de avort. Cred că majoritatea contraceptivelor orale riscă să funcționeze ca agenți abortivi. Nu sînt expert. Nu pot spune cu siguranță asta. Dar, citind articolul lui Randy Alcorn pe această temă m-a făcut să fiu foarte vigilent, și chiar Randy este vigilent, iar eu respect asta foarte mult.

Orice metodă de protecție pe care o folosești împotriva concepției nu ar trebui să ducă la avortarea ovulelor fertilizate, care, au devenit ființe umane.

3. Gîndește-te bine cînd vine vorba de sterilizarea permanentă

Nu te angaja pe termen lung cu privire la sterilizare atunci cînd nu ai suficiente informații pentru a-ți da seama dacă este înțelept sau nu să faci asta. Tratez aici problema vasectomiei și a legării trompelor uterine. Am spus cuplurilor de multe ori de-a lungul anilor, în timpul consilierii pre-maritale și după aceea: Ce se întîmplă dacă soțul tău moare? Deci, să presupunem că ai 30 de ani. Ce se întîmplă dacă soțul tău moare și doi ani mai tîrziu, vindecată emoțional, te recăsătorești cu un bărbat care vrea cu adevărat să aibă copii cu tine? Tu deja ai făcut acest lucru imposibil.

Acestea sînt genurile de circumstanțe la care mă refer atunci cînd spun că este posibil să nu ai informații suficiente, în prezent, care să te asigure că este înțelept să iei măsuri permanente acum. Și mai sînt și alte situații la care aș putea să mă gîndesc. Aș fi foarte precaut și aș preveni orice tip de sterilizare permanentă.

4. Fii un instrument la suveranității lui Dumnezeu

Evitarea concepției poate sau nu să pătrundă în drepturile lui Dumnezeu de a decide numărul copiilor tăi. Multă lume este îngrijorată și întreabă: Am vreun drept să fac ceva în domeniul acesta? Nu este asta prerogativa lui Dumnezeu?

Cred că ar pătrunde în drepturile lui Dumnezeu dacă te interesează contracepția numai pentru scopurile tale egoiste și nu pentru prioritățile Sale. Dar nu cred că ar presupune că pătrunde în drepturile și prioritățile Sale dacă te supui cu umilință principiilor Biblice și liniilor directoare pe care încerc să le dezvolt aici. În acest din urmă caz, devii un instrument al suveranității lui Dumnezeu, nu în intrus.

5. Contracepția și procrearea există numai pentru închinare

Ultimul principiu care ne ghidează este acesta: nu te decide împotriva copiilor ca și cum ei ar reprezenta o povară pentru stilul tău de viață și pentru că ai vrea să ai serile libere. Cu alte cuvinte, tot ce am spus presupune un angajament radical față de scopurile Împărăției, nu față de confortul din lume. Dacă ne hotărîm să avem copii sau să nu avem copii, să fie cu scopul închinării (pentru că am spus da chemării radicale a lui Dumnezeu în viața noastră – ca Pavel), nu din motive egoiste (pentru că ne scutește de un anumit disconfort)

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Is permanent birth control a sin? https://www.desiringgod.org/interviews/is-permanent-birth-control-a-sin

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: