Poate fi o soție cu dizabilități femeia din Proverbe 31?

Întrebarea

O soție și mamă din sudul Angliei ne scrie. Este nedumerită și frustrată și înțelegem de ce.

„Dragă frate John și Tony, vă mulțumesc pentru acest podcast și pentru modul în care ați abordat atît de multe subiecte cu grijă și atenție. Am fost extrem de zidită de anumite episoade ale podcast-ului, episoade care mi se aplică direct mie ca mamă cu dizabilități a unui copil de 2 ani și a unui nou-născut. Dizabilitatea mea îmi provoacă dureri constante și îmi limitează semnificativ activitatea fizică. Sînt recunoscătoare pentru un soț care face tot ce poate pentru a-mi reduce poverile, deși el însuși suferă de afecțiuni care îi limitează și lui capacitatea de a mă ajuta fizic.

Proverbe 31 prezintă imaginea unei soții viguroase, curajoase și puternice – care se trezește devreme, care se culcă tîrziu, ocupată la nesfîrșit cu treabă în interiorul și în afara gospodăriei. Cînd mă uit la acest exemplu și la părinții din biserica noastră care nu au limitările mele fizice, este foarte ușor să mă simt confuză cu privire la rolul meu practic de soție și anxioasă legată de felul în care voi investi ceva în copiii mei. Multe aspecte ce țin de ceilalți părinți, cum ar fi homeschooling-ul, sînt puțin probabile pentru noi. Cum mă comport ca părinte din cauza limitărilor mele și cum să fac față vinovăției pe care o simt în legătură cu lucrurile pe care nu le pot face?”

Răspunsul

M-am gîndit recent la precauția cu care C. S. Lewis a discutat cu o persoană care judeca răbdarea și blîndețea unui alt creștin fără să țină cont de temperamentul său natural cu care s-a născut.

Să mergem treptat

Problema apăruse din faptul că exista un necredincios care părea mult mai răbdător și mai blînd decît acest credincios anume. Așadar, criticul s-a întrebat: „Ei bine, la ce bun să spui că Dumnezeu a mîntuit această persoană și că este în curs de sfințire? Nu este mai bun decît un necredincios.”

Să presupunem că ai o scară de la 1-10. Iar 1 reprezintă o persoană care este total nerăbdătoare și fără niciun iz de blîndețe. 10 reprezintă o persoană care este perfect răbdătoare și perfect blîndă în toate modurile în care sîntem chemați să fim așa. Apoi, descoperi că există un creștin care are nota 5 pe această scară între 1-10 și există un necredincios care, după cîte poți observa în exterior, are nota 7 pe aceeași scară.

Și, Lewis întreabă: „Poți spune tu că Duhul Sfînt are o influență mai slabă în viața credinciosului în comparație cu influențele naturale care sînt în viața necredinciosului?” Și răspunsul lui este nu, nu poți să spui asta. Pentru că, din cîte știți și voi, necredinciosul s-a născut cu acest temperament de nota 7. El este pur și simplu, prin personalitatea lui naturală, de nota 7, pe cînd credinciosul poate că s-a născut cu nota 1, așa că nota 5 este pentru el un miracol incredibil. Vă spun, cînd am citit cartea asta cu ani în urmă, am fost pur și simplu uluit de cît de mult m-a ajutat o astfel de ilustrație.

Cred că prudența – acea înțelepciune de a nu judeca fără a cunoaște toți factorii care modelează personalitatea și realizările unei persoane – se aplică multor domenii ale vieții în afară de cel al răbdării sau al blîndeței. Iar, principiul este foarte relevant și cînd vine vorba de acest caz particular al tinerei noastre mame cu dizabilități. Principiul este acesta: Dumnezeu nu măsoară forma dedicării noastre prin forma dedicării altcuiva care ar fi putut începe dintr-o poziție mai favorabilă. Dedicărea contează întotdeauna. Forma dedicării diferă în funcție de sute de circumstanțe.

Dedicarea se aplică tuturor

Proverbe 31 descriu forma dedicării aplicabilă unei femei din vremuri străvechi care se află în floarea vîrstei și este sănătoasă tun. Capitolul nu descrie o femei surdă, oarbă și în vîrstă de 80 de ani ori o femeie recent căsătorită la vîrsta de 16 ani, care abia începe să înțeleagă ce înseamnă toate lucrurile. Capitolul nu descrie forma dedicării unei femei cu dizabilități care ar putea să o împiedice să sădească o vie sau să ia fusul în mînă sau să se ridice în mijlocul nopții și să înceapă să se îmbrace.

Deci, o femeie care are un astfel de handicap, ar trebui să caute în Scripturi ce fel de dedicare se aplică în cazul ei particular. Și nu va trebui să caute foarte mult, deoarece, chiar aici, în Proverbe 31, există forme frumoase de dedicare pe care ea le poate înfăptui:

  • fidelitate, fără a aduce atingere imaginii soțului ei avînd o limbă neastîmpărată (versetul 11)
  • înțelepciune financiară (versetul 16)
  • generozitate cu săracii atît cît îi permit resursele (versetul 20)
  • rîzînd cu privire la viitor pentru că are o încredere neclintită în bunătatea și suveranitatea lui Dumnezeu (versetul 25)
  • desfătîndu-se în învățătura bunătății și a înțelepciunii (versetul 26)
  • frumusețea care cu adevărat contează: „Dezmierdările sînt înșelătoare și frumusețea este deșartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată.” (versetul 30)

Uită-te la propria ta stare

Nu ignor dificultățile și provocările care pun la încercare credința acestei femei fiindcă nu poate să facă unele dintre lucrurile pe care le face celelalte mame. Dar, aș încuraja-o să nu se supere pe Dumnezeu pentru că El i-a dat, aparent, mai puțin. Cel puțin deocamdată.

El este marele vindecător. Deocamdată, acest țepuș este ca țepușul lui Pavel. Țepușul din 2 Corinteni 12:7-10 l-a limitat pe Pavel în ceea ce făcea el. A schimbat forma în care el putea să se dedice. El nu va fi tras la răspundere pentru ce nu a putut să facă. Testul nu este pe bază de cantitate, ci pe bază de calitate. Așa este glorificat Christos.

Dumnezeu nu pune accent atît de mult pe cantitate, așa cum de multe ori credem noi. El acordă mai mare atenție calităților caracterului, roadei Duhului, lucruri pe care le poți avea chiar și pe un pat de spital. Nu spun că este ușor. Spun că este posibil. Forma de dedicare pentru un paralitic este diferită de forma de dedicare a unui atlet olimpic. O persoană primește zece talente, altei persoane i se dau cinci. Forma dedicării nu este măsurată prin același standard.

Ce îl încîntă pe Dumnezeu

Aș încuraja draga noastră prietenă să se concentreze asupra unui test din Psalmul 147:10-11:

Nu de puterea calului Se bucură El, nu-Și găsește plăcerea în picioarele omului. Domnul iubește pe cei ce se tem de El, pe cei ce nădăjduiesc în bunătatea Lui.

Puterea și frumusețea sînt daruri minunate, dar sînt nimic în comparație cu frica de Domnul și inima care nădăjduiește în Dumnezeu.

Deci, atunci cînd această mamă tînără se uită în oglindă sau se măsoară după puterea unui cal sau după puterea picioarelor unei alte mămici sănătoase, amintiți-vă cuvintele din 1 Samuel 16:7: Nu te uita la înfățișarea și înălțimea staturii lui (…). Domnul nu Se uită la ce se uită omul. Omul se uită la ce izbește ochii, dar Domnul se uită la inimă.”

Există un fel de frumusețe, un fel de a fi mamă pe care Dumnezeu le-a conceput pentru fiecare mamă cu dizabilități care va privi către Christos și va avea încredere în El.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: The disabled wife and the Proverbs 31 woman https://www.desiringgod.org/interviews/the-disabled-wife-and-the-proverbs-31-woman

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: