Despre fumat, țigări și nicotină
Întrebarea
Frate pastor John, avem peste cincizeci de întrebări adunate, toate despre țigări, fumat, vaping și dependența de nicotină – subiecte pe care nu le-am abordat până în prezent. Printre întrebările noastre se numără:
- Este fumatul un păcat?
- Este fumatul un păcat „intenționat” un păcat cu voia, adică păcatul despre care citim în Evrei 10:26?
- Păcătuiește acela care fumează în casa lui, punând astfel în pericol sănătatea nefumătorilor care locuiesc acolo?
Și, desigur, avem multe e-mailuri de la părinții care îi privesc pe adolescenții lor devenind dependenți de nicotină prin vaping. Ar trebui să fie îngrijorați? Sunt multe de acoperit, dar, la o primă vedere, ce vă vine în minte, frate John?
Răspuns
Administrația pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite ale Americii a solicitat ca pe pachetele de țigări să fie afișate avertismente încă din anul 1969. În mai 2021, există 11 astfel de avertismente afișate. Iată 6 dintre ele:
- Fumatul duce la cancer de creier și gât;
- Fumatul provoacă boli pulmonare fatale în dreptul nefumătorilor;
- Fumatul provoacă cataractă și poate duce la orbire;
- Fumatul provoacă cancer de vezică urinară;
- Fumatul provoacă diabet de tip 2;
- Fumatul în timpul sarcinii împiedică dezvoltarea fătului.
Nu mai este niciun dubiu în aceea că nicotina este o substanță dăunătoare și că fumatul provoacă numeroase boli. Aceasta include nicotina din țigări, trabucuri, țigări electronice (vaping) și chiar tutunul mestecat. Nicotina este dăunătoare, indiferent de forma pe care o alegi: să o pui în plămânii tăi sau în gura ta.
Când riscul este greșit
Biblia este foarte clară asupra faptului că asumarea unor riscuri mortale este un lucru nobil și frumos atunci când o faci prin încredințarea sufletului tău lui Isus și cu scopul de a salva alți oameni, în special oameni aflați în pericol veșnic.
Dar, Biblia nu îi laudă pe cei care își riscă viața sau sănătatea pentru plăcerea lor individuală, personală. Biblia numește această atitudine poftă înșelătoare (Efeseni 4:22). Este o dorință care promite un lucru și apoi oferă altul. Nu este înrădăcinată sau guvernată de dorința de a arăta că îl dorim pe Isus extrem de mult. Biblia spune în 1 Corinteni 6:19-20:
19 Nu știți că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuiește în voi, și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteți ai voștri? 20 Căci ați fost cumpărați cu un preț. Proslăviți dar pe Dumnezeu în trupul și în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.
Așa că, fumătorii ar trebui să se întrebe: Este decizia mea de a-mi distruge trupul, și probabil și pe al altora, guvernată de dorința de a-l face pe Dumnezeu să fie glorificat în trupul meu, sau este guvernată de propriile mele pofte? Deci da, părinții ar trebui să fie îngrijorați și, da, este greșit să folosești o substanță mortală pentru a-ți calma nervii.
De la primul fum până la ultimul
Voi numi 7 pași, pornind de la prima țigară și până la mormânt, și vom vedea dacă respectă neprihănirea cerută în Biblie. Acești 7 pași sunt probabil pașii prin care ar trebui să treacă părinții împreună cu copilul lor de 13 ani.
1. Mulți oameni, în special cei mai tineri, fac primul pas spre fumat pentru că este „cool”. Când spun cool, mă refer la trei lucruri:
a. A fi cool include un sentiment de eliberare, un sentiment de independență față de autoritate. Acea autoritate ar putea fi un păstor enervant și fundamentalist, la fel ca mine, sau ar putea fi părinții ori ar putea fi tradițiile.
b. A fi cool include sentimentul că acum ai o imagine de atractivitate, indiferent de costuri.
c. A fi cool include, în general, un sentiment de apartenență la un grup pe care îl admiri.
Deci, primul pas spre fumat este adesea motivat de un puternic impuls de a fi cool în toate aceste trei sensuri.
2. Dorința de a face parte dintr-un grup cool oferă puterea psihologică necesară pentru a nega, de la început, că te rănești pe tine sau pe ceilalți. A fi cool dă putere negării.
3. După greața inițială, tuse sau amețeli – dacă treci prin aceste lucruri – apare chemarea nicotinei, care se simte, în contextul negării, ca o recompensă justificată. Se simte bine.
4. Acum, chemarea nicotinei devine din ce în ce mai puternică, dorința trece de la o plăcere aleasă la a fi o nevoie irezistibilă. Aceasta stare este numită dependență. Dar, de obicei, ezit să folosesc acest cuvânt pentru că el creează impresia neajutorării, când noi de fapt știm cu toții că dacă cineva ți-ar pune o mitralieră la tâmplă vei avea puterea să lași jos țigara.
5. Pe măsură ce o persoană este absorbită de obiceiul de a fuma, sentimentul indiferenței cu privire la modul în care acest obicei afectează viața sa și a altora, acasă sau în public, crește semnificativ.
6. După ce trece suficient timp, urmează efectul (sau efectele) negativ(e) asupra sănătății: boli pulmonare, boli de inimă, boli de rinichi, hipertensiune arterială, probleme cu ochii, etc. Corpul semnalează, în cele din urmă, cu ajutorul durerii fizice, prostia pe care refuzi să o vezi și să o înțelegi, folosindu-te de argumente raționale sau morale.
7. Moartea poate veni mai devreme decât ar fi venit în mod normal, și poate veni altfel, într-un mod mai dureros.
Acum, nu este nevoie să fi un teolog experimentat sau un specialist în Sfânta Scriptură pentru a vedea că fiecare dintre acești pași implică o inclinație sau inclinații și acțiuni care sunt contrare Duhului lui Christos.
Când dorința de a fi cool învinge chemare la înțelepciune, umilință, libertate și autocontrol, a fi cool a devenit un idol, a devenit mai prețios decât calea lui Christos.
Aceasta este principala problemă la care părinții ar trebui să se gândească de îndată ce copiii lor pot vorbi: Care va fi comoara și ghidul lor – Christos sau lumea?
Al doilea pas – cel care neagă nocivitatea nicotinei este pur și simplu unul care cultivă auto-amăgirea. Biblia ne cheamă iar și iar să nu ne lăsăm înșelați: „Veți cunoaște adevărul, și adevărul vă va face liberi.” (Ioan 8:32).
Al treilea pas – chemarea irezistibilă a nicotinei se ridică mai sus decât standardele morale, de înțelepciune și de sfințenie. Când Petru a spus: Prea iubiților, vă sfătuiesc ca pe niște străini și călători, să vă feriți de poftele firii pământești care se războiesc cu sufletul.” (1 Petru 2:11) – el a vrut să spună că există plăceri sufletești și angajamente sufletești care ar trebui să guverneze dorințele trupului nostru și să ne împiedice să ne auto-distrugem.
În a patra etapă, ajungem robi unui drog. Pavel a spus: „Toate lucrurile îmi sunt îngăduite”, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine.” (1 Corinteni 6:12).
Al cincilea pas – ca și în cazul majorității obiceiurilor proaste, ele nu sunt doar o problemă pentru noi, ci încep să fie o problemă și pentru alții. Indiferența noastră față de acest lucru este pus și simplu lipsa de iubire: Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci și la foloasele altora. (Filipeni 2:4).
La sfârșit, moartea este garanția fiecăruia, da. Dar a o grăbi prin intermediul plăcerii personale, a o grăbi prin intermediul plăcerii egoiste, nu înseamnă supunerea față de providența lui Dumnezeu, ci eșuarea în prețuirea unui dar minunat.
Învață-i pe copiii tăi
Le-aș spune părinților: încă din primii ani, cu rugăciune și cu o folosire atentă a Bibliei, să construiască în copiii lor:
- Eliberarea de mentalitatea de turmă și de nevoia de a fi cool;
- Dragoste pentru adevăr;
- Pasiune pentru stăpânire de sine și lepădare de sine de dragul bucuriilor mai mari ale dreptății;
- Un angajament profund în a nu fi niciodată robiți de nimic în această lume;
- O preocupare puternică pentru interesele altora, nu doar pentru interesele personale;
- Folosirea adecvată a darului sănătății și a vieții;
- Curaj în fața morții, dar refuzul de a-și risca viața de dragul plăcerii personale.
Sursa originală: On Cigarettes, Vaping and Nicotine – https://www.desiringgod.org/interviews/on-cigarettes-vaping-and-nicotine
Tradus cu permisiune – Translated with permission