14 Ianuarie – Fereastra inimii

Autor: John Piper

ZIUA 14

Uitați-vă dar cu luare aminte la Cel ce a suferit din partea păcătoșilor o împotrivire așa de mare față de Sine, pentru ca nu cumva să vă pierdeți inima și să cădeți de oboseală în sufletele voastre. Evrei 12:3

Una dintre cele mai remarcabile capacități ale minții umane este capacitatea de a-și îndrepta propria atenție înspre ceva ce alege. Ne putem spune nouă înșine: Gândește-te la asta și nu la asta. Ne putem concentra atenția asupra unei idei sau a unei imagini, unei probleme sa unei speranțe.

Este o putere uimitoare. Mă îndoiesc că animalele o au. Ele mai degrabă sunt guvernate de impuls și instinct.

Ai neglijat această mare armă pe care o ai în războiul tău împotriva păcatului? Biblia ne cheamă, din nou și din nou, să folosim acest dar remarcabil. Să luăm acest cadou de pe raft, să-l curățăm de praf și să îl folosim.

De exemplu, Pavel spune în Romani 8:5-6: „În adevăr, cei ce trăiesc după îndemnurile firii pământești umblă după lucrurile firii pământești, pe când cei ce trăiesc după îndemnurile Duhului umblă după lucrurile Duhului. Și umblarea după lucrurile firii pământești este moarte, pe când umblarea după lucrurile Duhului este viață și pace.

Acest lucru este uimitor. Ceea ce îți propui în mintea ta determină dacă rezultatul va fi moartea sau viața.

Mulți dintre noi am devenit mult prea pasivi în căutarea schimbării și păcii interioare. Am sentimentul că în epoca noastră terapeutică, am căzut în mentalitatea pasivă de a vorbi pur și simplu despre problemele noastre, despre a trata probleme noastre sau de a descoperi rădăcina rupturilor din originile familiei noastre.

Dar, văd în Noul Testament o abordare mult mai agresivă, deloc pasivă a schimbării. Și anume: controlează-ți mintea: „Gândiți-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ.” (Coloseni 3:2).

Emoțiile noastre sunt guvernate în mare măsură de ceea ce credem – la ceea ce ne gândim cu mintea noastră. De exemplu, Isus ne-a spus să ne depășim lamentările anxioase: „Uitați-vă la corbi (…) Uitați-vă la crini (…)” (Luca 12:24, 27).

Mintea este fereastra inimii. Dacă ne lăsăm mintea în întuneric, inima va fi întunecată. Dar, dacă deschidem fereastra minții noastre către lumină, inima noastră va fi luminată.

Mai presus de toate, această mare capacitate a minții noastre de a se concentra și de a lua în considerare lucruri, trebuie să se concentreze pe a-l lua în considerare și a se gândi la Isus (Evrei 12:3). Așadar, să facem asta: „Uitați-vă dar cu luare aminte la Cel ce a suferit din partea păcătoșilor o împotrivire așa de mare față de Sine, pentru ca nu cumva să vă pierdeți inima și să cădeți de oboseală în sufletele voastre.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: The Window of The Hearth https://www.desiringgod.org/articles/the-window-of-the-heart

Tradus cu permisiune – Translated with permission

One thought on “14 Ianuarie – Fereastra inimii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: