18 Ianuarie – Remediul pentru mândrie

Autor: John Piper

ZIUA 18

13 Ascultați, acum, voi care ziceți: Astăzi sau mâine ne vom duce în cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face negustorie și vom câștiga 14 și nu știți ce va aduce ziua de mâine! Căci ce este viața voastră? Nu sunteți decât un abur, care se arată puțintel și apoi piere. 15 Voi dimpotrivă, ar trebui să ziceți: Dacă va vrea Domnul, vom trăi și vom face cutare sau cutare lucru. 16 Pe când acum vă făliți cu lăudăroșiile voastre! Orice laudă de felul acesta este rea. – Iacov 4:13-16

Iacov vorbește despre mândrie și aroganță și despre modul în care acestea apar în mod subtil: vă făliți cu lăudăroșiile voastre. Orice laudă de felul acesta este rea.

Referindu-ne la trei categorii de ispite: înțelepciunea, puterea și bogăția – ele formează un puternic stimulent pentru forma supremă a mândriei, și anume: ateismul. Cea mai sigură modalitate de a ne evalua corect viața este să negăm tot ceea ce tinde să se ridice deasupra noastră.

Acesta este motivul pentru care oamenii mândri îi privesc pe ceilalți de sus. C.S. Lewis a spus: „Un om mândru privește întotdeauna lucrurile și oamenii de sus, și, desigur, atâta timp cât privești în jos, nu poți vedea ceva ce este deasupra ta.” (Creștinism pur și simplu).

Pentru a continua să rămână mândri, astfel de oameni consideră că nu este nimic deasupra lor, și că nu au la ce să se uite în sus: „Cel rău zice cu trufie: Nu pedepsește Domnul! Nu este Dumnezeu! Iată toate gândurile lui” (Psalmul 10:4). În cele din urmă, cei mândri se conving pe ei înșiși că nu există Dumnezeu.

Un motiv pentru care se întâmplă asta este că realitatea lui Dumnezeu este deosebit de prezentă în aspectele detaliate ale vieții. Mândria nu poate tolera implicarea intimă a lui Dumnezeu în conducerea universului, darămite în lucrurile detaliate și obișnuite ale vieții de zi cu zi.

Mândriei nu-i place suveranitatea lui Dumnezeu. Prin urmare, mândriei nu-i place existența lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este suveran. Cei mândri se exprimă astfel: Nu există Dumnezeu. Sau: Voi merge cu familia în cutare loc de Crăciun.

Iacov spune: Nu fi atât de sigur. Ar trebui să spui: Dacă va vrea Domnul, vom trăi și vom merge în cutare loc de Crăciun.

Ideea pe care o transmite Iacov este că Dumnezeu decide dacă tu ajungi în locul acela de Crăciun și dacă vei trăi până să ajungi la sfârșitul acestui devoțional. Acest lucru este extrem de ofensator pentru cei mândri – nici măcar să nu ai control asupra ajungerii sau neajungerii până la sfârșitul acestui devoțional???

Iacov spune că a nu crede în dreptul suveran al lui Dumnezeu de a gestiona detaliile viitorului tău constituie aroganță.

Calea de a lupta împotriva acestei aroganțe este să te supui suveranității lui Dumnezeu în toate detaliile vieții tale și să te odihnești în promisiunile Sale infailibile de a se manifesta cu putere în favoarea noastră (2 Cronici 16:9), de a ne binecuvânta cu bunătate și milă în fiecare zi (Psalmul 23:6), de a lucra în dreptul celor ce-L așteaptă (Isaia 64:4) și de a ne da tot ceea ce avem nevoie pentru a trăi spre slava Lui (Evrei 13:21).

Cu alte cuvinte, remediul pentru mândrie este credința neclintită în harul viitor și suveran al lui Dumnezeu.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: The Remedy for Pride – https://www.desiringgod.org/articles/the-remedy-for-pride

Tradus cu permisiune – Translated with permission

One thought on “18 Ianuarie – Remediul pentru mândrie

 1. Aici imi rezerv dreptul de a nu judeca lucrarea Duhului Sfant si a amesteca lucrarea profetica autentica cu abuzurile unor persoane care vor auzi in ziua aceea “niciodata nu v-am cunoscut” Lucrarea de profeție a Duhului Sfant, este chiar un indemn, “sa cautam cel mai mut sa proorocim” , saaau…. “proorociile se vor sfarsi dar dragostea va ramane,” si exemplele ar putea continua. De aceea” cercetez tot” si iau ce-i bun prin prisma scripturii, pomul se cunoaste dupa rod. Dar nu-mi permit sa judec nici atuci cand am indoieli in inima mea pt ca “hula împotriva Duhului Sfânt” nu se iartă.
  Cei ce nu sunt autentici vor raspunde, insa eu vreau sa stau la adapost glorificand lucrarea de orice fel a Duhului Sfant!
  Curajos autorul! …. Nu mi-as asuma aruncatul cu piatra doar pt ca eu am mers in locuri nepotrivite si am avut experiente nefericite.
  Domnul sa ne lumineze ochii inimii sa putem vedea!
  Amin!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: