6 Moduri prin care poți detecta erezia evangheliei prosperității

Autor: John Piper

Întrebare

Frate John, sunteți un oponent deschis al Evangheliei prosperității de foarte mulți ani. Un ascultător ne-a scris, recent, și ne-a întrebat: Frate John, cum îți dai seama că într-un loc se predică evanghelia prosperității, atunci când lucrurile nu reies în mod evident? Care sunt câteva modalități prin care putem să înțelegem dacă într-un loc există astfel de convingeri?

Răspunsul

Apreciez foarte mult această întrebare și sunt dornic să ofer unele sfaturi și modalități nu atât de dificile. Oricine se gândește puțin ar putea să ajungă la concluziile mele. Așa că, m-am gândit la cel puțin 6, pe care le voi expune. Și, dacă le vei întâlni, cel mai probabil locul la care te gândești se confruntă cu erezia teologiei evangheliei prosperității.

1. Evangheliei prosperității îi lipsește doctrina suferinței

Fi atent după lipsa doctrinei biblice a normalității suferinței – adică fi atent la absența doctrinei suferinței. Pe măsură ce Pavel a călătorit prin biserici, el a spus că ucenicia de bază este fundamentată pe ideea că în Împărăția cerurilor se intră prin multe necazuri (Faptele apostolilor 14:21). Găsești această învățătură doctrinară de bază în acea biserică? Necazurile sunt necesare și sunt multe și trebuie să trecem prin ele.

Este Romani 8:28 esențial pentru a face față bolii și calamității? Noi, cei care avem Duhul Sfânt, așteptăm înfierea noastră și răscumpărarea trupurilor noastre. Dar, există vreo legătură între faptul că credincioși plini de Duhul Sfânt fac cancer și gem sub calamitățile și mizeria căderii?

Isus spune în Ioan 15:20: „Dacă m-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni”. Există vreo sens între faptul că un credincios va fi persecutat? Vedem în Evrei 12 și 2 Corinteni 1 că Dumnezeu este suveran peste toată durerea noastră și El o rânduiește pentru sfințirea noastră. Deci, poți detecta prezența ereziei evangheliei prosperității punând următoarea întrebare: Există în locul acela doctrina necesității și normalității suferinței?

2. Evangheliei prosperității îi lipsește doctrina lepădării de sine

Ai grijă la absența doctrinei clare despre lepădarea de sine – acesta este un indiciu că ceva nu este în regulă. Isus a spus: „Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze.” (Matei 16:24). Pavel a spus: „Dacă trăiți după îndemnurile firii, veți muri, dar dacă, prin Duhul, faceți să moară faptele trupului, veți trăi.” (Romani 8:13) și „Pentru El am pierdut toate și le socotesc ca un gunoi, ca să câștig pe Christos” (Filipeni 3:8).

Cu alte cuvinte, adevăratul progres în viața creștină vine prin a spune Nu lucrurilor lumești și Da lui Christos. Multe dintre aceste valori lumești sunt tipurile de plăceri pe care le adoră predicatorii prosperității. Deci, poți detecta prezența ereziei evangheliei prosperității punând următoarea întrebare: Există în locul acela doctrina lepădării de sine?

3. Evangheliei prosperității îi lipsește predicarea expozitivă

Ai grijă la absența predicării expozitive a Scripturii. Predicarea din locul acela ia cu adevărat Biblia în serios, explicând ce este scris în textul Scripturii? Explică predicatorul acela cu adevărat ce este scris în Scriptură? Sau predicatorul are subiectele lui preferate – la care se întoarce iar și iar – folosindu-se de textul Scripturii ca să-i servească scopului lui? Ai grijă la modul în care este folosită Sfânta Scriptură, și dacă este folosită în mod expozitiv. Și, devin-o suspicios de îndată ce vei auzi o predicare de actualitate în legătură cu subiectele preferate ale pastorului, subiecte care sunt mereu și mereu concentrate pe prosperitate.

4. Evangheliei prosperității îi lipsește lămurirea pasajelor grele din Scriptură

Ai grijă la absența de a trata problemele grele din Scriptură. Adică, vorbește predicatorul despre pasajele care par problematice, încercând să le explice cu atenție și să le determine cu adevărat sensul? Sau se mulțumește doar să spună ceea ce pare să fie în text și evită în mod clar problemele grele? Cred că este un semn rău dacă săptămână de săptămână îți dai seama că acel predicator ignoră faptul că ceea ce spune dintr-un text contrazice toate celelalte texte din Scriptură. Totuși, mai rău este că pare-se că nici nu-i pasă. Această este o altă problemă serioasă.

5. Evanghelia prosperității vine la pachet cu stiluri de viață opulente

„Liderii” bisericii aceleia duc stiluri de viață opulente, exorbitante? Conduc mașini scumpe? Locuiesc în case scumpe? Poartă haine și călătoresc în locuri în care doar cei înstăriți pot merge sau pe care doar cei înstăriți/bogați le pot poseda? Trăiește pastorul acela peste nivelul mediu al membrului din biserica pe care, chipurile, o păstorește? De ce se întâmplă așa? Și, știu că ar putea să existe anumite motive culturale sau tradiționale ca să explice asta, dar, există motive biblice? Încearcă să analizezi asta.

Ce motivații îl conduc pe acel pastor? De ce este atât de preocupat de hainele pe care le poartă, de mașina pe care o conduce, de cartierul în care locuiește, de locurile în care călătorește, de cazarea pe care o plătește acolo și de tot ceea ce primește în călătoriile sale? Toate astea nu seamănă deloc cu starea Domnului Isus care nu avea nici măcar unde să-și pună capul (Matei 8:20)

6. Evanghelia prosperității este plină de oameni centrați exclusiv pe ei

Există o centrare exclusivă pe sinele unei anumite persoane și astfel Dumnezeu este marginalizat? Predicatorul se predică pe el însuși? Se concentrează mereu și mereu pe discuții, dialog, etc. Este măreția și slava lui Dumnezeu punctul central a tot ceea ce face și spune? Este predicatorul acela îndrăgostit de slava lui Dumnezeu din Evanghelii? Este el cu inima zdrobită din cauza propriului său păcat? Este el smerit și umil? Este el în mod public modest? Se pocăiește de păcatele sale și se străduiește să-și însușească învățătura lucrurilor pe care le-a săvârșit Isus, murind pentru noi pe cruce? Sau măreția harului este ignorată în timp ce predicatorul se înalță pe sine sau pe familia lui?

Acestea ar fi câteva dintre lucrurile la care aș avea grijă când vine vorba de a discerne dacă o biserică a căzut în erezia evangheliei prosperității.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Six Keys to Detecting the Prosperity Gospel https://www.desiringgod.org/interviews/six-keys-to-detecting-the-prosperity-gospel

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: