Este păcat să consumi alcool?

Autor: John Piper

Întrebarea

Frate John, aceasta este o întrebare pe care o primim de multe ori dar știu că ai un răspuns pentru ea. Deci: “Este păcat să consumi alcool?”

Răspuns

1. Verifică-ți antecedentele

Permiteți-mi să încep prin a vorbi despre partea mea părtinitoare – adică antecedentele mele – pentru că fiecare om este influențat fiecare de familia sa fie de experiențele pe care le-a avut. Eu adopt poziția abstinenței totale. Asta înseamnă că, dacă am de ales, nu consum deloc alcool. Dar, asta nu înseamnă că nu aș putea să fiu un oaspete bun.

Cu alte cuvinte, aceasta este mica mea experiență de libertate în Christos. Dar, când am fost în Germania, am hotărât că nu voi fi enervant. Dacă puneau ceva pe masă, aveam să fac tot posibilul ca să mă descurc în a-i onora ca oaspete.

Vreau să las ca dragoste asă fie ghidul nostru, iar dragostea mă face să înclin departe de alcool, mai ales în zielle noastre. Dar, iată răspunsul nuanțat, precum și puțin despre motivul pentru care am ales această cale pentru mine și motivul pentru care nu vreau să fac opțiunea mea o regulă pentru toată lumea.

2. Un dar care este permis

Primul răspuns pe care l-aș da la întrebarea “Este păcat să consumi alcool?” este același răspuns pe care îl dau la întrebarea: “Este păcat să bei apă?” Și răspunsul este: ar putea fi.

Să bei apă când ar trebui să dai un pahar altcuiva care are nevoie este păcat. SĂ bei apă atunci când ar trebui să acorzi mai multă atenție predicării Cuvântului lui Dumnezeu este păcat. A bea apă când cineva tocmai te-a avertizat că este contaminată și te-ar putea ucide este păcat. Deci, apa potabilă poate fi un păcat.

Probabil că atunci alcoolul ar putea fi un păcat, dar s-ar putea să nu fie. Isus a făcut vin pentru nunta din Cana (Ioan 2:1-11). Și, presupun că l-a făcut pentru că se aștepta ca oamenii să îl bea, dar nu a participat la eventualul lor păcat.

Pavel i-a spus lui Timotei să bea vin medicinal (1 Timotei 5:23). Conducătorii bisericii nu ar trebui să fie robi alcoolului, astfel că eu cred că utilizarea lui ar trebui să fie moderată (1 Timotei 3:8). Psalmul 104:15 spune că vinul este un dar de la Dumnezeu: “vin, care înveselește inima omului, untdelemn, care-i înfrumusețează fața, și pâine, care-i întărește inima”.

Deci, nu cred că cineva poate argumenta folosindu-se de Scriptură că Dumnezeu se așteaptă de la noi de la abstinență totală. Dacă alegi să nu bei alcool (ca mine) pentru că așa vrei să trăiești tu, această decizie ar trebui să se bazeze pe un principiu diferit de Biblie, pentru că Biblia nu vorbește despre un astfel de principiu. Dar, care ar putea fi acesta?

3. Pericolele consumului de alcool

Nu putem ignora numărul avertismentelor pe care le conține Biblia despre consumul de alcool. Voi menționa numai câteva dintre ele:

Nu vă îmbătați de vin, aceasta este destrăbălare. – Efeseni 5:18

Bine este să nu (…) bei vin și să te ferești de orice lucru care ar putea fi pentru fratele tău un prilej de cădere, de păcătuire sau de slăbire. – Romani 14:21

Curvia, vinul și mustul iau mințile omului. – Osea 4:11

Vinul este batjocoritor, băuturile tari sunt gălăgioase; oricine se îmbată cu ele nu este înțelept. – Proverbe 20:1

Cine iubește petrecerile va duce lipsă și cine iubește vinul și untdelemnul dresurilor nu se îmbogățește. – Proverbe 21:17

Și, cea mai pe larg afirmație din Proverbe este următoarea, în capitolul 23:

33 Ale celor ce întârzie la vin și se duc să golească paharul cu vin amestecat. 31 Nu te uita la vin când curge roșu și face mărgăritare în pahar; el alunecă ușor, 32 dar pe urmă ca un șarpe mușcă și înțeapă ca un basilic. 33 Ochii ți se vor uita după femeile altora și inima îți va vorbi prostii. 34 Vei fi ca un om culcat în mijlocul mării, ca un om culcat pe vârful unui catarg. 35 “M-a lovit…, dar nu mă doare!… M-a bătut…, dar nu simt nimic! Când mă voi trezi? Mai vreau vin!”

“Nu te uita la vin cânt curge roșu” – nu știu ce înseamnă asta, cu excepția faptului că probabil că vinul este o băutură periculoasă.

Nu se cade împăraților, Lemuele, nu se cade împăraților să bea vin, nici voievozilor să umble după băuturile tari; ca nu cumva, bând, să uite legea și să calce drepturile tuturor celor nenorociți. – Proverbe 31:4-5

Pâine n-ați mâncat și n-ați băut nici vin, nici băutură tare, ca să cunoașteți că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. – Deuteronomul 29:6

Prin urmare, deși vinul era permis și constituie o binecuvântare, el este și plin de pericole.

4. Alcoolul în Statele Unite ale Americii

Și, aș mai adăuga la toate acestea și împrejurare că trăiesc în Statele Unite ale Americii și acesta este motivul pentru care nu simt nicio necesitate să încerc să-mi placă ori să savurez băuturile alcoolice. Sunt foarte fericit fără ele și iată ce am în minte.

Am slujit timp de 30 de ani la Biserica Betleem, la doar câteva străzi distanță de Teen Challange. În fiecare sâmbătă seara, unii dintre acei tipi – care erau acolo pentru a fi ajutați să se elibereze de dependența lor de alcool- apărea și venea la ora de rugăciune. Poveștile lor erau pur și simplu tragice, și am fost încântat să aflu că vor să se elibereze. Așa că, am văzut foarte bine cum poate alcoolul să distrugă viața cuiva și am văzut cum acei oameni încercau să-și reconstruiască viața fără alcool.

M-am uitat ieri pe Google: Alcoolul îi costă pe americani 200 de miliarde de dolari pe an, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Adică, 750 de dolari/american în costuri de sănătate și costuri de producție, toate din cauza alcoolului.

O treime din toate decesele rutiere se datorează prezenței alcoolului în sângele șoferilor – și așa mai departe cu majoritatea bolilor culturii noastre. Puteți citi statistici despre divorț și violență și așa mai departe. Ca să nu mai vorbim că alcoolul este ceea ce îi face pe oameni să bombănească tot felul de prostii astfel că devin foarte, foarte enervanți.

5. Cunoaște Cartea (și pe tine însuți)

Apropo, nicăieri în Noul Testament băutura de la Cina Domnului nu este numită vin. Probabil că a fost vin. Nu argumentez că nu a fost. Probabil că a fost. Dar nu este interesant să observăm că nicăieri băutura de la Cina Domnului nu este numită vin? De obicei se numește pahar sau se numește rodul viței de vie. Așadar, nimeni nu poate să spună că ni se poruncește să bem vin numai pentru că folosim vinul la Cina Domnului.

Având în vedere faptul că Biblia este în principal precaută în privința aceasta, nu am nicio dorință pentru alcool. Și, Dumnezeu a dat multe alte băuturi care nu au același tip de efecte secundare care să provoace dependență și care să distrugă.

Ceea ce aș dori să spun este: păstrez ce este mai bun pentru final. Păstrez tot ceea ce este mai bun pentru atunci când mă voi putea descurca – și știu că sunt un bărbat cu o personalitate care devine ușor dependentă. Cumpăr un pachet de gumă și îl termin în 5 minute. Așa că, pentru că mă cunosc pe mine însumi, pentru că văd această societate distrusă în care mă găsesc, încerc să găsesc cât mai puține motive să fac ceva ce nu vreau să fac.

Și, permiteți-mi să închei spunând doar că nu îi condamn pe cei care fac alte alegeri. Pur și simplu nu este scopul meu acela de a merge și a încerca să-i determin pe alți oameni să facă așa cum fac eu. Eu doar explic și ceea ce sunt eu.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Is Drinking Alcohol a Sin? https://www.desiringgod.org/interviews/is-drinking-alcohol-a-sin

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: