Autor: John Piper
ZIUA 39

„Familiile popoarelor, daţi Domnului, daţi Domnului slavă și cinste!” (Psalmul 96:7)
Iată cel puțin o parte din experiența la care se referă psalmistul când spune: „daţi Domnului slavă și cinste!” Ce facem când „Atribuim Domnului cinste”?
În primul rând, prin harul lui Dumnezeu, îi acordăm atenție lui Dumnezeu și vedem că El merită cinste. Acordăm atenție puterii Lui. Acordăm atenția cuvenită valorii Sale.
Puterea Lui este minunată. Dar ce face acest lucru și mai minunat este că atunci când îi dăm cinste, ne bucurăm de faptul că măreția puterii Lui, este a Lui și nu a noastră.
Simțim o potrivire profundă în faptul că El este infinit de puternic, iar noi nu suntem. Ne place faptul că așa este. Nu Îl invidiem pe Dumnezeu pentru puterea Lui. Nu suntem lacomi de puterea Lui. Suntem plini de bucurie că toată puterea este a Lui.
Ne bucurăm că putem admira această putere – ca și cum am participa la o cursă de alergare și la sfârșit, am celebra victoria unui alergător care ne-a învins și ne-am găsi cea mai mare bucurie admirând puterea lui, chiar mai mult decât resimțim pierderea noastră.
Găsim cel mai profund sens al vieții atunci când inimile noastre admiră puterea Lui Dumnezeu, mai degrabă decât atunci când ne întoarcem spre noi înșine pentru a ne lăuda cu puterea noastră. Descoperim ceva copleșitor: este profund satisfăcător să nu fii Dumnezeu, ci să renunți la toate gândurile sau dorințele de a fi Dumnezeu.
În momentul în care acordăm atenție puterii lui Dumnezeu, apare în noi o realizare: aceea că Dumnezeu a creat universul pentru ca noi să putem avea experiența extrem de satisfăcătoare de a nu fi Dumnezeu, ci de a-L admira pe Dumnezeu – puterea lui Dumnezeu. Acolo se instalează asupra noastră o conștientizare pașnică că admirația infinitului este finalul a toate satisfăcător al tuturor lucrurilor.
Tremurăm la cea mai mică ispită de a pretinde că orice putere vine de la noi. Dumnezeu ne-a făcut slabi pentru a ne proteja de aceasta: „Comoara aceasta o purtăm în niște vase de lut, pentru ca această putere nemaipomenită să fie de la Dumnezeu, și nu de la noi.” (2 Corinteni 4:7).
O, ce dragoste este aceasta, că Dumnezeu ne-a protejat, să nu înlocuim înălțimile veșnice ale admirării puterii Lui cu încercarea zadarnică de a ne lăuda cu puterea noastră! Este o mare bucurie să nu fii, ci mai degrabă să-L vezi pe Dumnezeu!
John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.
Sursa originală: Are You Glad You Are Not God? – https://www.desiringgod.org/articles/are-you-glad-you-are-not-god
Tradus cu permisiune – Translated with permission