12 Februarie – Povestea lui Lincoln

Autor: John Piper

ZIUA 43

O, adâncul bogăției, înțelepciunii și științei lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecățile Lui și cât de neînțelese sunt căile Lui! – Romani 11:33

Abraham Lincoln, născut în această zi din anul 1809, a rămas sceptic și uneori chiar cinic cu privire la religie până la vârsta de 40 de ani. Este absolut impresionant cum suferința personală și națională l-a atras pe Lincoln la Dumnezeu, mai degrabă decât să îl îndepărteze.

În anul 1862, când Lincoln avea 53 de ani, fiul său Willie, în vârstă de 11 ani, a murit. Soția lui Lincoln a încercat să treacă peste durere apelând la tot felul de medii New Age. Lincoln s-a adresat lui Phineas Gurley, pastorul Bisericii Presbiteriere din New York Avenue din Washington.

Câteva discuții lungi au condus la ceea ce Gurley a descris drept convertirea la Christos. Lincoln a mărturisit că „am fost împins de multe ori în genunchi de convingerea copleșitoare că nu mai am încotro să merg.”

În mod similar, ororile soldaților morți și răniți îl întristau zilnic. În Washington erau cincizeci de spitale pentru răniți. Holul Capitoliului găzduia două mii de paturi pentru soldații răniți.

De obicei, cincizeci de soldați pe zi mureau în aceste spitale improvizate. Toate acestea l-au condus pe Lincoln și mai adânc în providența lui Dumnezeu. „Nu putem să nu credem că Cel care a făcut lumea a renunțat să o conducă.”

Cea mai frumoasă declarație a sa despre providența lui Dumnezeu în legătură cu Războiul Civil a fost al doilea discurs inaugural, dat cu o lună înainte de a fi asasinat. Este remarcabil că nu l-a făcut pe Dumnezeu un simplu susținător al cauzei Uniunii sau Confederației. Dumnezeu are propriile sale scopuri și nu scuză păcatul de nicio parte.

„Sperăm cu drag – ne rugăm cu ardoare – ca acest flagel puternic al războiului să treacă repede. Totuși, dacă Dumnezeu vrea ca războiul să continue, până când toată bogăția îngrămădită de cele peste 200 de ani de trudă va fi scufundată și până când fiecare picătură de sânge va fi plătită, totuși: „Cât de nepătrunse sunt judecățile Lui și cât de neînțelese sunt căile Lui!”.”

Mă rog pentru voi toți care suferiți pierderi, răni și o mare tristețe, ca aceste rânduri să trezească pentru voi, așa cum a făcut și pentru Lincoln, nu un fatalism gol, ci o încredere mai profundă în înțelepciunea și iubirea infinită a providenței lui Dumnezeu.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Lincoln’s Providence – https://www.desiringgod.org/articles/lincolns-providence

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: