Care e diferența între a investi la bursă și jocurile sportive de noroc?

Autor: John Piper

Întrebarea

Pace frate John! Am citit articolul în care ați discutat despre jocurile de noroc și în ce sens sunt acestea păcătoase. Ați spus că sistemul loteriei este rău și ați mai afirmat și că a investi 50 de dolari la bursă ar putea genera pe viitor 200.000 de dolari iar aceasta ar fi o utilizare mai înțeleaptă a celor 50 de dolari. Întrebarea mea este următoarea: dacă investesc acei 50 de dolari la bursă, nu mă expun unui risc asemănător celui la care mă expun atunci când joc la jocurile de noroc care nu sunt 100% aleatorii ci presupun cunoașterea anumitor lucruri (n. trad.: pariuri sportive)? Deci, cum stabilim noi, creștinii, care este nivelul adecvat de risc la care ar trebui să ne expunem în legătură cu banii noștri?

Totodată, cum putem noi să credem că industria investițiilor la bursă nu este la fel de păcătoasă precum jocurile de noroc sportive? Cum putem ști dacă nu cumva banii investiți de noi și profitul obținut nu a fost cumva obținut într-un mod păcătos, asemeni celui în care este obținut când vine vorba de jocurile de noroc?

Jocurile de noroc vs Investiția

Să luăm întrebările în ordine. În primul rând, el întreabă: dacă investesc acei 50 de dolari la bursă, nu mă expun unui risc asemănător celui la care mă expun atunci când joc la jocurile de noroc care nu sunt 100% aleatorii ci presupun cunoașterea anumitor lucruri (n. trad.: pariuri sportive)?

Acum, dacă ar fi întrebat dacă există un risc în investirea banilor pe o piață de valori aș fi spus da. Dar observați că el a întrebat: dacă investesc acei 50 de dolari la bursă, nu mă expun unui risc asemănător celui la care mă expun atunci când joc la jocurile de noroc care nu sunt 100% aleatorii ci presupun cunoașterea anumitor lucruri (n. trad.: pariuri sportive)? Și răspunsul la această întrebare este nu.

Există întotdeauna riscuri, indiferent ce vrei să faci cu banii tăi. Îi îngropi într-un loc, dar s-ar putea să putrezească. Îi poți ascunde în casă, dar s-ar putea ca aceasta să ardă. Îi pui la bancă, dar băncile pot falimenta iar Guvernul nu-ți va da înapoi decât o parte din ei. Îi poți investi la bursă, cu diferite mijloace de protecție, și tot ai putea să-i pierzi.

Deci, nu există nicio modalitate prin care poți să eviți riscurile cu privire la bani în această lume – de altfel, nu poți evita riscurile în legătură cu niciun lucru. Dar, dacă ne întrebăm dacă pariurile sportive sunt riscante la fel ca investițiile, răspunsul este nu. Pentru câteva motive.

  1. A învesti înseamnă a lăsa o persoană să-ți folosească banii pentru a întreprinde ceea ce tu crezi că este pentru binele comun, în timp ce a juca la jocurile de noroc reprezintă susține un sistem contraproductiv pentru binele comun și distructiv pentru cei săraci.
  2. Investițiile nu sunt, de obicei, un tip de risc totul s au nimic. Este posibil să pierzi o parte din ce investești și să retragi cealaltă parte, în timp ce jocurile de noroc sunt de obicei de tipul fie câștigi totul, fie pierzi totul.
  3. Investiția îți permite să-ți alegi gradul de risc cu o mai mare claritate și probabilitate decât o fac majoritatea jocurilor de noroc.

Acestea sunt cel puțin 3 diferențe.

Profit sigur

Permiteți-mi să explic puțin că atunci când răspundeam la întrebarea din care el a citat – despre risipa păcătoasă a 20 sau 50 de dolari pe săptămână în jocuri de noroc sportive, aluzia mea la a investi mai bine acei bani și la 50 de ani să-ți iei o casă cu 230.000 de dolari era pur și simplu ca să arăt că și lumea crede că este mai bine să faci așa decât să-i risipești la pariuri. Ideea nu a fost de a arăta că a investi este cel mai bun lucru pe care poți să-l faci cu banii tăi.

Vă voi spune adevărata idee despre risc. În timp ce s-ar putea să-ți pierzi viața în acest proces, există un tip de investiție care nu falimentează niciodată și a cărei dividente sunt absolut sigure și sunt cele mai mari din tot universul.

Iată cum a spus-o Isus: “Nu vă strângeți comori pe pământ, unde le mănâncă moliile și rugina și unde le sapă și le fură hoții, ci strângeți-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile și rugina și unde hoții nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră,a colo va fi și inima voastră.” (Matei 6:19-21).

Iată cum spune Isus în Luca 12:33: “Vindeți ce aveți și dați milostenie. Faceți-vă rost de pungi care nu se învechesc, o omoară nesecată în ceruri, unde nu se apropie hoțul și unde nu roade molia.” Vinde-ți bunurile și dăruiește, fii generos.

Sau iată cum o spune Pavel:

Îndeamnă pe bogații veacului acestuia să nu se îngâmfe și să nu-și pună nădejdea în niște bogății nestatornice, ci în Dumnezeu, care ne dă toate lucrurile din belșug ca să ne bucurăm de ele. Îndeamnă-i să facă bine, să fie bogați în fapte bune, să fie darnici, gata să simtă împreună cu alții, așa ca să-și strângă pentru vremea viitoare drept comoară o bună temelie pentru ca să apuce adevărata viață.1 Timotei 6:17-19

Aș spune că accentul principal în viața financiară a unui creștin nu ar trebui să fie pe modul în care să minimizeze riscul și să maximizeze câștigul la bursă, ci mai degrabă accentul ar trebui să fie pe a maximiza câștigul etern prin maximizarea generozității de dragul cauzelor care îl slăvesc pe Dumnezeu și ajută păcătoșii să fie salvați de la suferință, mai ales de la suferința veșnică.

Locul unde se termină responsabilitatea noastră

Dar, s-a mai pus și o altă întrebare: cum putem noi să credem că industria investițiilor la bursă nu este la fel de păcătoasă precum jocurile de noroc sportive?

Din câte știu eu, nu putem. Nu putem știi asta. Dar asta este valabil pentru fiecare dolar pe care îl cheltuiești în această viață. Orice magazin alimentar poate face evaziune fiscală atunci când faci cumpărături. Orice benzinărie la care alimentezi cu combustibili s-ar putea să păcălească clienții folosind aparaturi care nu afișează adevărul. Orice lanț de îmbrăcăminte poate exploata lucrătorii străini care fac acele haine pe care ți le cumperi. Orice companie în care investești s-ar putea să sprijine cauze pe care tu nu le agreezi.

Aș spune că regula este să faci tot ce ține de tine ca să știi unde merg banii tăi atunci când investești. Nu investi niciodată în ceea ce știi că este rău. Dar gândul că niciuna dintre cheltuielile noastre și niciuna dintre investițiile noastre nu fa fi folosită greșit niciodată de către alții este un gând total naiv. Nu ești responsabil pentru tot ceea ce ar putea face cineva în mod abuziv cu banii tăi, la fel cum producătorul de sare nu este responsabil pentru hipertensiunea arterială.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Is Investing in Stocks Any Better Than Gambling? https://www.desiringgod.org/interviews/is-investing-in-stocks-any-better-than-gambling

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: