28 Mai – Răsplata pentru răbdare

Autor: John Piper

ZIUA 148

Voi, negreșit, v-ați gândit să-mi faceți rău, dar Dumnezeu a schimbat răul în bine, ca să împlinească ceea ce se vede azi, și anume să scape viața unui popor în mare număr. – Geneza 50:20

Istoria lui Iosif din Geneza 37-50 este o lecție importantă despre motivul pentru care ar trebui să avem credință în harul suveran și viitor al lui Dumnezeu.

Iosif a fost vândut ca sclav de către frații săi, ceea ce trebuie să-i fi pus la încercare răbdarea. Totuși, i s-a oferit o slujbă bună în casa lui Potifar din Egipt. Apoi, când se comporta corect și în completă ascultare cu soția lui Potifar, aceasta din urmă minte cu privire la integritatea lui și îl aruncă din nou în închisoare – adică o altă încercare a răbdării sale.

Din nou, lucrurile se îndreaptă spre bine, iar paznicul închisorii îi oferă respect și responsabilități. Dar, tocmai când crede că este pe cale să fie scăpat prin vorba bună a paharnicului lui Faraon, al cărui vis l-a interpretat corect, paharnicul îl uită pentru încă 2 ani. Iată încă o încercare a răbdării lui Iosif.

În cele din urmă, sensul tuturor acestor întârzieri devine clar. Iosif a fost ridicat la rangul de conducător al Egiptului, al doilea după Faraon. El ajunge să-i salveze din foamete chiar pe frații lui care l-au vândut ca sclav. Iosif le spune fraților săi: „Dumnezeu m-a trimis înaintea voastră ca să vă rămână sămânța vie în țară și ca să vă păstreze viața printr-o mare izbăvire.” (Geneza 45:7) și Voi, negreșit, v-ați gândit să-mi faceți rău, dar Dumnezeu a schimbat răul în bine, ca să împlinească ceea ce se vede azi, și anume să scape viața unui popor în mare număr. (Geneza 50:20).

Care a fost cheia răbdării lui Iosif, având în vedere toți acei lungi ani de exil și de abuz pe care i-a trăit? Răspunsul este: credința în harul suveran și viitor al lui Dumnezeu – harul suveran al lui Dumnezeu de a transforma viitorul astfel încât să devină cel mai fericit final imaginabil.

Aceasta trebuie să fie și cheia răbdării noastre. Credem că Dumnezeu lucrează pentru noi prin cele mai ciudate și dureroase întorsături ale vieții noastre?

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: The Payout for Patience – https://www.desiringgod.org/articles/the-payout-for-patience

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: