10 Iunie – Când rațiunea ne face răi

Autor: John Piper

ZIUA 161

Leneșul zice: “Afară este un leu, care m-ar putea ucide pe uliță!” Proverbe 22:13

Nu mă așteptam ca proverbul acesta să sune astfel. M-aș fi așteptat să spună: Lașul spune: Există un leu afară! Voi fi ucis de el! Dar autorul spune leneșul, nu lașul. Aici este vorba de lene, nu de frică.

Dar, ce legătură este între un leu de pe stradă și lene? De obicei nu spunem: Acest om este mult prea leneș pentru a munci pentru că afară este un leu.

Ideea de bază este că leneșul creează circumstanțe imaginare care să justifice de ce nu face nimic, și, astfel, mută accentul de la probleme lenei sale la pericolul imaginar al leilor. Nimeni nu o să fie de acord cu leneșul că e în regulă să stea în cază toată ziua. Dar, s-ar putea să-l scuze dacă pe stradă se află un leu.

Trebuie să fim atenți la faptul că inima noastră rea s-ar putea să exploateze mintea noastră pentru a justifica ceea ce facem. Adică, dorințele noastre cele mai profunde vor învinge rațiunea minții noastre și o vor face să gândească într-un mod în care dorințele să pară corecte, chiar dacă ele sunt greșite.

Exact asta face leneșul. Își dorește să stea acasă și să nu muncească. Și are și un motiv bun pentru asta. Ce face el de fapt? Luptă împotriva lenei? Nu! Ci își folosește rațiunea pentru a inventa un motiv ireal dar care face ca scuza lui să fie justificată.

Isus a spus: “Odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele.” Iubind întunericul, noi nu putem să facem ceea ce trebuie să facem. Astfel, mintea noastră ajunge o fabrică de păcate – o fântână de adevăruri spuse pe jumătate, un izvor de șmecherii, minciuni, și toate acestea pentru a justifica dorințele rele ale inimii noastre.

Luați aminte și fiți înțelepți!

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: When Reason Serves Rebellion – https://www.desiringgod.org/articles/when-reason-serves-rebellion

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: