17 Iunie – Ce fel de rugăciuni ascultă Dumnezeu?

Autor: John Piper

ZIUA 168

Toate aceste lucruri doar mâna Mea le-a făcut și toate și-au căpătat astfel ființa, zice Domnul. Iată spre cine Îmi voi îndrepta privirile: spre cel care suferă și are duhul mâhnit, spre cel ce se teme de Cuvântul Meu. – Isaia 66:2

Primul semn al unei inimi credincioase este că ascultă cu pasiune Cuvântul lui Dumnezeu.

Isaia 66 tratează problema unora care se închinau într-un mod plăcut lui Dumnezeu și a unora care se închinau într-un mod care nu-I era plăcut lui Dumnezeu. Versetul 3 îi descrie pe cei răi care își aduc jertfele, astfel:

Cine înjunghie un bou ca jertfă nu este mai bun decât cel ce ucide un om; cine jertfește un miel este ca cel care ar putea gâtul unui câine (…)

Jertfele lor sunt o urâciune pentru Dumnezeu – așa cum este și crima. Dar de ce?

În versetul 4 Dumnezeu explică toate acestea:

(…) când am chemat Eu, n-au răspuns, și, când am vorbit Eu, n-au ascultat, ci au făcut ce este rău înaintea Mea și au ales ce nu-Mi place!

Jertfele lor erau urâte înaintea lui Dumnezeu pentru că oamenii erau surzi la vocea Lui. Dar cum rămâne cu rugăciunile pe care Dumnezeu le-a auzit? Dumnezeu spune în versetul 2:

(…) Iată spre cine Îmi voi îndrepta privirile: spre cel care suferă și are duhul mâhnit, spre cel ce se teme de Cuvântul Meu.

De aici, eu concluzionez că primul semn al celor mântuiți, al acelora care se roagă și acele rugăciuni sunt o desfătare pentru Dumnezeu, este că ei ascultă cu pasiune Cuvântul lui Dumnezeu. Aceștia sunt oamenii spre care Dumnezeu va privi.

Astfel, rugăciunea care Îl încântă pe Dumnezeu este acea rugăciune a celor drepți, care vine dintr-o inimă smerită înaintea lui Dumnezeu. Este o inimă care dorește să împlinească cu pasiune Cuvântul Lui, pentru că se simte atât de mică și neimportantă în raport de Persoana și judecata lui Dumnezeu, se simte atât de neajutorată și de rea în raport de eșecurile ei.

Aceasta este exact ceea ce David a spus și în Psalmul 51:17:

Jertfele plăcute lui Dumnezeu sunt un duh zdrobit: Dumnezeule, Tu nu disprețuiești o inimă zdrobită și mâhnită.

Primul lucru care face o rugăciune să fie plăcută lui Dumnezeu este smerenia celui care se roagă. Unul ca acesta este pasionat de ascultarea și împlinirea Cuvântului lui Dumnezeu.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: What Kind of Prayer Pleases God? – https://www.desiringgod.org/articles/what-kind-of-prayer-pleases-god

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: