19 Iunie – Să te temi de om este o insultă la adresa lui Dumnezeu

Autor: John Piper

ZIUA 170

Atunci, Saul a zis lui Samuel: “Am păcătuit, căci am călcat porunca Domnului și n-am ascultat cuvintele tale; mă temeam de popor și i-am ascultat glasul.” – 1 Samuel 15:24

De ce a ascultat Saul de oameni în loc să asculte de Dumnezeu? Pentru că se temea mai mult de oameni decât se temea de Dumnezeu. Se temea de consecințele umane ale neascultării în loc să se teamă de consecințele divine. Se temea de a fi neplăcut oamenilor, în loc să se teamă de a fi neplăcut lui Dumnezeu. Iar toate acestea, au fost o mare insultă adusă lui Dumnezeu.

De fapt, Isaia spune că e o formă de mândrie a ne teme de oameni și în același timp să nesocotim poruncile lui Dumnezeu. Isaia îl citează chiar pe Dumnezeu care spune: “Eu, Eu vă mângâi. Dar cine ești tu, ca să te temi de omul cel muritor și de fiul omului, care trece ca iarba, și să uiți pe Domnul, care te-a făcut, care a întins cerurile și a întemeiat pământul?” (Isaia 51:12-13).

S-ar putea să ni se pară că frica de om nu este întotdeauna o formă de mândrie, dar Dumnezeu spune că este: Dar cine ești tu, ca să te temi de omul cel muritor și de fiul omului, care trece ca iarba, și să uiți pe Domnul, care te-a făcut?”.

Ideea este următoarea: dacă te temi de om, ai și început deja să negi sfințenia și valoarea lui Dumnezeu și a Fiului Său, Isus. Dumnezeu este infinit mai puternic decât omul. El este infinit mai înțelept și mai aducător de bucurie și răsplată.

Să te îndepărtezi de El doar datorită fricii de om înseamnă a desconsidera toate promisiunile pe care Dumnezeu le face numai celor ce se tem de El. A te teme de om este o insultă la adresa lui Dumnezeu. Și, lui Dumnezeu nu-i face plăcere să fie insultat astfel.

Prin opoziție, atunci când avem încredere în promisiunile lui Dumnezeu și ne temem numai de El datorită faptelor noastre, atunci El este onorat. Iar în această atitudine, Dumnezeu își găsește plăcerea.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: The Offense of Fearing Man – https://www.desiringgod.org/articles/the-offense-of-fearing-man

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: