10 Iulie – Slujire cu mândrie vs. Credință umilă

Autor: John Piper

ZIUA 191

Mulți Îmi vor zice în ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Și n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?” – Matei 7:22

Luați în considerare diferența dintre o inimă a credinței și o inimă a faptelor.

Inima faptelor își are satisfacția în impulsul ego-ului de a conștientiza că este capabil să facă ceva cu propria lui putere. Această inimă va încerca tot felul de lucruri: să escaladeze o stâncă abruptă, să-și asume responsabilități suplimentare al locul de muncă, să-și riște viața într-o zonă de război, să agonizeze într-un maraton, să țină un post religios timp de mai multe săptămâni, etc. – și toate acestea pentru satisfacția de după aceea că a reușit să facă toate acestea prin propria sa voință și prin rezistența propriului ei corp.

Inima orientată spre fapte merge și mai departe, exprimându-și dragostea pentru independență, auto-direcționare și auto-realizare, fiind răzvrătită moralității, curtoaziei și mai ales decenței (Galateni 5:19-21). Vinovată este încrederea în sine și autosatisfacerea. În toate acestea, persoana ajunge să se concentreze numai pe sine, își dorește autonomia totală și, dacă este posibil, să iasă triumfătoare întotdeauna.

Inima credinței este radical diferită. Dorințele sale nu slăbesc atunci când este nevoită să se încreadă în viitor. Ceea ce își dorește ea, este satisfacția deplină a experimentării lui Dumnezeu prin Isus Christos.

Dacă inima faptelor tânjește după satisfacții pământești, inima credinței savurează sentimentul de a știi că Dumnezeu este Cel care oferă ajutorul necesar depășirii unui obstacol. Inima faptelor tânjește după laude, glorie, apreciere și catalogarea ca fiind inteligentă și super-capabilă. Inima credinței tânjește după bucuria de a-L vedea pe Dumnezeu glorificat pentru capacitatea, puterea, înțelepciunea și harul Său prin care determină și ghidează taote lucrurile.

Din punct de vedere religios, inima faptelor s-ar putea să fie o inimă morală, care își învinge obstacolele prin eforturi extreme, crezând că aceste victorii sunt de fapt aprobarea lui Dumnezeu pentru cât de bună este ea. Inima credinței este și ea o inimă morală, dar atunci când vine biruința, această inimă dă slavă lui Dumnezeu și se bucură de faptul că tot ceea ce se întâmplă aparține Lui și este controlat de El.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Proud Works vs. Humble Faith – https://www.desiringgod.org/articles/proud-works-vs-humble-faith

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: