11 Octombrie – Noi nu putem face nimic

Autor: John Piper

ZIUA 284

Eu sunt Vița, voi sunteți mlădițele. Cine rămâne în Mine și în cine rămân Eu aduce multă roadă, căci despărțiți de Mine, nu puteți face nimic. – Ioan 15:5

Să presupunem că ești paralizat total și că nu poți să faci nimic pentru tine, decât să vorbești. Și, să presupunem că un prieten bun și de încredere ți-a promis că va locui cu tine și va face tot ceea ce este nevoie pentru tine. Cum ai putea să-i dai slavă unui astfel de prieten în fața celorlalți oameni care te-ar vizita?

I-ai glorifica generozitatea și puterea încercând să te dai jos din pat? Nu! Ai spune: „Prietene, te rog, vino să mă ridici, pune o pernă la capul meu ca să mă pot uita la vizitatorii mei.”

Și, astfel, vizitatorii tăi ar învăța din ceea ce spui tu că ești neputincios și că prietenul tău este puternic și bun. Tu îți slăvești prietenul având nevoie de el și cerându-i ajutor. De asemenea, îl slăvești atunci când te bazezi că el va face ceea ce l-ai rugat.

În Ioan 15:5, Isus spune: Căci despărțiți de mine, nu puteți face nimic. Deci, noi suntem cu adevărat ca și acel om paralizat. Fără Christos nu suntem capabili să facem niciun bine care să-L glorifice pe Dumnezeu. După cum spune și Pavel în Romani 7:18: „Știu, în adevăr, că nimic bun nu locuiește în mine, adică în firea mea pământească (…).”

Dar, Ioan 15:5 spune că Dumnezeu intenționează ca noi să facem lucruri bune care să-l glorifice pe Christos, și anume să aducem rod: „Nu vă mai numesc robi, pentru că robul nu știe ce face stăpânul său, ci v-am numit prieteni, pentru că v-am făcut cunoscut tot ce am auzit de la Tatăl Meu.” (Ioan 15:15). Isus promite că va face pentru noi și prin noi ceea ce noi singuri nu putem să facem.

Și, atunci, cum să-l glorificăm? Isus ne spune în Ioan 15:7: „Dacă rămâneți în Mine și dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereți orice veți vrea și vi se va da.” Rugându-ne, Îi cerem lui Dumnezeu să facă pentru noi, prin Christos, ceea ce noi nu putem face pentru noi înșine – și anume să aducem roade.

Ioan 15:8 ne arată finalitatea: „Dacă aduceți multă roadă, prin aceasta Tatăl Meu va fi proslăvit și voi veți fi astfel ucenicii Mei.”

Deci, cum este glorificat Dumnezeu prin rugăciune? Rugăciunea este recunoașterea clară din partea noastră că fără Christos nu putem să facem nimic. Rugăciunea presupune întoarcerea de la noi înșine către Dumnezeu, cu încrederea că El ne va oferi ajutorul de care avem nevoie.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hedonist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: We Can Do Nothing – https://www.desiringgod.org/articles/we-can-do-nothing

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: