18 Octombrie – Bucuria lui Isus în cadrul căsătoriei

Autor: John Piper

ZIUA 291

Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Christos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfințească, după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfățișeze înaintea Lui această biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă și fără prihană. – Efeseni 5:25-27

Motivul pentru care există atât de multă mizerie în unele căsnicii nu este pentru că soții și soțiile își caută propria plăcere, ci pentru că nu o caută în plăcerea soților lor. Porunca biblică pentru soți și soții este de a-și căuta propria bucurie în bucuria soțului/soției.

Nu există un pasaj mai hedonist în Biblie decât cel despre căsătorie din Efeseni 5:25-30. Soților li se poruncească să-și iubească soțiile așa cum a iubit Christos biserica.

Cum a iubit El biserica? Versetul 25 spune că El s-a dat pe sine pentru ea. Dar de ce? Versetul 26 spune: ca s-o sfințească și să o curețe. Dar de ce a vrut El să facă asta? Versetul 27 răspunde: că să înfățișeze această biserică sfântă și fără prihană.

Iată!

Pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea (…) Evrei 12:2

Ce bucurie? Bucuria căsătoriei cu mireasa Lui, biserica. Bucuria de a-și prezenta biserica în splendoarea cumpărată cu sânge.

Isus nu intenționează să aibă o soție murdară și întinată. Prin urmare, El a fost dispus să moară pentru a-și sfinți și curăța logodnica, astfel încât să poată să-și prezinte soția în splendoare. El și-a câștigat dorința inimii dându-se pe sine pentru mireasa Sa.

Apoi, Pavel explică acest lucru soților în versetele 28-30:

Tot așa trebuie să-și iubească și bărbații nevestele, ca pe trupurile lor. Cine își iubește nevasta se iubește pe sine însuși. Căci nimeni nu și-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrănește, îl îngrijește cu drag, ca și Christos Biserica, pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui și os din oasele Lui.

Isus le spune soților și soțiilor lor:

Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. – Matei 22:39

Căsătoria este un context extraordinar în care putem pune în aplicare această poruncă. Nu este doar cum te iubești pe tine însuți. Ci este cum iubești persoana cu care Dumnezeu te-a făcut un singur trup. Iubind-o, te iubești pe tine. Adică, cea mai mare bucurie a ta se găsește în căutarea celei mai mari bucurii a soțului/soției tău/tale.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hedonist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Jesus’s Joy in Marriage – https://www.desiringgod.org/articles/jesuss-joy-in-marriage

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: