20 Octombrie – Prioritatea rugăciunii

Autor: John Piper

ZIUA 293

Iată dar cum trebuie să vă rugați: „Tatăl nostru care ești în ceruri! Sfințească-se Numele Tău;” Matei 6:9

În Rugăciunea Domnească, Isus ne învață că prima prioritate în cadrul rugăciunii este să-I cerem Tatălui nostru ceresc ca Numele Său să fie sfințit în noi. În biserică. În lume. Pretutindeni.

Observați că aceasta este o cerere efectivă. Nu este o declarație sau o aclamație. Nu este o expresie de laudă, ci o cerere. Ani de zile am citit greșit Rugăciunea Domnească, ca și cum ar începe cu o laudă: Lăudați Numele lui Dumnezeu! Numele Lui să fie venerat, sfințit și cinstit! Dar nu este o aclamație. Este o cerere. Este o cerere către Dumnezeu pentru ca El să aibă grijă ca Propriul Lui Nume să fie sfințit.

Este ca un alt text, Matei 9:38, în care Isus ne spune să ne rugăm Domnului secerișului să trimită lucrători în secerișul Său. Nu încetează să mă uimească faptul că noi, muncitorii, ar trebui să fim învățați să-i cerem proprietarului fermei, care cunoaște recolta acesteia mai bine decât fiecare dintre noi, să aducă mai mulți oameni la muncă.

Dar nu același lucru îl avem în Rugăciunea Domnească. Isus ne spune să-L rugăm pe Dumnezeu, care este infinit de gelos pentru cinstea Propriului Său Nume, să se asigure că Numele Său este sfințit, ceea ce înseamnă cinstit, venerat, înălțat mai presus de orice.

Ei bine, poate pare ciudat, dar așa e. Și asta ne învață două lucruri:

  1. Rugăciunea nu-L provoacă pe Dumnezeu să facă lucruri pe care nu vrea să le facă. Intenția Lui este ca Numele Său să fie sfințit. Nimic nu este mai înalt pe lista de priorități a lui Dumnezeu.
  2. Rugăciunea este modalitatea lui Dumnezeu de a ne alinia cu prioritățile Lui. Dumnezeu dorește să facă lucruri mărețe ca urmare a rugăciunilor noastre atunci când rugăciunile noastre coincid cu scopurile Sale mărețe.

Adu-ți inima în acord cu gelozia lui Dumnezeu după sfințirea Numelui Său, și rugăciunile tale vor fi ascultate. Prima ta rugăciune să fie pentru sfințirea Numelui lui Dumnezeu, iar toate celelalte rugăciuni de vor conecta la puterea geloziei lui Dumnezeu după glorificarea Numelui Său.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hedonist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Prayer’s First Priority – https://www.desiringgod.org/articles/prayers-first-priority

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: