25 Decembrie – Trei cadouri de Crăciun

ZIUA 359

ZIUA DE CRĂCIUN

1 Ioan 3:7-8 – Copilașilor, nimeni să nu vă înșele! Cine trăiește în neprihănire este neprihănit, cum El Însuși este neprihănit. Cine păcătuiește este de la diavolul, căci diavolul păcătuiește de la început. Fiul lui Dumnezeu S-a arătat ca să nimicească lucrările diavolului.

1 Ioan 2:1-2 – Copilașilor, vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiți. Dar, dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Christos, Cel neprihănit. El este jertfa de ispășire pentru păcatele noastre; și nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi.

Gândește-te la această situație remarcabilă. Dacă Fiul lui Dumnezeu a venit să te ajute să nu mai păcătuiești – adică să distrugi lucrările diavolului – și dacă a venit și să moară, astfel încât, atunci când păcătuiești, să existe ispășire, adică o înlăturare a mâniei lui Dumnezeu, atunci ce implicații au toate acestea în modul în care tu îți trăiești viața?

Trei lucruri. Și sunt minunate. Vi le ofer, pe scurt, ca niște cadouri de Crăciun.

Cadoul #1. Un scop clar pentru viața ta

Implică faptul că acum ai un scop clar pentru care să trăiești. În sens negativ, este pur și simplu: nu mai păcătui – nu mai face ceea ce Îl dezonorează pe Dumnezeu. „vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiți” (1 Ioan 2:1). „Fiul lui Dumnezeu S-a arătat ca să nimicească lucrările diavolului.” (1 Ioan 3:8).

Dacă întrebi: Poți să ne spui același lucru și în sens pozitiv? Răspunsul este: Da, totul este rezumat în 1 Ioan 3:23. Este un rezumat grozav a ceea ce vrea să spună întreaga scrisoare a apostolului Ioan. Observați „porunca” singulară: „Și porunca lui este să credem în Numele Fiului Său Isus Christos și să ne iubim unii pe alții, cum ne-a poruncit El.” Aceste două lucruri sunt atât de strâns legate de apostolul Ioan, încât le numește o singură poruncă: crede-L pe Isus și iubește-i pe alții. Acesta este scopul tău. Aceasta este suma vieții tale de creștin. Să avem încredere în Isus și să iubim oamenii așa cum ne-a învățat El și apostolii Săi. Ai încredere în Isus, iubește oamenii. Acesta este primul cadou: ai un scop în viață.

Cadoul #2. Încredere că păcatele noastre ne sunt iertate

A doua implicație a dublului adevăr că Isus a venit să distrugă păcatele și să le ierte este aceasta: Facem progrese în biruința împotriva păcatului atunci când avem încredere că păcatele ne sunt iertate. Dacă nu încrederea și speranța că Dumnezeu îți iartă păcatele, atunci când începi să lupți contra păcatului vei renunța.

Mulți dintre voi se gândesc la unele schimbări pe care să le facă în noul an, pentru că sunteți conștienți că ați căzut în tipare păcătoase și doriți să ieșiți din ele. Vreți niște modele noi din care să vă inspirați. Modele noi pentru divertisment. Noi modele de dăruire. Noi modele privind relația cu soțul tău. Noi modele de devotament familial. Noi modele de curaj în mărturie. Dar, luptându-te, te întrebi dacă are vreun rost. Ei bine, iată cel de-al doilea cadou al tău de Crăciun: Christos nu numai că a venit să distrugă lucrările diavolului – păcatele noastre – ci și să fie un avocat pentru noi din pricina eșecului și căderilor pe care le suferim în lupta noastră.

Așa că, vă implor, nu lăsați eșecul și căderea să aibă ultimul cuvânt și să vă ia încrederea de a mai lupta. Dar, atenție! Dacă transformi harul lui Dumnezeu în ceva banal, și spui: „Dacă pot cădea și nu contează, atunci de ce să mă mai obosesc în lupta contra păcatului?” – dacă spui asta, și o spui serios, și continui să acționezi după acest mod de gândire, probabil că nici măcar nu ești născut din nou, și ar trebui să tremuri de frică.

Dar, știu că mulți dintre voi nu sunteți într-o astfel de situație. Cei mai mulți dintre dumneavoastră doriți să luptați cu tiparele păcătoase din viața voastră. Și, ceea ce vă spune Dumnezeu este următorul lucru: Lasă ca acoperirea căderii noastre cu sângele lui Christos să îți dea speranța în a continua să te lupți! „Copilașilor, vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiți. Dar, dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Christos”.

Cadoul #3. Christos ne va ajuta

În cele din urmă, a treia implicație a dublului adevăr că Christos a venit să ne distrugă păcatele și să ne ierte păcatele este acesta: Christos ne va ajuta cu adevărat în lupta noastră. El chiar ne va ajuta. El este de partea noastră! El nu a venit să distrugă păcatul pentru că păcatul este distractiv. El a venit să distrugă păcatul pentru că păcatul este fatal. Păcatul este o lucrare înșelătoare a diavolului și ne va distruge dacă nu ne luptăm cu ea. El a venit să ne ajuta, nu să ne facă rău.

Așa că iată al treilea cadou de Crăciun: Christos te va ajuta să biruiești împotriva păcatului din tine. 1 Ioan 4:4 spune: „Cel ce este în voi este mai mare decât cel ce este în lume.” Isus este viu, Isus este atotputernic, Isus trăiește în noi prin credință. Isus este pentru noi, nu împotriva noastră. El te va ajuta în lupta ta cu păcatul în noul an. Ai încredere în El!

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Three Christmas Presents https://www.desiringgod.org/articles/three-christmas-presents

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: