De ce ar crea Dumnezeu un copil care să trăiască doar 2 minute?

Autor: John Piper

De ce ar crea Dumnezeu un bebeluș pentru a trăi doar două minute? Aceasta nu este o întrebare ipotetică, chiar și pentru unii dintre voi care ne ascultați acum. Și cu siguranță nu a fost o întrebare ipotetică atunci când a fost pusă într-un articol publicat în 1994 în Christianity Today, scris de un tată îndurerat pe nume Marshall Shelley. Marshall pierduse doi copii din cauza unor boli genetice. El și soția sa, Susan, au pierdut o fiică cu puțin timp înainte de a împlini doi ani și au pierdut un fiu, care a trăit doar două minute. Copiii lor au murit la trei luni unul după celălalt.

Fiul lor, născut cu o tulburare genetică rară numită trisomia 13, a trăit doar câteva secunde, așa cum era de așteptat din punct de vedere medical. “Doctorul a tăiat cordonul ombilical și l-a așezat ușor pe pieptul lui Susan”, a povestit Marshall. “Era de un roz sănătos și i-am văzut pieptul ridicându-se și coborând – respirația vieții. Îți mulțumesc, Doamne. Apoi, aproape imediat, a început să se învinețească. I-am mângâiat fața și i-am șoptit cuvinte de bun venit, de dragoste, de adio. Și, prea curând, doctorul ne-a spus că s-a dus.” Mai târziu, Marshall a reflectat asupra acestei experiențe și a scris următoarele:

Am fost alături de fiul meu toată viața lui – două minute. A intrat în lumea luminii și a aerului la ora 20:20, pe 22 noiembrie 1991. Și a plecat, a spus doctorul, la ora 20:22. Mi s-a părut un timp foarte scurt. Prea scurt. Eu și soția mea, Susan, nu am apucat să-l vedem făcând primii pași. Abia am apucat să-l vedem cum a respirat pentru prima dată. Nu știu dacă i-ar fi plăcut sportul, dinozaurii sau libelulele. Nu am apucat niciodată să ne luptăm, să ne întrecem sau să citim – oare i-ar fi plăcut aceste lucruri, așa cum surorile lui mai mari au adorat acestea? Ce l-ar fi făcut să râdă? Ce l-ar fi făcut să se sperie? Ce l-ar fi înfuriat? Aceste întrebări au roit în jurul sufletului meu în zilele care au urmat sosirii și plecării grăbite a fiului meu. Atât de multe lucruri m-am întrebat. Dar o singură întrebare a fost mai mare decât toate celelalte și m-a bântuit luni întregi: De ce ar fi creat Dumnezeu un copil care să trăiască două minute?

Întrebarea este foarte importantă. De ce ar crea Dumnezeu un copil pentru a trăi doar două minute? După acest anotimp de durere, după pierderea celor doi copii, Marshall Shelley a participat la reuniunea clasei sale de liceu și a fost rugat să se ridice în picioare și să împărtășească ceea ce a învățat despre viață. Povestea a ajuns înapoi la pastorul John, care a povestit-o în cadrul unui seminar din 1995 despre providența lui Dumnezeu. Iată-o aici:

Două minute până la eternitate

Marshall Shelley este acum unul dintre vicepreședinții Christianity Today și supraveghează Leadership Magazine și Partnership Magazine și Christianity Today și noua revistă pe care o lansează acum, Books and Culture. Este un om important acolo.

Marshall a suferit mult. I s-a născut un copil care avea un handicap profund, a trăit doi ani și a murit. Apoi a avut un copil care a trăit două minute și a murit – la fel cum și unii oameni din această biserică au trăit aceste lucruri. L-au rugat pur și simplu: “Ridică-te și spune-ne un cuvânt, Marshall” – și nu știau ce aveau să primească. Cineva a spus că a fost cel mai profund moment de la o reuniune la care a fost vreodată. Noël mi-a povestit câteva momente profunde de la reuniunile pe care le-a avut.

Este interesant. Lucrurile care se întâmplă în oameni atunci când merg la reuniuni de douăzeci și douăzeci și cinci și treizeci de ani și li se cere să spună ceva despre viață. Este atât de diferit față de când aveai optsprezece ani.

Ceea ce a spus el a fost: “Viața este grea. Dumnezeu este bun”. Apoi a spus povestea acestui bebeluș care a trăit două minute. Am citit articolul în urmă cu trei luni și mi-a revenit în minte. Am spus: “Trebuie să fac rost de acest articol pentru câteva familii din biserica noastră”, pentru că îmi amintesc că se lupta cu întrebarea: “De ce ar fi conceput Dumnezeu un copil să trăiască două minute?”.

Un abur de șapte decenii

Vedeți, Marshall Shelley nici măcar nu și-a pus întrebarea dacă Dumnezeu a făcut acest lucru. Marshall este atât de saturat de suveranitatea lui Dumnezeu, încât a pus următoarea întrebare: De ce ar fi proiectat Dumnezeu un copil să trăiască două minute? Răspunsul pe care l-a dat a fost: “Nu a făcut-o. L-a proiectat să trăiască pentru totdeauna”. Iar două minute nu sunt cu mult diferite de șaptezeci de ani, dacă ne gândim la veșnicie.

Acum, gândiți-vă la asta. Gândiți-vă: Noi nu credem în eternitate de cele mai multe ori când murmurăm de ce pierdem asta sau aia. Două secunde nu sunt cu mult diferite. Adică, imaginați-vă că lățimea acestei clădiri este o eternitate. Vă puteți imagina, atunci, cât de minusculi ar fi atât cei șaptezeci de ani, cât și cele șaptezeci de minute. Gândiți-vă doar la asta. Dumnezeu nu a creat acel copil pentru a trăi două minute. Ei bine, acesta este un răspuns și mai sunt și altele. Mai sunt și altele.

Această viață, oameni buni, nu este principalul lucru. Nu aceasta este lucrul principal. Viața aceasta este pregătirea, terenul de încercare, strângerea de comori în ceruri (Matei 6:20). Isus a vorbit ca și cum am avea câțiva ani pentru a investi. Investiți bine, pentru că apoi cheltuiți. Noi avem o mentalitate total diferită: avem șaptezeci de ani să cheltuim și apoi se termină. Chiar trebuie să-l ascultăm pe Marshall. Trebuie să ascultăm oameni ca el.

Rugăciune pentru cei care suferă

Ei bine, voi încheia cu rugăciune.

O, Tată din ceruri, știu că atunci când spun acest lucru, există niște persoane incredibil de întristate care ar putea să-l audă și să-l simtă ca fiind foarte dureros. Dar, Doamne, mă rog ca, cu toată tandrețea, cu toată blândețea, cu toată îmbrățișarea și cu toată grija, să credem în viziunea biblică asupra vieții. Mă rog ca cei care suferă cel mai mult printre noi să devină cei mai buni învățători ai noștri, așa cum mulți dintre ei au făcut-o.

Mă rog ca Tu să ne sfințești suferința noastră cea mai profundă și să ne faci să punem întrebarea lui Marshall, chiar dacă nu putem răspunde la ea, în loc să punem o întrebare ateistă. Ajută-ne să ne punem întrebarea lui – De ce ar fi proiectat Dumnezeu ca bebelușul meu să trăiască două minute? De ce ar fi proiectat Dumnezeu ca bebelușul meu să trăiască doi ani? – și apoi să căutăm răspunsuri biblice și să trăim cu ele în pace.

Doamne Dumnezeule, vrem să fim un popor biblic. Vrem să fim un popor iubitor. Vrem să fim un popor puternic. Vrem să lăudăm supremația lui Dumnezeu în toate lucrurile, spre bucuria tuturor celor pe care îi întâlnim. Ajută-ne, mă rog acum. În numele lui Isus. Amin.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: What Is Saving Faith?

Sursa originală: Why Would God Create a Baby to Live for Two Minutes? https://www.desiringgod.org/interviews/why-would-god-create-a-baby-to-live-for-two-minutes

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: